Selvitys: Kaupungit ympäri maailman ovat vaaran paikkoja tytöille – Seksuaalinen väkivalta on yleinen riski | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Kaupungit ympäri maailman ovat vaaran paikkoja tytöille – Seksuaalinen väkivalta on yleinen riski

Planin kyselytutkimuksen mukaan esimerkiksi Johannesburgin asiantuntijoista 95 prosenttia pitää seksuaalisen väkivallan riskiä tyttöjen kannalta korkeana tai erittäin korkeana.

Katunäkymä Ugandan Kampalasta

Lähes kaksi kolmasosaa kyselytutkimukseen haastatelluista asiantuntijoista Ugandan Kampalassa pitää tyttöjen murhatuksi tulemisen riskiä korkeana tai erittäin korkeana kaupungissaan. Kuva: Justin Raycraft / CC BY 2.0.

Seksuaalinen väkivalta ja häirintä ovat merkittävimpiä tyttöjen kohtaamia turvallisuusriskejä kaupungeissa ympäri maailman, selviää lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselyssä oli mukana 22 suurkaupunkia ympäri maailman. Siihen haastateltiin vajaata 400:aa asiantuntijaa, jotka ovat tutkijoita, järjestöjen ja ajatushautomoiden asiantuntijoita, terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisia, virkamiehiä, kaupunginvaltuutettuja ja aktivisteja.

Asiantuntijoista 78 prosenttia piti seksuaalisen häirinnän riskiä tyttöjen kannalta kaupungissaan korkeana tai erittäin korkeana. 60 prosenttia sanoi, että häirintä raportoidaan viranomaisille harvoin tai ei koskaan.

Seksuaalisen väkivallan uhkaa taas piti korkeana tai erittäin korkeana 57 prosenttia asiantuntijoista. Kolmanneksen mukaan se jää aina tai useimmiten raportoimatta viranomaisille.

Seksuaalisen häirinnän juhka on tutkimuksen mukaan suurin Kolumbian Bogotassa, väkivallan uhka taas Etelä-Afrikan Johannesburgissa. Turvallisimpia kaupunkeja ovat Tukholma, Hanoi ja Tokio. Johannesburgin asiantuntijoista noin 95 prosenttia piti seksuaalisen väkivallan riskiä korkeana tai erittäin korkeana. Hanoissa vastaava osuus oli alle 15 prosenttia.

Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan lisäksi asiantuntijoilta kysyttiin ryöstöistä ja varkauksista, sieppauksista, murhista sekä happohyökkäyksistä. Kidnappauksien ja murhien uhka on sen mukaan suurin Ugandan Kampalassa, ryöstöjen ja varkauksien riski Johannesburgissa ja happohyökkäysten riski Bogotassa, jossa vajaat 40 prosenttia piti riskiä korkeana.

”Kaupungit tarjoavat tytöille ja nuorille naisille valtavia mahdollisuuksia, mutta ne ovat myös erittäin vaarallisia paikkoja, joissa tapahtuva väkivalta voi vaikuttaa pysyvästi tyttöjen elämään”, muistuttaa Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan tytöt myös mukauttavat käytöstään ja liikkumistaan, jotta he voisivat varautua uhkiin paremmin. Moni vastaaja nosti esiin myös sen, että tytöt eivät pääse osallistumaan kaupunkien turvallisuutta koskevaan päätöksentekoon eivätkä kaupunkien päättäjät ota juuri lainkaan huomioon tyttöjen näkemyksiä turvallisuudesta. Yli puolet asiantuntijoista piti kotikaupunkinsa tukipalveluita seksuaalista häirintää tai väkivaltaa kokeneille tytöille riittämättöminä.

Tutkimuksessa mukana olleet kaupungit ovat Tukholma, Pariisi, New York, Lima, Kampala, Dhaka, Bogota, Johannesburg, Kairo, Delhi, Saõ Paulo, Nairobi, Jakarta, Ouagadougou, Sydney, Istanbul, Hanoi, Dar es Salaam, Bamako, Tokio, Toronto ja Dublin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia