Seksismiä Chilen vaaleissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seksismiä Chilen vaaleissa

Kahden naisen vaalitaisto Chilen presidenttiydestä herättää asiaankuulumattomia mielleyhtymiä, kirjoittaa Marianela Jarroud.

(IPS) -- "Kun ehdolla on kaksi naista, asetelmaan liitetään tiettyä seksismiä. Onko koskaan tehty numeroa siitä, että vaaleissa on vastakkain kaksi miestä?" Näin luonnehti Chilen presidenttikisaa Michelle Bachelet, joka pyrkii nyt tauon jälkeen uudelleen maansa johtoon marraskuun vaaleissa.

Sosialistien ehdokkaana oleva Bachelet, 61, on ammatiltaan lastenlääkäri. Hän on johtanut YK:n naisjärjestöä vuonna 2010 päättyneen presidenttikautensa jälkeen.

Vastaehdokkaana on laitaoikeistoa edustava taloustieteilijä Evelyn Matthei, 59, joka toimi Chilen työministerinä kesäkuuhun asti.

Naiset ystävystyivät lapsina, sillä kummankin isä oli ilmavoimien kenraali. Sosialistivallan lopettanut sotilasvallankaappaus kuitenkin erotti heidät vuonna 1973. Bacheletin isä oli tehnyt yhteistyötä sosialistien kanssa ja kuoli kidutuksen uhrina pidätyssellissä. Matthein isä taas kuului uuteen sotilasjunttaan.

Mielipidekyselyjä johtava Bachelet korostaa, että ehdokkaat ajavat tyystin erilaista politiikkaa: hän itse haluaa vähentää eriarvoisuutta ja Matthei jatkaisi nykyhallituksen oikeistolaista linjaa.

Feministit eivät usko Matthein edistävän sukupuolten tasa-arvoa. Hän on kieltäytynyt ottamasta kantaa vaatimuksiin terveysperusteisen abortin laillistamisesta vedoten siihen, että aihe on hänen kannattajilleen arka.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia