Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset

SASK ajaa kehitysyhteistyönsä alas yli 20 maassa

Hallituksen kehitysyhteistyöleikkaukset vievät järjestön budjetista ensi vuonna 2,6 miljoonaa euroa.
(Kuva: Mike Paradise / Flickr.com / cc 2.0)

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus (SASK) lopettaa kehitysyhteistyöhankkeensa yli 20 maassa. Syynä ovat hallituksen ensi vuonna toteutuvat kehitysyhteistyön budjettileikkaukset. Järjestö kertoi tänään kattavansa leikkauksista syntyvän, 2,6 miljoonan euron säästötarpeen keskittämällä kehitysyhteistyöhankkeensa jatkossa 10–12 pääyhteistyömaahan ja ajamalla hanketoiminnan hallitusti alas ensi vuoden aikana muissa yli 20 maassa.

Järjestön toiminnanjohtajan Janne Ronkaisen mukaan supistukset pyritään toteuttamaan vuoden 2016 kuluessa asteittain. Jäljelle jäävä kehitysyhteistyö painottuu eteläiseen Afrikkaan ja Aasiaan. Järjestön aluetoimistot Intiassa, Filippiineillä ja Mosambikissa jatkavat toimintaansa, Ghanan toimisto suljetaan ja Ecuadorin toimisto muutetaan puolipäiväiseksi.

Säästöjen vuoksi käytyjen yt-neuvotteluiden seurauksena kolmen työntekijän työsuhde SASKissa päättyy ja yksi muuttuu osa-aikaiseksi vuoden 2016 aikana. Osa henkilöstökulujen säästöistä toteutetaan koko henkilöstöä koskevilla lomautuksilla vuosina 2016 ja 2017.

Valtion kehitysyhteistyöbudjettia leikataan ensi vuonna yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla. Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöstä leikataan noin 49 miljoonaa euroa. Ennen SASKia myös useat muut suomalaisjärjestöt ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista ja hankkeiden lopettamisesta.

Kehitysyhteistyöleikkaukset kehitysyhteistyöpolitiikka Suomi SASK ry

Lue myös

Laskin ja kolikoita

Järjestöjen osuus kehitysyhteistyörahoista uhkaa laskea entisestään

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan mukaan järjestöt ovat saamassa ensi vuonna ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen alle seitsemän prosenttia kehitysyhteistyömäärärahoista. Rauhanjärjestöille taas suunnitellaan uusia leikkauksia.

Suomi viime vuonna suurimpia kehitysavun leikkaajia

Tuoreiden tilastojen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat putosivat viime vuonna runsaan kolmanneksen edellisvuodesta. Eniten leikattiin monenkeskisestä yhteistyöstä, käytännössä YK-järjestöiltä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.