Selvitys: EU:n skarpattava Välimeren siirtolaisten kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: EU:n skarpattava Välimeren siirtolaisten kanssa

EU:n ihmisoikeusviraston selvityksen mukaan siirtolaisten ja maahanmuuttajien perusoikeudet tulisi turvata paremmin Välimeren jäsenvaltioissa.

Euroopan unionin ihmisoikeuksia valvovan perusoikeusviraston tekemän selvityksen mukaan erityisesti merialueiden valvonnasta vastaavien toimijoiden tulisi saada lisäkoulutusta siirtolaisten perusoikeuksista.

"Oikeus elämään on yksi perustavimmanlaatuisista ihmisoikeuksista, jota tulisi kunnioittaa kaikissa olosuhteissa", raportissa muistutetaan.

Viraston mukaan siirtolaiset kohtaavat lukuisia hengenvaarallisia riskejä ylittäessään huonokuntoisilla veneillä Välimerta. Esimerkiksi merihädässä olevien siirtolaisten henki tulisi ensisijassa pelastaa ja rajanylitysmaiden merirajavartiostoa tulisi kouluttaa paremmin pelastustöihin ja ensiapuun, selvityksen laatijat sanovat.

Pelastustöihin osallistuvia yksityisiä kalastajia ei tulisi myöskään rangaista siirtolaisten auttamisesta ja mahdolliset pelastustöistä koituneet vahingot tulisi korvata taloudellisesti, tutkimuksessa suositellaan. Maahan pyrkivien pakkokäännytykset tulisi puolestaan estää, jos siirtolaista uhkaa kotimaassa hengenmenetys, kidutus tai muu ihmisoikeusloukkaus.

Pakolaiset, erityisesti naiset ja tytöt joutuvat usein jo lähtö- ja kauttakulkumaissa hyväksikäytön kohteeksi. EU:n tulisikin kehittää yhdessä YK:n kanssa näiden maiden turvapaikka- ja pakolaisjärjestelmiä siten, että pakolaisten turvallisuus paranisi merkittävästi, raportissa sanotaan.

Tutkimuksen kohteina olivat Etelä-Euroopan maista Kypros, Kreikka, Italia, Espanja ja Malta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia