Seitsemän miljoonaa jemeniläistä pysyy hengissä humanitaarisen avun turvin – Saudi-Arabian määräämä saarto on ”katastrofaalinen” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seitsemän miljoonaa jemeniläistä pysyy hengissä humanitaarisen avun turvin – Saudi-Arabian määräämä saarto on ”katastrofaalinen”

Saudi-Arabian johtama on sulkenut Jemenin satamat ja lentokentät lauantaisen ohjusiskun takia. Hinnat ovat nousseet nopeasti ja esimerkiksi kipeästi tarvittuja kloriinitabletteja ja insuliinia ei saada läpi.

Saudi-Arabian lippu

YK ja Punainen Risti kritisoivat Saudi-Arabiaa, joka on sulkenut Jemenin satamat ja lentokentät. Kuva: Andrew Fackler / CC BY-NC 2.0.

YK ja avustusjärjestöt vaativat välittömästi Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa avaamaan Jemenin satamat ja lentokentät humanitaarisen avun saamiseksi perille.

Saudi-Arabia ilmoitti maanantaina sulkevansa kaikki lentokentät ja satamat. Taustalla on Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin lentokentälle lauantaina tehty ohjusisku. Tarkoituksena on Saudi-Arabian mukaan estää aseiden välittäminen Iranista Jemenin huthikapinallisille.

Saarto on tuhoisa, sillä Jemen tuo maahan lähes 90 prosenttia perustarpeistaan. YK:n humanitaarisen avun toimiston edustaja Jens Laerke varoitti eilen, että seitsemän miljoonaa jemeniläistä pysyy elossa nimenomaan humanitaarisen avun turvin. Tilanne on nyt katastrofaalinen, hän sanoi.

YK:n humanitaarisia lentoja on jo estetty pääsemästä Jemeniin. Laerken mukaan bensan hinta on noussut yhdessä yössä 60 prosenttia ja keittokaasun hinta sata prosenttia.

Myös Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) vaatii sulun purkamista. Se ei ole pystynyt tuomaan maahan muun muassa kloriinitabletteja, joita käytetään koleran ehkäisyyn. Ensi viikolla sen pitäisi tuoda maahan insuliinia.

”Insuliini ei voi odottaa suljetulla rajalla, sillä sen täytyy pysyä kylmänä. Ilman nopeaa ratkaisua humanitaariset seuraukset ovat vakavat”, sanoi ICRC:n aluejohtaja Robert Mardini järjestön lausunnossa.

Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut Jemeniä maaliskuusta 2015 lähtien taistellakseen shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Jo valmiiksi köyhä maa on ajautunut vakavaan humanitaariseen kriisiin. Yli 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee jonkinlaista apua. Maassa on myös vakava koleraepidemia. Tautiin on sairastunut noin 900 000 ihmistä.

YK ja avustusjärjestöt ovat huolissaan myös väkivallan lisääntymisestä Jemenissä. Viime viikolla Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskut tappoivat 31 hotellivierasta ja kauppiasta Saadan maakunnassa. Seuraavana päivänä Taizissa puolestaan kapinallisten tulitus tappoi viisi lasta, kertoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto. Se on nimittämässä asiantuntijapaneelin tutkimaan kaikkien sodan osapuolten tekemiä kansainvälisen oikeuden rikkomuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia