Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet saattavat parantua Puerto Ricossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet saattavat parantua Puerto Ricossa

Puerto Ricossa käsitellään parhaillaan kahta lakialoitetta, jotka saattavat parantaa merkittävästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

(Kuva: torbakhopper / flickr.com / cc 2.0)

Puerto Ricon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet saattavat parantua merkittävästi, mikäli suunnitteilla olevat lakialoitteet hyväksytään, raportoi Amnesty International.

Maassa käynnistettiin vuoden alussa kaksi vähemmistöjen oikeuksia parantavaa lakialoitetta ja ne ovat siitä lähtien herättäneet laajasti keskustelua.

Lait kieltäisivät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän niin työnhaussa kuin julkisen ja yksityisen sektorin palveluiden piirissä sekä laajentaisivat avioliiton sisäistä väkivaltaa kokevien oikeudet koskemaan myös samaa sukupuolta tai transsukupuolta edustavien liittoja.

"Näiden lakien hyväksyminen olisi iso askel kohti oikeutta ja tasa-arvoa suurelle väestöryhmälle, joka tähän asti on ollut institutionaalisen syrjinnän uhri Puerto Ricossa", sanoo Pedro Santiago Amnestylta.

Asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat muuttuneet viime vuosina Puerto Ricossa voimakkaasti. Vuosituhannen alussa saarella vallitsi vielä hyvin ennakkoluuloinen ja syrjivä asenne vähemmistöryhmiä kohtaan. Viime vuosien saatossa maassa on kuitenkin otettu laajasti vaikutteita Yhdysvaltojen LGBTI-ystävällisestä lainsäädännöstä ja nykyään Puerto Rico on yksi suvaitsevimmista saarista Karibialla. Saari on Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue.

Jopa pitkään oikeistopolitiikassa vaikuttanut Pedro Rosello pitää seksuaali- ja sukupuolivähemmistön oikeuksien laajentamista tärkeänä ihmisoikeuskysymyksenä. Neljätoista vuotta sitten sama poliitikko vastusti jyrkästi ulkomailla naimisiin menneiden samaa sukupuolta olevien liittojen tunnustamista.

Kehitys ei suinkaan ole ollut yksiviivaista. Puerto Ricon korkein oikeus hyväksyi alkuvuodesta lain, joka kieltää samaa sukupuolta olevien vanhempien adoptiot ja helmikuussa joukko kirkollisia järjestöjä vastusti näyttävästi LGBTI-oikeuksia kasvattavia lakiuudistuksia.

Jos lakiuudistukset menevät läpi, niin muutos on historiallinen, kommentoi Amnesty International.

Lisää uusi kommentti