Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.

Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla

Rikkaat maat tukevat yhä fossiilisia polttoaineita. Climate Action Network -verkosto jakoi viime marraskuun ilmastoneuvotteluissa päivittäin "päivän fossiili" -palkintoja. Kuva: Takver / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.

G7-maat ohjasivat vuosina 2015–2016 ainakin sata miljardia dollaria (84,5 miljardia euroa)  fossiilisten polttoaineiden tuotanto- ja kulutustukiin, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta, Kanadasta, Saksasta, Italiasta, Ranskasta ja Japanista koostuva ryhmä aloitti kokouksensa tänään Kanadassa. Maat ovat aiemmin luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuesta vuoteen 2025 mennessä.

Lupauksen pitäminen ei näytä kovin todennäköiseltä, selviää brittiläisen kehitystutkimusinstituutti Odin ja sen kumppanien tuoreesta raportista.

”G7-maat sitoutuivat fossiilisten polttoaineiden tuista luopumiseen vuonna 2009, mutta sen jälkeen ne ovat edistyneet hyvin vähän. Samaan aikaan vähemmän rikkaat maat, jotka ovat tehneet sopimuksia G20-maiden ryhmässä, kuten Intia ja Indonesia, ovat vähentäneet tukia miljardeilla dollareilla”, kritisoi Ivetta Gerasimchuk, yksi raportin kirjoittajista tiedotteessa.

Eniten raportissa kritisoidaan Yhdysvaltoja, joka ohjaa edelleen rahaa fossiilisten polttoaineiden etsintään ja tuotantoon ja on perääntynyt aiemmista lupauksistaan. Ranska taas pärjää parhaiten.

G7-maiden tämänvuotinen puheenjohtajamaa Kanada taas saa kiitosta siitä, että se on edistynyt hiilikaivostoiminnan, fossiilisin polttoainein tuotetun sähkön ja fossiilisten polttoaineiden kulutuksen tukemisen lopettamisessa. Moitteita se saa kuitenkin öljy ja kaasun tuotannon tuen jatkamisesta.

Maailmanpankki lupasi viime vuoden joulukuussa lopettaa öljyn ja kaasun etsinnän ja porauksen tukemisen. Odin selvityksen mukaan G7-maiden pitäisi tehdä nyt samoin, julkistaa tiedot tuista, laatia suunnitelmat tuista luopumiseksi ja varmistaa, etteivät myöskään vihreään energiaan siirtymiseen tarkoitetut tuet hyödytä fossiilisten polttoaineiden tuotantoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia