Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Saudi-Arabia aikeissa teloittaa ensimmäistä kertaa naisaktivistin – syynä rauhanomainen mielenosoittaminen

Saudi-Arabian yleinen syyttäjä suosittaa kuolemantuomiota demokratia-aktivisti Israa al-Ghomghamille, 29. Jos tuomio vahvistetaan, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia teloittaa naispuolisen aktivistin.
Ilmakuva Riadista
Kesällä Saudi-Arabia päästi naiset ensimmäistä kertaa auton rattiin, nyt maa aikoi ensimmäistä kertaa teloittaa naisaktivistin. Tuomion syynä on kansalaisoikeuksien vaatiminen rauhanomaisissa mielenosoituksissa. Kuvassa pääkaupunki Riad. (Kuva: jayvee / CC BY-NC-ND 2.0)

Syyttäjä on suosittanut kuolemantuomiota demokratia-aktivisti ja ihmisoikeuspuolustaja Israa al-Ghomghamille, 29. Ghomgham pidätettiin vuonna 2015, ja häntä syytetään hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin osallistumisesta ja yllyttämisestä tottelemattomuuteen vallanpitäjiä kohtaan.

Lopullinen tuomio julistetaan lokakuun lopussa, jolloin tuomari joko vahvistaa tai arvioi uudelleen yleisen syyttäjän suosituksen. Sen jälkeen kuningas Salmanin pitää vielä vahvista tuomio. Mikäli kuolemantuomio pannaan täytäntöön, se on ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia teloittaa naisaktivistin.

Riadin erikoisrikostuomioistuimen yleinen syyttäjä suositti elokuussa kuolemantuomiota kuudelle syytetylle, näiden joukossa myös Ghomghamin puoliso Moussa al-Hashem, joka pidätettiin samaan aikaan Ghomghamin kanssa.

Ghomgham johti arabikevään aikana vuonna 2011 alkaneita hallituksen vastaisia mielenosoituksia shiia-enemmistöisellä Qatifin alueella. Mielenosoittajat vaativat poliittisten vankien vapauttamista, kansalaisoikeuksien toteuttamista ja shiiojen syrjinnän lopettamista.

Ghomgham osoitti mieltään rauhanomaisesti, eikä häntä syytetä väkivallan käytöstä.

European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR) -ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolemantuomiota odottaa Saudi-Arabiassa tällä hetkellä ainakin 51 ihmistä. Vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana teloitettiin 48 ihmistä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi huhtikuussa.

Saudi-Arabia on yksi ahkerimmista kuolemantuomion käyttäjistä maailmassa. Sen edelle menevät vain Kiina ja Iran. Vuodesta 2014 lähtien maassa on teloitettu 600 ihmistä.

Iso osa tuomioista annetaan väkivallattomista rikoksista, kuten huumerikollisuudesta. Saudi-Arabiassa teloitukset tehdään miekalla.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne kansalaisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratialakioikeus ja rikos Saudi-Arabia

Lue myös

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy

Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.