Uutiset Ilmastopolitiikka

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.
Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla
Rikkaat maat tukevat yhä fossiilisia polttoaineita. Climate Action Network -verkosto jakoi viime marraskuun ilmastoneuvotteluissa päivittäin "päivän fossiili" -palkintoja. (Kuva: Takver / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

G7-maat ohjasivat vuosina 2015–2016 ainakin sata miljardia dollaria (84,5 miljardia euroa)  fossiilisten polttoaineiden tuotanto- ja kulutustukiin, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta, Kanadasta, Saksasta, Italiasta, Ranskasta ja Japanista koostuva ryhmä aloitti kokouksensa tänään Kanadassa. Maat ovat aiemmin luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuesta vuoteen 2025 mennessä.

Lupauksen pitäminen ei näytä kovin todennäköiseltä, selviää brittiläisen kehitystutkimusinstituutti Odin ja sen kumppanien tuoreesta raportista.

”G7-maat sitoutuivat fossiilisten polttoaineiden tuista luopumiseen vuonna 2009, mutta sen jälkeen ne ovat edistyneet hyvin vähän. Samaan aikaan vähemmän rikkaat maat, jotka ovat tehneet sopimuksia G20-maiden ryhmässä, kuten Intia ja Indonesia, ovat vähentäneet tukia miljardeilla dollareilla”, kritisoi Ivetta Gerasimchuk, yksi raportin kirjoittajista tiedotteessa.

Eniten raportissa kritisoidaan Yhdysvaltoja, joka ohjaa edelleen rahaa fossiilisten polttoaineiden etsintään ja tuotantoon ja on perääntynyt aiemmista lupauksistaan. Ranska taas pärjää parhaiten.

G7-maiden tämänvuotinen puheenjohtajamaa Kanada taas saa kiitosta siitä, että se on edistynyt hiilikaivostoiminnan, fossiilisin polttoainein tuotetun sähkön ja fossiilisten polttoaineiden kulutuksen tukemisen lopettamisessa. Moitteita se saa kuitenkin öljy ja kaasun tuotannon tuen jatkamisesta.

Maailmanpankki lupasi viime vuoden joulukuussa lopettaa öljyn ja kaasun etsinnän ja porauksen tukemisen. Odin selvityksen mukaan G7-maiden pitäisi tehdä nyt samoin, julkistaa tiedot tuista, laatia suunnitelmat tuista luopumiseksi ja varmistaa, etteivät myöskään vihreään energiaan siirtymiseen tarkoitetut tuet hyödytä fossiilisten polttoaineiden tuotantoa.

Ilmastopolitiikka energiapolitiikkatalousilmastonmuutos

Lue myös

San Franciscon rakennuksia iltavalaistuksessa

Kaupungit, alueet ja yritykset kunnostautuvat päästövähennyksissä – tuoreen tutkimuksen mukaan ne eivät kuitenkaan riitä

Globaalin ilmastopolitiikan takkuillessa yksittäiset toimijat ovat ryhtyneet antamaan päästövähennyslupauksia. Sekään ei kuitenkaan riitä, jos Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet aiotaan saavuttaa, selviää tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.