Uutiset Demokratia

Selvitys: Afrikan maiden hallinto kohentunut – turvallisuuden heikkeneminen uhkana

Afrikan hallintoindeksin tähtisuoriutujia ovat Mauritius, Botswana ja Kap Verde.
(Kuva: Harvey Barrison / CC BY-SA 2.0)

Afrikan maiden hallinto on viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin parantunut mutta melko vähän. Lisäksi turvallisuuden ja oikeusvaltioperiaatteen heikkeneminen rapauttaa hyvää kehitystä, varoittaa Afrikan maiden demokratian ja hyvän hallinnon edistämiseen keskittynyt Mo Ibrahim -säätiö.

Säätiö julkisti maanantaina kymmenennen Afrikan hallintoindeksinsä, jossa arvioidaan Afrikan jokaista 54:ää maata 95 indikaattorin avulla.

Tämänvuotisen raportin mukaan 37 maassa hallinto on viimeisen vusikymmenen aikana kehittynyt parempaan suuntaan. Etenkin inhimillinen kehitys – koulutus, hyvinvointi ja terveys – sekä kansalaisten osallistumismahdollisuudet ovat parantuneet.

Sen sijaan turvallisuus ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen ovat heikentyneet 33 maassa, joista lähes puolessa merkittävästi. Trendi on vain pahentunut viime aikoina, ja se heikentää myös muilla alueilla saavutettua edistystä. Kategoriassa mitataan esimerkiksi ihmisten henkilökohtaista turvallisuutta sekä oikeusjärjestelmän toimivuutta.

"Olen hieman pettynyt, sillä hallinto edistyi melko nopeasti vuosina 2000–2006. --- Viimeisten kymmenen vuoden aikana se on parantunut vain yhdellä pisteellä. Meidän täytyy pärjätä paremmin ja todellakin tarkastella alueita, jotka pidättelevät meitä", säätiön perustaja Mo Ibrahim sanoi uutistoimisto Reutersille.

Indeksin tähtisuoriutujia ovat Afrikan muutenkin kehittyneimpinä pidetyt maat Mauritius, Botswana ja Kap Verde. Hännillä taas on monia konfliktimaita, kuten Somalia, Etelä-Sudan, Keski-Afrikan tasavalta sekä Libya. Eniten ovat parantaneet kymmenen vuoden aikana Norsunluurannikko, Togo, Zimbabwe, Liberia ja Ruanda.

Demokratia kehityspolitiikkademokratiahallinto Afrikka

Lue myös

Kukkia Algerian lipun muodossa

Onnistuuko Algeria toisen tasavallan perustamisessa?

Tiedotusvälineissä on esitetty arvioita ”arabikevään” saapumisesta Algeriaan, mutta todennäköisesti Ranskan keltaliiveillä on ollut enemmän tekemistä algerialaisten aktivoitumisen kanssa. Protestit kertovat kansalaisten halusta syvällisiin muutoksiin, kirjoittaa Karim Maiche.
Indonesian presidentti Joko Widodo ihmismassan keskellä

Nationalismin kevät?

Brexitin ja Donald Trumpin presidentiksi nousun jälkeen on alettu uskoa, että populismi on kasvussa. Tämän kevään vaaleissa ympäri maailman todellinen kilpailu käydään kuitenkin nationalismin ja kansainvälisyysajattelun välillä, kirjoittaa The Economist -lehden entinen päätoimittaja Bill Emmott.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset