Uutiset Hiv/aids

Seksi on miesten pelikenttää Ugandassa

Hiv leviää, koska kondomin vaatimista pidetään usein epäluottamuksen osoituksena.
Ugandassa syntyy keskimäärin kuusi lasta naista kohden, mikä on maailman huippua. Jinjalaiset kuuntelevat ehkäisyneuvontaa paikallisella Christa-klinikalla. (Kuva: Lyndal Rowlands / IPS)

(IPS) -- "Naisen on vaikea vaatia kondominkäyttöä, koska se herättää epäilyn, että hän ei luota mieheen", sanoo ugandalainen Mambera Hellem, joka jakaa ehkäisyvalistusta naapureilleen Jinjan kaupungissa.

Hellemin mukaan naisten suosivat ehkäisyruisketta ja kierukkaa, koska miehen ei tarvitse tietää niistä mitään.

Hellem ja hänen kollegansa Kyolaba Amina kertovat naisille myös hi-virustartunnan riskistä ja kehottavat heitä käymään aidstestissä. Senkin naiset tekevät yleensä salaa mieheltään.

"Eräs naapuristoni nainen sai positiivisen testituloksen, mutta hän ei ole väkivallan pelossa kertonut siitä miehelleen", Amina sanoo.

Ehkäisy etusijalla

Ugandan naisille on tärkeintä ehkäistä raskaus, sillä maassa syntyy yhä keskimäärin kuusi lasta naista kohden. "Raskaus on nuorten naisten suurin huolenaihe, muusta he eivät tiedäkään", sanoo Catherineksi esittäytyvä Jinjan sairaalan hoitaja.

Hän epäilee antiretroviraalisten aids-lääkkeiden saannin helpottumisen muuttaneen suhtautumista hiviin entistä huolettomammaksi. "Aidsin hoitoa verrataan diabetekseen."

Tilanne on johtanut siihen, että nuorten naisten hiv-tartunnat yleistyvät Ugandassa, kuten muuallakin Afrikassa. Ugandassa 15–24-vuotiaan naisen riski saada hi-virus on kaksinkertainen samanikäiseen mieheen verrattuna.

Vuoden 2011 tilastossa (pdf) ikäluokan naisista oli hiv-positiivisia 4,9 prosenttia ja miehistä 2,1 prosenttia.

Eriarvoisuus taustalla

Ongelma palautuu kondominkäyttöön, jonka suhteen naisilla on paljon vähemmän valtaa kuin miehillä, YK:n väestörahaston (Unfpa) Afrikan osaston neuvonantaja, tohtori Akinyele Eric Dairo sanoo.

Hän vahvistaa, että muiden ehkäisymenetelmin suosio naisten parissa johtuu siitä, että raskaus ilmenee paljon nopeammin kuin hiv.

Dairon mukaan naiset pakotetaan usein varhaisiin seksisuhteisiin ja avioon itseään vanhempien miesten kanssa.

Taustalla on sukupuolten syvä eriarvoisuus, joka kaventaa tyttöjen mahdollisuuksia saada koulutusta ja edetä urallaan. Tytöt turvaavat varakkaampiin ikämiehiin, joilta he eivät voi tässä asetelmassa edellyttää kondominkäyttöä, hän pohtii.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Hiv/aids genderseksuaalisuushiv/aids Uganda Suomen IPS

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.