Uutiset Israelin siirtokunnat

Scarlett Johansson "verikupla"-kohussa

SodaStreamin malliksi ryhtynyttä Hollywood-näyttelijää syytetään osallistumisesta palestiinalaisten oikeuksien polkemiseen.
(Kuva: Gage Skidmore / cc 2.0)

Palkittu Hollywood-näyttelijä Scarlett Johansson on joutunut ankaran kansainvälisen kritiikin kohteeksi ilmoitettuaan ryhtyneensä israelilaisen virvoitusjuomayhtiö SodaStreamin malliksi.

SodaStreamin tuotteita on jo pitkään kutsuttu "verikupliksi" palestiinalaisten oikeuksia ajavien boikottiliikkeiden keskuudessa, sillä yrityksellä on tehtaita miehitetyllä Länsirannalla.

Kritiikki Johanssonia kohtaan kiristyi tällä viikolla, kun kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam ilmoitti keskustelleensa näyttelijän kanssa sopimuksen jatkosta. Johansson on toiminut Oxfamin julkkisedustajana viime vuosikymmeneltä lähtien, mutta uusi mainoskampanja SodaStreamin kanssa on suoraan ristiriidassa Oxfamin omien Länsirannan siirtokuntia vastustavien periaatteiden kanssa.

"Oxfam uskoo, että siirtokunnissa toimivat yritykset edistävät palestiinalaisten keskuudessa jatkuvaa köyhyyttä ja oikeuksien kieltämistä", Oxfam sanoo.

Oxfam huomautti jo aiemmin Sex and the City -tv-sarjan tähti Kristin Davisille tämän aloitettua mainostaa siirtokunnissa valmistettavia kosmetiikkayritys Ahavan tuotteita. Davis purki yhteistyösopimuksensa Ahavan kanssa pian huomautuksen jälkeen.

Israelin siirtokunnat ihmisoikeudetpolitiikkatalous IsraelPalestiina Oxfam International

Kommentit

Lähettänyt Hoinosee (ei varmistettu) 26.1.2014 - 19:22

Länsirannan siirtokunnat työllistävät myös palestiinalaisarabeja, mikä on kauhistus Israelin vihollisille. Työnteon ja normaalielämän sijaan palestiinalaisten pitäisi uhrata oma ja lastensa elämä pysymällä köyhinä pakolaisina, koska se PLO:n peruskirjan mukaan on heidän kansallinen velvollisuutensa.

Kahdenkymmenen vuoden itsehallinnosta ja valtavasta rahoituksesta huolimatta palestiinalaishallinto ei ole tehnyt elettäkään pakolaisleirien sulkemiseksi ja asukkaiden kotouttamiseksi. Leirien tarkoitus on jäädä uhkaamaan Israelia (paluumuuttovaatimus) hamaan tulevaisuuteen.

Myös YK on mukana tässä. Muita pakolaisia se auttaa pääsemään pakolaisstatuksestaan mutta palestiinalaispakolaiset se hirttää statukseensa yhä tiukemmin (UNHCR:n ja UNRWA: missioiden täydellinen vastakohtaisuus).

Palestiinalaisilta tämä strategia vie tulevaisuuden ja toivon normaalista elämästä, mutta 22 arabivaltion (Arabiliitto) laatiman PLO:n peruskirjan mukaan palestiinalaisten on annettava tämä uhri, koska siitä riippuu koko arabimaailman tulevaisuus. Ote peruskirjasta:

Artikla 7: "Palestiinalaisen kasvattaminen arabialaiseen ja vallankumoukselliseen malliin, valmistamisensa konfliktia ja aseellista taistelua varten, omaisuutensa ja elämänsä uhraamiseksi ja palauttaakseen kotimaansa entiselleen vapauttamiseen saakka - kaikki tämä on palestiinalaisen kansallinen velvollisuus."

Artikla 14: "Arabikansan kohtalo riippuu Palestiinan kysymyksen kohtalosta. Arabikansan yritykset ja ponnistelut vapauttaa Palestiina seuraavat tästä yhteydestä. Palestiinan kansa omaksuu etujoukkoroolinsa toteuttaessaan tätä pyhää kansallista pyrkimystä."

Kun PLO:n peruskirja vuonna 1964 laadittiin, Länsiranta ja Gaza olivat Arabiliiton jäsenmaiden miehittämiä. Niinpä Palestiinan vapauttamisella ei tarkoiteta Länsirannan ja Gazan vapauttamista vaan Israelin tuhoamista. Tosin väitetään, että peruskirjasta olisi poistettu tällaiset artiklat (noin joka toinen 33 artiklasta) mutta kukaan ei ole koskaan pystynyt esittelemään tällaista puolikasta versiota.

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Pieni robotti tietokoneen näppäimistön vieressä

Tappajarobotit – Kauhukuva joka on estettävä

Roboteilla on monia etuja ihmissotilaaseen nähden. Se ei tunne syyllisyyttä eikä kärsi painajaisista jälkikäteen. Uhkana voi olla jopa hallitsematon robottisota, kirjoittaa Antero Honkasalo.
WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.
Ihmisiä istumassa riveissä seminaarihuoneessa

Kuubassa on alettu viimein puhua naisten murhista – Myytit tekevät ilmiöstä kuitenkin usein näkymättömän

Uuden raportin mukaan puolison tai ex-puolison aiheuttamat naisten kuolemat ovat viime vuosina vähentyneet Kuubassa. Tietoisuus aiheesta on kasvanut median ansiosta sekä sen jälkeen, kun kuubalaiset saivat joulukuussa internetyhteyden kännyköihinsä.

Luetuimmat