Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.

Sateenkaarilippu

Sateenkaarilippu tulkittiin Egyptissä irstailuun yllyttämiseksi. Kuva: Torbakhopper / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Egyptiä, joka näyttää aloittaneen uuden hyökkäyksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia kohtaan. Maassa on pidätetty lyhyen ajan sisällä 33 ihmistä, joista 32 miehiä ja yksi nainen.

Kampanja sai alkunsa syyskuun 22. päivänä, jolloin libanonilainen Mashrou' Leila -rockyhtye esiintyi Kairossa. Bändin laulaja on avoimesti homo. Yleisön joukossa heilutettiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta sateenkaarilippua. Se sai median, uskonnolliset johtajat ja konservatiiviset poliitikot vaatimaan vastatoimia, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Konsertin jälkeen pidätetty 19-vuotias mies on jo tuomittu kuuden vuoden ehdottomaan ja kuuden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ”irstailusta” ja sen edistämisestä. Hänen jälkeensä pidätettiin lisää ihmisiä, jotka ovat nyt joutumassa oikeuteen. Kaikki pidätykset eivät ole enää liittyneet lipun liehuttamiseen vaan seksuaaliseen suuntautumiseen muuten, kertoo uutistoimisto Reuters. Mashrou' Leila -yhtyettä taas on kielletty palaamasta enää Egyptiin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan viidelle pidätetylle on myös tehty anaalitutkimuksia. Niitä voi sekä YK:n kidutuksen vastaisen komitean että järjestöjen mukaan verrata kidutukseen.

”Tällaisille testeille ei ole tieteellistä pohjaa, eikä niitä voi oikeuttaa missään olosuhteissa”, sanoo Amnestyn Pohjois-Afrikan kampanjajohtaja Najia Bounaim.

Homous ei ole Egyptissä suoraan kriminalisoitu, mutta poliisi jahtaa siitä huolimatta homo- ja bi-miehiä sekä transsukupuolisia naisia esimerkiksi käyttämällä sosiaalisen median treffisovelluksia. Yhtä paljon ihmisiä seksuaalisen tai sukupuolisen suuntautumisen takia on kuitenkin otettu kiinni viimeksi vuonna 2001, jolloin 52 ihmistä pidätettiin.

Järjestöt vaativat pidätettyjen välitöntä vapautusta. Niiden mukaan Egyptin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vaino on pahentunut sen jälkeen, kun presidentti Abdel Fattah al-Sisi astui valtaan vuonna 2014. Sen jälkeen satoja ihmisiä on saanut syytteen tai joutunut vankilaan seksuaalisen suuntautumisensa takia.

”Egyptin pitäisi lopettaa valtion varojen käyttö ihmisten jahtaamiseen sen vuoksi, mitä heidän väitetään tekevän makuuhuoneissaan. --- Energia pitäisi sen sijaan keskittää maan huonon ihmisoikeustilanteen parantamiseen”, sanoo HRW:n Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän johtaja Sarah Leah Whitson.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia