Selvitys: Aasian tehtaiden tarkastajat löytävät usein lapsityöläisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Aasian tehtaiden tarkastajat löytävät usein lapsityöläisiä

Lähes kaksi kolmasosaa auditoijista eli tehtaille tarkastuksia tekevistä löytää merkkejä lapsityövoimasta, käy ilmi tutkimuksesta.

Lapsityövoiman käyttö on yhä yleistä Aasian teollisuuden tuotantoketjussa huolimatta siitä, että monella brändillä on nollatoleranssi lapsityön suhteen, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Kiinassa toimivan konsulttitoimiston Center for Child Rights and Corporate Social Responsibility (CCR CSR) tutkimuksen mukaan tehtaita auditoivista tarkastajista 64 prosenttia on löytänyt tehtailta lapsityövoimaa viimeisten kahden vuoden aikana. Vain kolmasosassa tapauksista he pystyivät varmistamaan, että lapsi myös lopetti työnteon.

Auditoijat työskentelevät yleensä joko brändien tai erilaisten auditointijärjestöjen ja -yritysten palveluksessa. He tekevät tehtaille tarkastuksia selvittääkseen, noudatetaanko erilaisia määräyksiä ja ovat usein ensimmäisiä, jotka havaitsevat esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä.

"Vaikka lapsityötä ei ole Aasian teollisuudessa massoittain, tapausten määrä on silti yllättävän korkea. Tutkimus paljastaa suuria puutteita siinä, miten toimitaan lapsen parhaaksi sen jälkeen, kun lapsi on löydetty," sanoo CCR CSR:n johtaja Ines Kaempfer.

Tutkimuksessa haastateltiin 557:tä auditoijaa yhdeksässä Aasian maassa, pääosin Kiinassa, Intiassa, Bangladeshissa ja Vietnamissa. Heidän mukaansa yleisimpiä syitä siihen, miksi lapsia yhä käytetään, on työvoimapula sekä se, etteivät tehtaat välitä tarkastaa lasten ikää tai nämä käyttävät väärennettyjä papereita.

Lapsille yleisin syy taas lähteä töihin on joko köyhyys tai koulun keskeyttäminen.

Ongelmana on, että lapsityön havaitsemisesta huolimatta monet lapset eivät saa tukea. Tapauksia ei seurata ja lapsia "katoaa". Apuun voisi tulla kolmas osapuoli, kuten sosiaalipalvelut tai lastensuojelujärjestöt, mutta näihin otetaan yhteyttä vain harvoin, tutkimuksessa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia