Uutiset Israelin siirtokunnat

Scarlett Johansson "verikupla"-kohussa

SodaStreamin malliksi ryhtynyttä Hollywood-näyttelijää syytetään osallistumisesta palestiinalaisten oikeuksien polkemiseen.
(Kuva: Gage Skidmore / cc 2.0)

Palkittu Hollywood-näyttelijä Scarlett Johansson on joutunut ankaran kansainvälisen kritiikin kohteeksi ilmoitettuaan ryhtyneensä israelilaisen virvoitusjuomayhtiö SodaStreamin malliksi.

SodaStreamin tuotteita on jo pitkään kutsuttu "verikupliksi" palestiinalaisten oikeuksia ajavien boikottiliikkeiden keskuudessa, sillä yrityksellä on tehtaita miehitetyllä Länsirannalla.

Kritiikki Johanssonia kohtaan kiristyi tällä viikolla, kun kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam ilmoitti keskustelleensa näyttelijän kanssa sopimuksen jatkosta. Johansson on toiminut Oxfamin julkkisedustajana viime vuosikymmeneltä lähtien, mutta uusi mainoskampanja SodaStreamin kanssa on suoraan ristiriidassa Oxfamin omien Länsirannan siirtokuntia vastustavien periaatteiden kanssa.

"Oxfam uskoo, että siirtokunnissa toimivat yritykset edistävät palestiinalaisten keskuudessa jatkuvaa köyhyyttä ja oikeuksien kieltämistä", Oxfam sanoo.

Oxfam huomautti jo aiemmin Sex and the City -tv-sarjan tähti Kristin Davisille tämän aloitettua mainostaa siirtokunnissa valmistettavia kosmetiikkayritys Ahavan tuotteita. Davis purki yhteistyösopimuksensa Ahavan kanssa pian huomautuksen jälkeen.

Israelin siirtokunnat ihmisoikeudetpolitiikkatalous IsraelPalestiina Oxfam International

Kommentit

Lähettänyt Hoinosee (ei varmistettu) 26.1.2014 - 19:22

Länsirannan siirtokunnat työllistävät myös palestiinalaisarabeja, mikä on kauhistus Israelin vihollisille. Työnteon ja normaalielämän sijaan palestiinalaisten pitäisi uhrata oma ja lastensa elämä pysymällä köyhinä pakolaisina, koska se PLO:n peruskirjan mukaan on heidän kansallinen velvollisuutensa.

Kahdenkymmenen vuoden itsehallinnosta ja valtavasta rahoituksesta huolimatta palestiinalaishallinto ei ole tehnyt elettäkään pakolaisleirien sulkemiseksi ja asukkaiden kotouttamiseksi. Leirien tarkoitus on jäädä uhkaamaan Israelia (paluumuuttovaatimus) hamaan tulevaisuuteen.

Myös YK on mukana tässä. Muita pakolaisia se auttaa pääsemään pakolaisstatuksestaan mutta palestiinalaispakolaiset se hirttää statukseensa yhä tiukemmin (UNHCR:n ja UNRWA: missioiden täydellinen vastakohtaisuus).

Palestiinalaisilta tämä strategia vie tulevaisuuden ja toivon normaalista elämästä, mutta 22 arabivaltion (Arabiliitto) laatiman PLO:n peruskirjan mukaan palestiinalaisten on annettava tämä uhri, koska siitä riippuu koko arabimaailman tulevaisuus. Ote peruskirjasta:

Artikla 7: "Palestiinalaisen kasvattaminen arabialaiseen ja vallankumoukselliseen malliin, valmistamisensa konfliktia ja aseellista taistelua varten, omaisuutensa ja elämänsä uhraamiseksi ja palauttaakseen kotimaansa entiselleen vapauttamiseen saakka - kaikki tämä on palestiinalaisen kansallinen velvollisuus."

Artikla 14: "Arabikansan kohtalo riippuu Palestiinan kysymyksen kohtalosta. Arabikansan yritykset ja ponnistelut vapauttaa Palestiina seuraavat tästä yhteydestä. Palestiinan kansa omaksuu etujoukkoroolinsa toteuttaessaan tätä pyhää kansallista pyrkimystä."

Kun PLO:n peruskirja vuonna 1964 laadittiin, Länsiranta ja Gaza olivat Arabiliiton jäsenmaiden miehittämiä. Niinpä Palestiinan vapauttamisella ei tarkoiteta Länsirannan ja Gazan vapauttamista vaan Israelin tuhoamista. Tosin väitetään, että peruskirjasta olisi poistettu tällaiset artiklat (noin joka toinen 33 artiklasta) mutta kukaan ei ole koskaan pystynyt esittelemään tällaista puolikasta versiota.

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta