Selvitys: Itäeurooppalaisilla kenkätehtailla maksetaan jopa Kiinaa huonompia palkkoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Itäeurooppalaisilla kenkätehtailla maksetaan jopa Kiinaa huonompia palkkoja

Kenkien teettäminen Euroopassa ei ole tae vastuullisesta tuotannosta.

Kenkien teettäminen Euroopassa ei ole tae työntekijöiden oikeuksien kunnioittamisesta tai muuten vastuullisesta tuotannosta, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Tutkimuksen mukaan Itä-Euroopan kenkätehtaissa palkat voivat olla jopa pienempiä kuin Aasian halpatuotantomaissa, ja lisäksi länsieurooppalaisiksi merkityt kengät saattaa olla todellisuudessa valmistettu Itä-Euroopassa.

Selvityksen teki eurooppalais- ja aasialaisjärjestöjen yhteinen Change your shoes -hanke, josta Suomessa on mukana Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti). Siinä tarkasteltiin Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Makedonian, Puolan, Romanian ja Slovakian kenkätehtaiden työoloja. Tutkimusta varten haastateltiin 179:ää työntekijää 12 eri tehtaassa. Tehtaat tuottavat kenkiä muun muassa Zaralle, Aralle, Eccolle ja Gaborille.

Kaikissa maissa ero kenkäteollisuuden minimipalkan ja elämiseen riittävän palkan välillä on tutkimuksen mukaan suuri. Albaniassa, Makedoniassa, Bosnia ja Hertsegovinassa sekä Romaniassa palkat ovat jopa pienempiä kuin Kiinassa keskimäärin. Esimerkiksi Albaniassa kenkätyöläisen minimipalkka on noin 140 euroa kuussa. Monilla haastatelluilla oli vaikeuksia ostaa kunnollista ruokaa tai maksaa lääkärikuluja.

Myös työolot ovat vaikeat. Työntekijät valittivat esimerkiksi liian kuumista ja kylmistä lämpötiloista, pölystä ja kemikaalien käyttöön liittyvistä terveysongelmista. Moni ei uskalla valittaa oloista, ja ammattiliittoja ei joko ole tai niihin ei luoteta.

Suomeen tuotiin viime vuonna selvityksen kohteena olleista kuudesta maasta lähes puoli miljoonaa kenkäparia. Eetin mukaan todellinen määrä voi kuitenkin olla suurempi, sillä kenkiä ei aina merkitä oikein. Esimerkiksi italialainen kenkäyritys voi lähettää esileikatun kengän osat ommeltavaksi ja koottavaksi toiseen maahan ja tuoda kengän sitten takaisin Italiaan. Silti kengän alkuperämaaksi saatetaan merkitä Italia.

Selvityksen mukaan vastuu olojen parantamisesta on brändeillä, tuottajamailla sekä EU:lla. Esimerkiksi EU:n pitäisi sen mukaan säätää laki minimipalkkojen vähimmäismäärästä unionin alueella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia