Saudi-Arabian naisaktivistit edelleen telkien takana – HRW vetoaa autoteollisuuteen naisten vapauttamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabian naisaktivistit edelleen telkien takana – HRW vetoaa autoteollisuuteen naisten vapauttamiseksi

Autoteollisuus hyötyy siitä, että Saudi-Arabian naiset saavat nyt ajaa. Siksi sen pitäisi toimia myös vankilassa olevien naisaktivistien puolesta, vaatii ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin katuja. Kuva: dr. zaro / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Ainakin yhdeksän Saudi-Arabian viranomaisten viime keväänä pidättämästä naisaktivistista on yhä telkien takana ilman syytettä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestö vetoaa autoteollisuuteen, jotta se käyttäisi vaikutusvaltaansa naisten vapauttamiseen.

Saudi-Arabia luopui kesäkuussa naisten ajokiellosta. Sitä ennen se pidätti toistakymmentä naisten oikeuksien aktivistia, joista monet olivat aiemmin kampanjoineet ajokiellon purkamisen puolesta.

Autoteollisuuden on laskettu tienaavan runsaasti ajokiellon purkamisen ansiosta. Saudi-Arabian automyynnin uskotaan kasvavan yhdeksän prosenttia vuodessa vuoteen 2025 mennessä.

”Autoteollisuus tienaa miljoonia dollareita nyt, kun saudit sallivat naisten ajaa ja omistaa autoja. Yritysten pitäisi puhua telkien takana epäoikeudenmukaisesti olevien, oikeudenkäyntiä odottavien naisten puolesta. Heidän vuosien aktivisminsa on luonut tuottoisat uudet markkinat autoyhtiöille”, sanoo HRW:n Lähi-idän johtaja Sarah Leah Whitson tiedotteessa.

HRW aloitti tällä viikolla kampanjan, jotta kansalaiset painostaisivat autoyhtiöitä, sillä sen omat yritykset eivät ole tuottaneet tulosta.

Pidätettyinä  yhä olevat yhdeksän naista eivät ole saaneet syytteitä, mutta mikäli ne nostetaan, he voivat saada jopa 20 vuoden vankeustuomioita.

Saudi-Arabia on viime aikoina lisännyt hyökkäyksiä naisten oikeuksien aktivisteja kohtaan. Elokuun alussa pidätettiin kaksi naisten oikeuksien aktivistia lisää, ja elokuun lopulla maan syyttäjä suositteli ensimmäistä kertaa kuolemantuomiota naisaktivistille. Saudi-Arabia on yksi ahkerimmista kuolemantuomion käyttäjistä maailmassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia