Selvitys: EU rakentaa, Israel tuhoaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: EU rakentaa, Israel tuhoaa

Israelin hyökkäykset ovat aiheuttaneet 50 miljoonan euron tuhot EU:n maksamille kohteille palestiinalaisalueilla kymmenen vuoden aikana, tuore selvitys kertoo.

Israelin hyökkäykset ovat aiheuttaneet 50 miljoonan euron tuhot Euroopan unionin avustuskohteissa palestiinalaisalueilla kymmenen vuoden aikana, tuore selvitys kertoo.

Europarlamentin brittijäsen Chris Davies sai pyynnöstä Euroopan komissiolta listan, joka paljastaa, että Israel on vahingoittanut EU:n avustuskohteita 82:ssa eri tilanteessa vuosina 2001-2011.

Suurimmat vahingot ajoittuvat palestiinalaisten toisen kansannousun aikaan 2000-2005 sekä vuodenvaihteeseen 2008-2009, jolloin Israel pommitti piirittämäänsä Gazan kaistaletta.

Tuhojen laajuus vaihtelee. Jo talvella 2001 Israel moukaroi Gazan kansainvälistä lentokenttää 9,5 miljoonan euron edestä. Se koitui kenttää kunnostaneiden Espanjan, Ruotsin ja Saksan tappioiksi.

Kansannousun aikana Israel tuhosi joukon Palestiinan Punaisen Puolikuun ambulansseja, jotka oli kustantanut EU-komissio.

Hyökkäyksessä Gazaan hävitettiin liki kahden miljoonan euron arvosta eurooppalaisten rahoittamia hankkeita, kuten vedenpuhdistus- ja jätteenkäsittelylaitoksia.

Länsirannalla tuhotaan paljon muutakin kuin EU-apua. Israel valvoo 62:ta prosenttia Länsirannan "Alue C:stä" ja hävittää sieltä jatkuvasti luvattomiksi sanomiaan kouluja, koteja ja vesivarastoja.

Alue C:llä asuu 150 000 palestiinalaista ja 300 000 israelilaista siirtokuntalaista. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan palestiinalaisten on mahdoton saada sieltä rakennuslupia.

Espanja ja Saksa ovat kustantaneet aurinkopaneeleja Hebronin kukkuloiden kyliin, mutta Israel on määrännyt ne hävitettäviksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia