Uutiset Demokratia

Selvitys: Afrikan maiden hallinto kohentunut – turvallisuuden heikkeneminen uhkana

Afrikan hallintoindeksin tähtisuoriutujia ovat Mauritius, Botswana ja Kap Verde.
(Kuva: Harvey Barrison / CC BY-SA 2.0)

Afrikan maiden hallinto on viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin parantunut mutta melko vähän. Lisäksi turvallisuuden ja oikeusvaltioperiaatteen heikkeneminen rapauttaa hyvää kehitystä, varoittaa Afrikan maiden demokratian ja hyvän hallinnon edistämiseen keskittynyt Mo Ibrahim -säätiö.

Säätiö julkisti maanantaina kymmenennen Afrikan hallintoindeksinsä, jossa arvioidaan Afrikan jokaista 54:ää maata 95 indikaattorin avulla.

Tämänvuotisen raportin mukaan 37 maassa hallinto on viimeisen vusikymmenen aikana kehittynyt parempaan suuntaan. Etenkin inhimillinen kehitys – koulutus, hyvinvointi ja terveys – sekä kansalaisten osallistumismahdollisuudet ovat parantuneet.

Sen sijaan turvallisuus ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen ovat heikentyneet 33 maassa, joista lähes puolessa merkittävästi. Trendi on vain pahentunut viime aikoina, ja se heikentää myös muilla alueilla saavutettua edistystä. Kategoriassa mitataan esimerkiksi ihmisten henkilökohtaista turvallisuutta sekä oikeusjärjestelmän toimivuutta.

"Olen hieman pettynyt, sillä hallinto edistyi melko nopeasti vuosina 2000–2006. --- Viimeisten kymmenen vuoden aikana se on parantunut vain yhdellä pisteellä. Meidän täytyy pärjätä paremmin ja todellakin tarkastella alueita, jotka pidättelevät meitä", säätiön perustaja Mo Ibrahim sanoi uutistoimisto Reutersille.

Indeksin tähtisuoriutujia ovat Afrikan muutenkin kehittyneimpinä pidetyt maat Mauritius, Botswana ja Kap Verde. Hännillä taas on monia konfliktimaita, kuten Somalia, Etelä-Sudan, Keski-Afrikan tasavalta sekä Libya. Eniten ovat parantaneet kymmenen vuoden aikana Norsunluurannikko, Togo, Zimbabwe, Liberia ja Ruanda.

Demokratia kehityspolitiikkademokratiahallinto Afrikka

Lue myös

Nainen pudottaa äänestyslipukkeen laatikkoon

Afrikkalaiset saavat vähemmän demokratiaa kuin haluaisivat, selviää kyselystä – Maanosan asukkaiden mielipiteet kiinnostavat nyt Eurooppaakin

Afrobarometri-mielipidemittaus paljastaa, mitä afrikkalaiset ajattelevat. Se kiinnostaa nyt myös maanosan ulkopuolella, sillä on tullut globaalin kilpailun näyttämö, sanoo ulkoministeriön Afrikka-politiikan asiantuntija Martti Eirola.
Kukkia Algerian lipun muodossa

Onnistuuko Algeria toisen tasavallan perustamisessa?

Tiedotusvälineissä on esitetty arvioita ”arabikevään” saapumisesta Algeriaan, mutta todennäköisesti Ranskan keltaliiveillä on ollut enemmän tekemistä algerialaisten aktivoitumisen kanssa. Protestit kertovat kansalaisten halusta syvällisiin muutoksiin, kirjoittaa Karim Maiche.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.