Selvitys: Organisaatioiden ristiriidat jarruttavat auttamistyötä kriisialueilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Organisaatioiden ristiriidat jarruttavat auttamistyötä kriisialueilla

Suomalaisten asiantuntijoiden mielestä kriisinhallintajärjestöjen yhteistyössä on parantamisen varaa, selviää tutkimuksesta.

Asiantuntijoiden mukaan kriisialueilla yhteistyötä tekevien toimijoiden yhteistyötä jarruttaa alueella toimivien organisaatioiden huono kommunikaatio ja keskinäinen kilpailu, selviää Rauhanliiton ja SaferGloben tekemästä kyselytutkimuksesta.

Valtaosa tutkimuksen vastaajista oli sitä mieltä, että kokonaisvaltaiseen kriisinhallintaan osallistuvat erilaiset organisaatiot, kuten kehitysyhteistyöjärjestöt tai sotilaalliset toimijat, eivät ymmärrä toistensa toimintatapoja eivätkä kommunikoi riittävästi keskenään. Vastaajat eivät lisäksi olleet aina tietoisia eri organisaatioiden tavoitteista.

"Erottava tekijä ei ole sotilas-siviili-jako vaan siis organisaatio. Kommunikaatio vain heikkenee, kun ylitetään sektorien rajoja humanitaarisesta avusta siviilikriisinhallintaan, sotilaallisen kriisinhallintaan tai kehitysyhteistyöhön", tutkimuksesta tehnyt SaferGloben Jarmo Pykälä sanoo.

"Samalla kilpailu on aina suurinta kahden toisiaan mahdollisimman lähellä olevan järjestön välillä, kuten esimerkiksi kahden kehitysyhteistyöjärjestön välillä", Pykälä jatkaa.

Suomi on ollut 2000-luvulla mukana useassa kriisinhallintaoperaatiossa, joissa on pyritty huomioimaan sotilas- ja siviilitoimijoiden yhteistyö ja vuorovaikutus kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun toimijoiden kanssa. Suomalaisia on ollut viime vuosina mukana muun muassa Afganistanin, Libanonin ja Liberian rauhanturvaoperaatioissa.

Valtaosa kyselyyn vastanneista asiantuntijoista piti yhteistyötä kuitenkin tärkeänä ja uskoi organisaatioiden mahdollisuuksiin toimia rakentavasti yhteistyössä. Vastaajien mielestä tärkeimmät lähtökohdat, joiden tulisi ohjata sotilas- ja siviilitoimintojen yhteistyötä olivat kohdemaan kansalaisten tarve, inhimillinen turvallisuus ja ihmisoikeudet.

Tutkimuksella pyrittiin selvittämään yleisellä tasolla, miten kehitysyhteistyö, rauhanrakentaminen ja kriisinhallinta ovat onnistuneet yhdessä ennaltaehkäisemään ja ratkaisemaan konflikteja. Kyselyyn vastasivat alalla toimivat organisaatiot, asiantuntijat ja kansalaisjärjestöihmiset.

Juttua tarkennettu 29. marraskuuta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia