Uutiset

Selvitys: Naisilla merkittävä rooli ääriliike Boko Haramissa

Liikkeeseen liitytään muun muassa halusta kostaa maan armeijalle, selviää tutkimuksesta.
Boko Haramin pakosalle ajaneiden ihmisten asumuksia Nigerian Yolassa vuonna 2015. (Kuva: EU/ECHO/Isabel Coello / CC BY-NC-ND 2.0)

Nigeriassa ja sen lähimaissa toimiva ääri-islamilainen Boko Haram tunnetaan erityisesti nuorten tyttöjen sekä naisten sieppauksista, mutta naisilla on liikkeessä luultua aktiivisempi rooli, käy ilmi eilen julkaistuista tutkimustuloksista.

Tutkimusta varten haastateltiin 119:ää Boko Haramin entistä jäsentä viime joulukuussa. Vaikka naisjäsenet kertoivat miehiä useammin, että heidät oli pakotettu mukaan väkivalloin, he kertoivat silti olleensa mukana myös rekrytointi- ja tiedustelutehtävissä. Tilanne poikkeaa esimerkiksi Somalian ääriliike al-Shabaabista, jossa naisilla ei ole aktiivista roolia.

Tutkimus kumoaa myös käsityksen siitä, että taistelijoita rekrytoidaan moskeijoissa tai koraanikouluissa. 60 prosenttia haastatelluista kertoi, että heidät oli rekrytoinut ystävä, perheenjäsen tai sukulainen. Moskeijoissa kyllä kokoonnutaan, mutta ne eivät ole varsinaisia rekrytointipaikkoja, tutkimuksesta selviää.

Tutkimuksen tekijöihin kuuluvan Kirkon Ulkomaanavun tutkimusjohtajan Mahdi Abdilen mukaan järjestö on sopeuttanut toimintaansa tiukentuneeseen valvontaan.

"Syyskuun 11. päivää edeltävässä maailmassa moskeijat ja koraanikoulut olivat tärkeitä rekrytointipaikkoja. Tämä on muuttunut. Tutkimustuloksistamme näkyy selvästi se, että rekrytoijat ovat sopeutuvaisia. He pystyvät toimimaan myös uudessa tilanteessa, jossa valvontaa on kiristetty", Abdile toteaa Ulkomaanavun tiedotteessa.

Kostonhalu ajaa mukaan

Boko Haram on tehnyt iskuja siviileitä vastaan vuodesta 2009 alkaen, ja se on ajanut yli kaksi miljoonaa ihmistä kodeistaan Nigerian sisällä. Tutkimuksen mukaan sen jäsenille tärkeimpiä syitä liittyä mukaan ovat kosto, henkilökohtaiset tarpeet, kuten joukkoon kuuluminen, sekä uskonto. Toisaalta moni oli kokenut jälkikäteen, ettei Boko Haram seuraa islamin opetuksia.

Koston tarve nousee haastateltujen mukaan maan armeijasta, jota pidetään säälimättömänä. Tutkimuksen mukaan aseelliset iskut Boko Haramia vastaan saattavatkin vaikeuttaa radikalisoitumisen vastaista työtä, ellei siviilien kanssa toimimisesta ole selkeitä sääntöjä.

Tutkimuksen mukaan tärkeää on myös sopeuttaa entisiä taistelijoita takaisin yhteiskuntaan sekä kehittää paikallisia yhteisöjä niin, että yksilö voisi tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta myös niissä.

Tutkimuksen ovat tuottaneet Kirkon Ulkomaanapu, Kansainvälisen dialogin keskus (KAICIID), Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanverkosto sekä Citizen Research Centre -tutkimuskeskus. Eilen julkaistut tutkimustulokset olivat tutkimuksen ensimmäinen versio.

konfliktikonfliktinratkaisu Nigeria Kirkon Ulkomaanapu

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.