Saudi-Arabia aikeissa teloittaa ensimmäistä kertaa naisaktivistin – syynä rauhanomainen mielenosoittaminen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia aikeissa teloittaa ensimmäistä kertaa naisaktivistin – syynä rauhanomainen mielenosoittaminen

Saudi-Arabian yleinen syyttäjä suosittaa kuolemantuomiota demokratia-aktivisti Israa al-Ghomghamille, 29. Jos tuomio vahvistetaan, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia teloittaa naispuolisen aktivistin.

Ilmakuva Riadista

Kesällä Saudi-Arabia päästi naiset ensimmäistä kertaa auton rattiin, nyt maa aikoi ensimmäistä kertaa teloittaa naisaktivistin. Tuomion syynä on kansalaisoikeuksien vaatiminen rauhanomaisissa mielenosoituksissa. Kuvassa pääkaupunki Riad. Kuva: jayvee / CC BY-NC-ND 2.0.

Syyttäjä on suosittanut kuolemantuomiota demokratia-aktivisti ja ihmisoikeuspuolustaja Israa al-Ghomghamille, 29. Ghomgham pidätettiin vuonna 2015, ja häntä syytetään hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin osallistumisesta ja yllyttämisestä tottelemattomuuteen vallanpitäjiä kohtaan.

Lopullinen tuomio julistetaan lokakuun lopussa, jolloin tuomari joko vahvistaa tai arvioi uudelleen yleisen syyttäjän suosituksen. Sen jälkeen kuningas Salmanin pitää vielä vahvista tuomio. Mikäli kuolemantuomio pannaan täytäntöön, se on ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia teloittaa naisaktivistin.

Riadin erikoisrikostuomioistuimen yleinen syyttäjä suositti elokuussa kuolemantuomiota kuudelle syytetylle, näiden joukossa myös Ghomghamin puoliso Moussa al-Hashem, joka pidätettiin samaan aikaan Ghomghamin kanssa.

Ghomgham johti arabikevään aikana vuonna 2011 alkaneita hallituksen vastaisia mielenosoituksia shiia-enemmistöisellä Qatifin alueella. Mielenosoittajat vaativat poliittisten vankien vapauttamista, kansalaisoikeuksien toteuttamista ja shiiojen syrjinnän lopettamista.

Ghomgham osoitti mieltään rauhanomaisesti, eikä häntä syytetä väkivallan käytöstä.

European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR) -ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolemantuomiota odottaa Saudi-Arabiassa tällä hetkellä ainakin 51 ihmistä. Vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana teloitettiin 48 ihmistä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi huhtikuussa.

Saudi-Arabia on yksi ahkerimmista kuolemantuomion käyttäjistä maailmassa. Sen edelle menevät vain Kiina ja Iran. Vuodesta 2014 lähtien maassa on teloitettu 600 ihmistä.

Iso osa tuomioista annetaan väkivallattomista rikoksista, kuten huumerikollisuudesta. Saudi-Arabiassa teloitukset tehdään miekalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia