Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Saudi-Arabia aikeissa teloittaa ensimmäistä kertaa naisaktivistin – syynä rauhanomainen mielenosoittaminen

Saudi-Arabian yleinen syyttäjä suosittaa kuolemantuomiota demokratia-aktivisti Israa al-Ghomghamille, 29. Jos tuomio vahvistetaan, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia teloittaa naispuolisen aktivistin.
Ilmakuva Riadista
Kesällä Saudi-Arabia päästi naiset ensimmäistä kertaa auton rattiin, nyt maa aikoi ensimmäistä kertaa teloittaa naisaktivistin. Tuomion syynä on kansalaisoikeuksien vaatiminen rauhanomaisissa mielenosoituksissa. Kuvassa pääkaupunki Riad. (Kuva: jayvee / CC BY-NC-ND 2.0)

Syyttäjä on suosittanut kuolemantuomiota demokratia-aktivisti ja ihmisoikeuspuolustaja Israa al-Ghomghamille, 29. Ghomgham pidätettiin vuonna 2015, ja häntä syytetään hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin osallistumisesta ja yllyttämisestä tottelemattomuuteen vallanpitäjiä kohtaan.

Lopullinen tuomio julistetaan lokakuun lopussa, jolloin tuomari joko vahvistaa tai arvioi uudelleen yleisen syyttäjän suosituksen. Sen jälkeen kuningas Salmanin pitää vielä vahvista tuomio. Mikäli kuolemantuomio pannaan täytäntöön, se on ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia teloittaa naisaktivistin.

Riadin erikoisrikostuomioistuimen yleinen syyttäjä suositti elokuussa kuolemantuomiota kuudelle syytetylle, näiden joukossa myös Ghomghamin puoliso Moussa al-Hashem, joka pidätettiin samaan aikaan Ghomghamin kanssa.

Ghomgham johti arabikevään aikana vuonna 2011 alkaneita hallituksen vastaisia mielenosoituksia shiia-enemmistöisellä Qatifin alueella. Mielenosoittajat vaativat poliittisten vankien vapauttamista, kansalaisoikeuksien toteuttamista ja shiiojen syrjinnän lopettamista.

Ghomgham osoitti mieltään rauhanomaisesti, eikä häntä syytetä väkivallan käytöstä.

European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR) -ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolemantuomiota odottaa Saudi-Arabiassa tällä hetkellä ainakin 51 ihmistä. Vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana teloitettiin 48 ihmistä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi huhtikuussa.

Saudi-Arabia on yksi ahkerimmista kuolemantuomion käyttäjistä maailmassa. Sen edelle menevät vain Kiina ja Iran. Vuodesta 2014 lähtien maassa on teloitettu 600 ihmistä.

Iso osa tuomioista annetaan väkivallattomista rikoksista, kuten huumerikollisuudesta. Saudi-Arabiassa teloitukset tehdään miekalla.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne kansalaisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratialakioikeus ja rikos Saudi-Arabia

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolustajia

Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Nainen tekee ruokaa telttaleirissä

Rikkaan pohjoisen järjestöt jyräävät köyhien maiden kansalaisjärjestöt – Rahoituksesta vain murto-osa etelän järjestöille

Pohjoisessa uskotaan, että harva etelän järjestö kykenee edes täyttämään anomuskaavakkeet oikein, saati käyttämään rahan tehokkaasti, kirjoittaa Paul Okumu. Maailmanlaajuisesta kansalaisjärjestöjen rahoituksesta vain 2,1 prosenttia menee suoraan etelän järjestöille.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.