Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii, että EU-maat lopettavat turvapaikanhakijalasten palauttamisen Afganistaniin. Lähes kolme neljäsosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoi, että he eivät tunteneet oloaan turvalliseksi palautusprosessin aikana.

Afganistanin lippu

Pelastakaa Lapset vaatii lasten Afganistan-palautusten lopettamista. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii, että EU-maat lopettavat turvapaikanhakijalasten palauttamisen Afganistaniin. Järjestö julkaisi tänään selvityksen, jossa kerrotaan monien palautettujen lasten joutuvan vaaraan Afganistanissa.

Selvitys perustuu 53:lle Afganistaniin palautetulle lapselle tehtyyn kyselyyn. Lisäksi kymmenet lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa osallistuivat syvähaastatteluun.

Lapset oli palautettu Afganistaniin muun muassa Ruotsista ja Norjasta. Järjestön mukaan lapsia ei tueta riittävästi paluuprosessissa.

Lähes kolme neljäsosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoi, että he eivät tunteneet oloaan turvalliseksi palautusprosessin aikana, ja yli puolet lapsista ilmoitti kokeneensa pakottamista tai väkivaltaa.

45 lasta 53:sta oli käynyt koulua Euroopassa, mutta vain 16 oli käynyt koulua Afganistaniin paluun jälkeen. Kolme neljäsosaa lapsista ilmoitti suurimmaksi tarpeekseen koulutuksen.

Lähes yksi viidestä sanoi jonkun yrittäneen paluun jälkeen värvätä heidät taistelemaan, muuhun väkivaltaan tai osallistumaan sotilaallisen ryhmän toimintaan.

Kolme neljäsosaa lapsista ei sulkenut pois uuden maastamuuton mahdollisuutta seuraavan vuoden aikana. Monet olivat syntyneet Afganistanin ulkopuolella eivätkä olleet koskaan käyneetkään maassa, ennen kuin EU lähetti heidät sinne.

”EU:n jäsenvaltiot unohtavat velvollisuutensa suojella ja tukea äärimmäisen haavoittuvassa asemassa olevia lapsia heti, kun nämä saapuvat Afganistaniin. Lapset jätetään oman onnensa nojaan erittäin turvattomassa maassa, jonka järjestelmä ei tarjoa lähes minkäänlaista seurantaa tai tukea”, sanoo Pelastakaa Lasten eurooppalaisen maahanmuuton vaikuttamistyön neuvonantaja Karen Mets tiedotteessa.

Raportti kritisoi myös sitä, että EU-maiden ja Afganistanin hallituksen välinen yhteistyö on vähäistä ja palautetuista lapsista saadaan vain vähän tietoa.

”EU:n hallitukset eivät voi sulkea silmiään Afganistanin tilanteelta. Niillä on laillinen ja moraalinen velvollisuus suojella näitä lapsia. Niiden on otettava vastuuta ja lakattava ensi alkuun palauttamasta afganistanilaisia lapsia yhteen maailman vaarallisimmista maista”, Mets sanoo.

YK:n mukaan vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla Afganistanissa kuoli lähes 1 700 siviiliä, ennätysmäärä.

EU-johtajien on määrä keskustella torstaina Brysselissä maahanmuutosta. Aiemmin myös Amnesty International on vaatinut Afganistan-palautusten keskeyttämistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia