Seksi on miesten pelikenttää Ugandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seksi on miesten pelikenttää Ugandassa

Hiv leviää, koska kondomin vaatimista pidetään usein epäluottamuksen osoituksena.

(IPS) -- "Naisen on vaikea vaatia kondominkäyttöä, koska se herättää epäilyn, että hän ei luota mieheen", sanoo ugandalainen Mambera Hellem, joka jakaa ehkäisyvalistusta naapureilleen Jinjan kaupungissa.

Hellemin mukaan naisten suosivat ehkäisyruisketta ja kierukkaa, koska miehen ei tarvitse tietää niistä mitään.

Hellem ja hänen kollegansa Kyolaba Amina kertovat naisille myös hi-virustartunnan riskistä ja kehottavat heitä käymään aidstestissä. Senkin naiset tekevät yleensä salaa mieheltään.

"Eräs naapuristoni nainen sai positiivisen testituloksen, mutta hän ei ole väkivallan pelossa kertonut siitä miehelleen", Amina sanoo.

Ehkäisy etusijalla

Ugandan naisille on tärkeintä ehkäistä raskaus, sillä maassa syntyy yhä keskimäärin kuusi lasta naista kohden. "Raskaus on nuorten naisten suurin huolenaihe, muusta he eivät tiedäkään", sanoo Catherineksi esittäytyvä Jinjan sairaalan hoitaja.

Hän epäilee antiretroviraalisten aids-lääkkeiden saannin helpottumisen muuttaneen suhtautumista hiviin entistä huolettomammaksi. "Aidsin hoitoa verrataan diabetekseen."

Tilanne on johtanut siihen, että nuorten naisten hiv-tartunnat yleistyvät Ugandassa, kuten muuallakin Afrikassa. Ugandassa 15–24-vuotiaan naisen riski saada hi-virus on kaksinkertainen samanikäiseen mieheen verrattuna.

Vuoden 2011 tilastossa (pdf) ikäluokan naisista oli hiv-positiivisia 4,9 prosenttia ja miehistä 2,1 prosenttia.

Eriarvoisuus taustalla

Ongelma palautuu kondominkäyttöön, jonka suhteen naisilla on paljon vähemmän valtaa kuin miehillä, YK:n väestörahaston (Unfpa) Afrikan osaston neuvonantaja, tohtori Akinyele Eric Dairo sanoo.

Hän vahvistaa, että muiden ehkäisymenetelmin suosio naisten parissa johtuu siitä, että raskaus ilmenee paljon nopeammin kuin hiv.

Dairon mukaan naiset pakotetaan usein varhaisiin seksisuhteisiin ja avioon itseään vanhempien miesten kanssa.

Taustalla on sukupuolten syvä eriarvoisuus, joka kaventaa tyttöjen mahdollisuuksia saada koulutusta ja edetä urallaan. Tytöt turvaavat varakkaampiin ikämiehiin, joilta he eivät voi tässä asetelmassa edellyttää kondominkäyttöä, hän pohtii.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia