Uutiset Lasten oikeudet

Satoja lapsisotilaita vapautettiin Etelä-Sudanissa – lasten värväys jatkuu silti

YK:n avustuksella vapautetuille lapsisotilaille tarjotaan ammattikoulutusta ja apua perheen löytämiseen. Aseellisten ryhmien riveissä on kuitenkin yhä tuhansia lapsisotilaita.
YK:n rauhanturvaajia
YK:n UNMISS-operaatio on auttanut vapauttamaan lapsisotilaita. Kuvassa UNMISSin sotilaita vuonna 2017. (Kuva: Daniel Dickinson / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseistetut ryhmät ovat vapauttaneet Etelä-Sudanissa yli 300 lapsisotilasta, joista 87 tyttöjä.

Vapautus tapahtui eilen Yambiossa maan lounaisosissa, ja kyse oli ensimmäisestä vastaanvanlaisesta vapautuksesta yli vuoteen. 

Kyse on ohjelmasta, jossa on tarkoitus vapauttaa yhteensä yli 700 lasta, kertoo YK:n Etelä-Sudanin operaatio UNMISS. Se on johtanut vapautusprojektia, joka on kestänyt yli puoli vuotta. Sen rauhanturvaajat ovat muun muassa saattaneet uskonnollisia johtajia luomaan kontakteja osapuolten kanssa.

Aseet otettiin lapsilta virallisessa seremoniassa ja he saivat siviilivaatteet. He pääsevät lääkärintarkastukseen. Lapsia autetaan myös palaamaan perheidensä pariin ja he saavat tukea, jotta he eivät kokisi syrjintää. Heille tarjotaan myös ammattikoulutusta.

”Kaikkia lapsia ei ole värvätty pakolla. Monet liittyivät aseistettuihin ryhmiin, koska he kokivat, ettei heillä ole muutakaan vaihtoehtoa. Meidän tärkein tehtävämme on antaa heille ja muille eteläsudanilaisille lapsille tukea, jotta he voivat nähdä lupaavamman tulevaisuuden”, sanoi YK:n lastenjärjestön Unicefin Etelä-Sudanin ohjelmajohtaja Mahimbo Mdoe.

Etelä-Sudanissa arvioidaan olevan yhä noin 19 000 lapsisotilasta, jotka taistelevat joulukuussa 2013 alkaneen sisällissodan osapuolten joukoissa. Vaikka lapsisotilaista on luvattu virallisesti luopua, Etelä-Sudanin asejoukot sekä oppositiojoukot värväävät lapsia edelleen, kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch aiemmin tällä viikolla.

Lasten oikeudet lapsetkonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Kirjaimia ja kädet

Koulun toivoa tuova leipä

Tuoreessa kyselyssä on kartoitettu suomalaisten lasten ja nuorten köyhyyskokemuksia. Tulokset ovat kylmäävää luettavaa, kirjoittaa Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapsista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.