Scarlett Johansson "verikupla"-kohussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Scarlett Johansson "verikupla"-kohussa

SodaStreamin malliksi ryhtynyttä Hollywood-näyttelijää syytetään osallistumisesta palestiinalaisten oikeuksien polkemiseen.

Palkittu Hollywood-näyttelijä Scarlett Johansson on joutunut ankaran kansainvälisen kritiikin kohteeksi ilmoitettuaan ryhtyneensä israelilaisen virvoitusjuomayhtiö SodaStreamin malliksi.

SodaStreamin tuotteita on jo pitkään kutsuttu "verikupliksi" palestiinalaisten oikeuksia ajavien boikottiliikkeiden keskuudessa, sillä yrityksellä on tehtaita miehitetyllä Länsirannalla.

Kritiikki Johanssonia kohtaan kiristyi tällä viikolla, kun kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam ilmoitti keskustelleensa näyttelijän kanssa sopimuksen jatkosta. Johansson on toiminut Oxfamin julkkisedustajana viime vuosikymmeneltä lähtien, mutta uusi mainoskampanja SodaStreamin kanssa on suoraan ristiriidassa Oxfamin omien Länsirannan siirtokuntia vastustavien periaatteiden kanssa.

"Oxfam uskoo, että siirtokunnissa toimivat yritykset edistävät palestiinalaisten keskuudessa jatkuvaa köyhyyttä ja oikeuksien kieltämistä", Oxfam sanoo.

Oxfam huomautti jo aiemmin Sex and the City -tv-sarjan tähti Kristin Davisille tämän aloitettua mainostaa siirtokunnissa valmistettavia kosmetiikkayritys Ahavan tuotteita. Davis purki yhteistyösopimuksensa Ahavan kanssa pian huomautuksen jälkeen.

Kommentit

Lähettänyt Hoinosee (ei varmistettu) 26.1.2014 - 19:22

Länsirannan siirtokunnat työllistävät myös palestiinalaisarabeja, mikä on kauhistus Israelin vihollisille. Työnteon ja normaalielämän sijaan palestiinalaisten pitäisi uhrata oma ja lastensa elämä pysymällä köyhinä pakolaisina, koska se PLO:n peruskirjan mukaan on heidän kansallinen velvollisuutensa.

Kahdenkymmenen vuoden itsehallinnosta ja valtavasta rahoituksesta huolimatta palestiinalaishallinto ei ole tehnyt elettäkään pakolaisleirien sulkemiseksi ja asukkaiden kotouttamiseksi. Leirien tarkoitus on jäädä uhkaamaan Israelia (paluumuuttovaatimus) hamaan tulevaisuuteen.

Myös YK on mukana tässä. Muita pakolaisia se auttaa pääsemään pakolaisstatuksestaan mutta palestiinalaispakolaiset se hirttää statukseensa yhä tiukemmin (UNHCR:n ja UNRWA: missioiden täydellinen vastakohtaisuus).

Palestiinalaisilta tämä strategia vie tulevaisuuden ja toivon normaalista elämästä, mutta 22 arabivaltion (Arabiliitto) laatiman PLO:n peruskirjan mukaan palestiinalaisten on annettava tämä uhri, koska siitä riippuu koko arabimaailman tulevaisuus. Ote peruskirjasta:

Artikla 7: "Palestiinalaisen kasvattaminen arabialaiseen ja vallankumoukselliseen malliin, valmistamisensa konfliktia ja aseellista taistelua varten, omaisuutensa ja elämänsä uhraamiseksi ja palauttaakseen kotimaansa entiselleen vapauttamiseen saakka - kaikki tämä on palestiinalaisen kansallinen velvollisuus."

Artikla 14: "Arabikansan kohtalo riippuu Palestiinan kysymyksen kohtalosta. Arabikansan yritykset ja ponnistelut vapauttaa Palestiina seuraavat tästä yhteydestä. Palestiinan kansa omaksuu etujoukkoroolinsa toteuttaessaan tätä pyhää kansallista pyrkimystä."

Kun PLO:n peruskirja vuonna 1964 laadittiin, Länsiranta ja Gaza olivat Arabiliiton jäsenmaiden miehittämiä. Niinpä Palestiinan vapauttamisella ei tarkoiteta Länsirannan ja Gazan vapauttamista vaan Israelin tuhoamista. Tosin väitetään, että peruskirjasta olisi poistettu tällaiset artiklat (noin joka toinen 33 artiklasta) mutta kukaan ei ole koskaan pystynyt esittelemään tällaista puolikasta versiota.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia