Saudi-Arabia uhkaa teloittaa alaikäisenä tuomitun aktivistin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa alaikäisenä tuomitun aktivistin

Enää kuninkaan armahdus voi pelastaa Ali al-Nimrin.

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 17-vuotiaana tehdystä rikoksesta tuomitun Ali Mohammed al-Nimrin. Sekä ihmisoikeusjärjestöt että YK ovat vedonneet al-Nimrin puolesta, mutta tuomiota ei ole onnistuttu perumaan.

Shiiavähemmistöön kuuluva al-Nimr osallistui vuonna 2011 arabikevään yhteydessä mielenosoituksiin maan itäosissa. Toukokuussa 2014 hänet tuomittiin kuolemaan rikollisryhmään liittymisestä ja poliiseja vastaan hyökkäämisestä. Syyskuussa vetoomustuomioistuin ja korkein oikeus hylkäsivät tuomiosta tehdyt valitukset. Hänen on kerrottu joutuneen kidutetuksi.

YK:n ihmisoikeuksien erityisraportoijien ryhmä vaati eilen teloituksen peruutusta. Asiantuntijat muistuttivat, että kidutuksella saadut todisteet ja lapselle annetut teloitustuomiot rikkovat maan kansainvälisiä velvoitteita. Myöskään oikeudenkäyntiprosessi ei ollut reilu.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kerää nimiä vetoomukseen al-Nimrin puolesta.

Saudi-Arabia tunnetaan surkeasta ihmisoikeustilanteestaan Alkuvuodesta pahennusta herätti nettiaktivisti Raif Badawille langetettu 1 000 ruoskaniskun tuomio, jota ei ensimmäisiä iskuja lukuun ottamatta ole kuitenkaan pantu toimeen.

Maa on tänä vuonna teloittanut ennätysmäärän ihmisiä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan tähän mennessä 135.

Tällä viikolla pahennusta on herättänyt myös se, että kansalaisjärjestö UN Watch on kertonut YK:n nimenneen Saudi-Arabian YK-lähettilään tärkeän ihmisoikeuspaneelinsa johtoon samaan aikaan, kun maan ihmisoikeustilanne on yhä kurjempi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia