Uutiset

Seksistä tullut sensuurin väline Azerbaidžanissa

Toimittajia kiristetään hiljaisiksi kevään Euroviisujen isäntämaassa.
Presidentti Ilham Alijevia kohtaan on esitetty lukuisia korruptioväitteitä. (Kuva: Christof Sonderegger / World Economic Forum / cc 2.0)

Azerbaidžanilainen toimittaja Hadija Izmailova sai maaliskuussa postitse kuusi valokuvaa itsestään harrastamassa seksiä omassa kodissaan. Hän ei tiedä, kuka oli kätkenyt kameran asuntoon.

Izmailova on paljastanut jutuissaan hallinnon korruptiota, ja kuvien tarkoitus oli pelotella hänet ja muut kriittiset journalistit hiljaisiksi.

Izmailova ei kuitenkaan säikkynyt. Kuvien intiimiydestä huolimatta hän julkisti asian ja toivoi nolaavansa hallituksen, kun sen laittomat ja hävyttömät toimintatavat paljastuvat.

Mutta sota jatkui: video, josta Izmailovan kuvat oli pätkitty, ilmestyi nettiin. Sivusto jäljitteli Azerbaidžanin johtavan oppositiopuolueen sivuja, mutta puolue kiisti tietävänsä asiasta mitään.

Izmailova uskoo hallituksen pyrkineen mitätöimään hänen työnsä arveluttavilla kuvilla. Vastaavaa on tapahtunut aiemminkin, mutta Izmailova on ensimmäisenä tuonut aran asian julkisuuteen.

Tappavaa sensuuria

Azerbaidžanin itsevaltainen presidentti Ilham Alijev ajoi vuonna 2009 läpi päätöksen, joka sallii hänen pysyä vallassa rajattomasti. Maata hallitsee hänen sukulaistensa verkosto, joka on alkanut kiinnostaa korruptiota tutkivia toimittajia.

Izmailovan mukaan erästä hänen kriittistä kollegaansa tölväistiin esittämällä televisiossa kuvia hänestä masturboimassa. Kyseistä tv-kanavaa johtaa Alijevin serkku.

Useita azerbaidžanilaisia toimittajia on siepattu ja jotkut ovat menettäneet henkensä. Politiikasta ja korruptiosta raportoinut Elmar Huseinov ammuttiin kotinsa portaille keväällä 2005. Perheen mukaan häntä oli aiemmin uhkailtu.

Ketään ei ole saatu vastuuseen Huseinovin murhasta. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Keski-Aasian ja Euroopan osaston johtaja Johann Bihr sanoo, ettei journalisteihin kohdistunutta väkivaltaa ole sen jälkeen tutkittu kunnolla yhdessäkään tapauksessa.

Protestit tukahdutettu

Bihrin mukaan tuloksena on pelon ilmapiiri, jossa toimittajat tietävät kriittisyyden altistavan heidät väkivallalle.

Myös mielenosoitukset ovat olleet kiellettyjä Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa vuodesta 2005. Arabimaiden liikehdinnän innoittamat protestit nujerrettiin alkuunsa keväällä 2011.

Osansa sai myös sosiaalinen media, sillä Facebookissa ja Twitterissä kirjoittaneet nuoret aktivistit päätyivät telkien taa. Heiltä evättiin asianajaja ja yhteydet kotiväkeensä, bloggaaja Parvana Persijani kertoo.

Human Rights Watchin (HRW) mukaan Azerbaidžan ei päästä Euroopan neuvoston edustajia tutustumaan poliittisten vankien kohteluun maassa.

Euroviisut tulossa

Azerbaidžan on sijalla 143 kaikkiaan 183 maan joukossa Transparency International -järjestön korruptioindeksissä.

Öljytulojen kasvu vauhdittaa uudistuksia Bakussa, jonka kasvoja ehostetaan toukokuun lopun euroviisuisännyyttä varten. HRW:n mukaan asukkaita on häädetty väkisin kodeistaan ilman asianmukaista korvausta.

Azerbaidžan on luvannut taata viisuvieraiden sananvapauden, mutta oikeus ei koske omaa väkeä.

"Azerbaidžanin ongelmien ydin on se, että asukkaat eivät saa todenmukaista tietoa", Izmailova sanoo.

kansalaisyhteiskuntakorruptio & läpinäkyvyysmediasananvapaus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”