Uutiset Demokratia

Selvitys: Afrikan maiden hallinto kohentunut – turvallisuuden heikkeneminen uhkana

Afrikan hallintoindeksin tähtisuoriutujia ovat Mauritius, Botswana ja Kap Verde.
(Kuva: Harvey Barrison / CC BY-SA 2.0)

Afrikan maiden hallinto on viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin parantunut mutta melko vähän. Lisäksi turvallisuuden ja oikeusvaltioperiaatteen heikkeneminen rapauttaa hyvää kehitystä, varoittaa Afrikan maiden demokratian ja hyvän hallinnon edistämiseen keskittynyt Mo Ibrahim -säätiö.

Säätiö julkisti maanantaina kymmenennen Afrikan hallintoindeksinsä, jossa arvioidaan Afrikan jokaista 54:ää maata 95 indikaattorin avulla.

Tämänvuotisen raportin mukaan 37 maassa hallinto on viimeisen vusikymmenen aikana kehittynyt parempaan suuntaan. Etenkin inhimillinen kehitys – koulutus, hyvinvointi ja terveys – sekä kansalaisten osallistumismahdollisuudet ovat parantuneet.

Sen sijaan turvallisuus ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen ovat heikentyneet 33 maassa, joista lähes puolessa merkittävästi. Trendi on vain pahentunut viime aikoina, ja se heikentää myös muilla alueilla saavutettua edistystä. Kategoriassa mitataan esimerkiksi ihmisten henkilökohtaista turvallisuutta sekä oikeusjärjestelmän toimivuutta.

"Olen hieman pettynyt, sillä hallinto edistyi melko nopeasti vuosina 2000–2006. --- Viimeisten kymmenen vuoden aikana se on parantunut vain yhdellä pisteellä. Meidän täytyy pärjätä paremmin ja todellakin tarkastella alueita, jotka pidättelevät meitä", säätiön perustaja Mo Ibrahim sanoi uutistoimisto Reutersille.

Indeksin tähtisuoriutujia ovat Afrikan muutenkin kehittyneimpinä pidetyt maat Mauritius, Botswana ja Kap Verde. Hännillä taas on monia konfliktimaita, kuten Somalia, Etelä-Sudan, Keski-Afrikan tasavalta sekä Libya. Eniten ovat parantaneet kymmenen vuoden aikana Norsunluurannikko, Togo, Zimbabwe, Liberia ja Ruanda.

Demokratia kehityspolitiikkademokratiahallinto Afrikka

Lue myös

Kukkia Algerian lipun muodossa

Onnistuuko Algeria toisen tasavallan perustamisessa?

Tiedotusvälineissä on esitetty arvioita ”arabikevään” saapumisesta Algeriaan, mutta todennäköisesti Ranskan keltaliiveillä on ollut enemmän tekemistä algerialaisten aktivoitumisen kanssa. Protestit kertovat kansalaisten halusta syvällisiin muutoksiin, kirjoittaa Karim Maiche.
Indonesian presidentti Joko Widodo ihmismassan keskellä

Nationalismin kevät?

Brexitin ja Donald Trumpin presidentiksi nousun jälkeen on alettu uskoa, että populismi on kasvussa. Tämän kevään vaaleissa ympäri maailman todellinen kilpailu käydään kuitenkin nationalismin ja kansainvälisyysajattelun välillä, kirjoittaa The Economist -lehden entinen päätoimittaja Bill Emmott.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa