Sateenkaarijärjestö varoittaa jyrkistä toimista Ugandaa vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sateenkaarijärjestö varoittaa jyrkistä toimista Ugandaa vastaan

Koviin painostustoimiin ryhtyminen hlbti-vähemmistöjä syrjiviä maita vastaan saattaa jopa pahentaa paikallista tilannetta, sanoo Suomessa vieraillut hlbti-kattojärjestö ILGA:n toiminnanjohtaja Renato Sabbadini.

Suomessa vieraillut hlbti-kattojärjestö ILGA:n toiminnanjohtaja Renato Sabbadini varoittaa kansainvälistä yhteisöä turvautumasta liian jyrkkiin painostustoimiin homolakeja kiristävien maiden kuten Ugandan kohdalla.

Tanska, Norja ja Hollanti ovat ilmoittaneet katkaisevansa tuen Ugandan valtiolle sen jälkeen, kun maan presidentti hyväksyi parjatun homolainsäädännön tiukennuksen alkuviikosta. Myös Yhdysvaltojen on kerrottu harkitsevan tukeaan uudelleen ja europarlamentin hlbti-ryhmän piiristä on vaadittu Ugandan sulkemista EU-yhteistyön ulkopuolelle.

Sabbadini muistuttaa, että homofobisia yhteiskuntia ei voi muuttaa hetkessä, vaan muutos tapahtuu vasta ihmisten tietoisuuden lisääntymisen ja maan rajojen sisältä nousevan paineen muodossa. Uhkailulla ja taloudellisilla pakotteilla saattaa hänen mukaansa olla jopa kielteinen vaikutus.

"Vaikka äkkiseltään ajattelisi 'Jos teette näin, niin katkaisemme tuen' -tyyppisten uhkausten toimivan, niin todellisuudessa ne saavat aikaan piirityssyndroomaan, jossa tilanteen aiheuttaneet poliittiset johtajat voivat näyttäytyä paikallisten uskomusten puolustajina ulkomaista vainoa vastaan", Sabbadini sanoo.

Erityisiä riskejä Sabbadini näkee siinä, jos tuenantajamaat ryhtyvät laajasti toteuttamaan Tanskan ja Norjan ratkaisua Uganda-tuen järjestämisestä uudelleen niin, että rahoitus kohdistetaan valtion sijaan suoraan paikallisille järjestöille.

"Paikallisille järjestöille voi muodostua taakaksi se, jos heidät nähdään hyötyjinä hallitusta vastaan suunnatuissa toimenpiteissä. Tällaisessa tilanteessa hallituksen voi odottaa ryhtyvän kaikenlaisiin vastatoimiin", hän toteaa.

Sabbadinin mukaan kansainvälisen yhteisön pitäisi nyt keskittyä siihen, että hlbti-liikettä Ugandassa julkisesti edustaneiden henkeä ei vaaranneta, vaan heillä on mahdollisuus vetäytyä maasta turvaan. Hän sanoo Nigerian esimerkin osoittaneen, että riippumatta homolakien täytäntöönpanosta, niiden olemassaolo sinänsä luo rohkaisee yksilöitä ja ryhmiä hyökkäämään hltbti-vähemmistöjä vastaan rangaistuksettomuuden ilmapiirissä.

Homoseksuaalisuus oli kriminalisoitu Ugandassa jo lakiuudistusta, mutta uusi laki kiristää rangaistuksia entisestään ja tekee rangaistavaksi myös niin kutsutun homoseksuaalisuuden edistämisen. Lakiuudistuksen ovat tuominneet jyrkästi perusoikeuksia rajoittavana sekä ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch että YK:n korkeat virkamiehet.

Viikonvaihteessa Helsingissä vieraillut Renato Sabbadini koulutti ulkoministeriön työntekijöitä hlbti-asioissa sekä tapasi paikallisia aktivisteja SETA ry:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia