Uutiset

Sananvapaus on tärkeä työkalu köyhyyden poistamisessa

Sananvapaus on elintärkeää, jos köyhyyttä aiotaan maailmassa todella vähentää!
Sana on vapaa vain siellä, missä demokratia toimii. Ja sama toisin päin: Demokratia toteutuu vain, jos sana on vapaa.
Ilman demokratiaa ei köyhyys maailmassa vähene.

Sananvapauden ja köyhyyden vähentämisen yhteyttä painotettiin voimakkaasti kansainvälisen lehdistönvapauden päivänä 3.5.2006 eri puolilla maailmaa.

Unescon pääjohtaja Koichiro Matsuura korosti vapaan ja riippumattoman median merkitystä tiedon välittäjänä ja vallanpitäjien valvojana ja sitä kautta köyhyyden poistajana. Siellä missä sana on vapaa, menee myös taloudellisesti paremmin, korosti Matsuura.

”Lehdistönvapaus antaa köyhille äänen ja luo uskoa tulevaisuuteen paljastamalla korruption ja suvaitsemattomuuden,” korosti kansainvälinen lehtimiesliitto IFJ viestissään.

Sama oli viesti myös valtioneuvos Harri Holkerilla ja päätoimittaja Janne Virkkusella päivän merkeissä järjestetyssä seminaarissa Helsingissä. VIKES oli yksi 2.5. pidetyn seminaarin järjestäjistä, yhdessä Sanomalehtien Liiton, Journalistiliiton, Suomen PENin ja Unesco-toimikunnan kanssa.

Riippumattomilla ja ammattitaitoisilla tiedotusvälineillä on keskeinen tehtävä kehitysmaiden taloudellisen ja demokraattisen kehityksen edistämisessä.

Siinä on myös Viestintä ja kehitys -säätiön toiminnan perusta ja olemassaolon tarkoitus.

VIKES perustettiin Journalistiliiton aloitteesta. Liittokokous 2002 hyväksyi Satakunnan yhdistyksen aloitteen solidaarisuustoiminnan voimistamisesta ja solidaarisuusohjelman valmisteluissa syntyi ajatus säätiön perustamisesta.

Säätiöllä pyritään tukemaan journalistien solidaarisuustoimintaa ja nostamaan viestintäalan asemaa suomalaisessa kehitysyhteistyössä.

Suomessa viestintäalan kehitysyhteistyö on vielä lapsenkengissä verrattuna eräisiin naapurimaihin. Muissa pohjoismaissa ja mm. Hollannissa viestintäalan hankkeita tuetaan paljon Suomea enemmän. Ainakin Tanskassa (International Media Support, Hollannissa (FreeVoice) ja Sveitsissä (Hirondelle) viestintäala on järjestäytynyt omaan säätiöönsä hankkeiden koordinoimiseksi.

Viestintä ja kehitys -säätiö on vasta toimintansa aloittanut 26 viestintä-alan yhteisön perustama kehitysyhteistyösäätiö, jonka tarkoitus on edistää sananvapautta ja median moniarvoisuutta demokratian ja yhteiskunnallisen kehityksen perustana.

Tarkoitus

VIKES haluaa koota yhteen alan suomalaista asiantuntemusta ja verkostoitua kansainvälisesti. Säätiö pyrkii aktiivisesti omien ja yhteistyökumppaneidensa kontaktien avulla luomaan strategisia kumppanuuksia, joissa pienilläkin tukirahoilla voidaan saada aikaan suurempia tuloksia.

VIKES pyrkii tukemaan pientä ja yhteisömediaa, kansalaisjärjestöjä ja -liikkeitä, tai näiden viestintäverkostoja, -tutkimusta ja -kampanjoita pääasiassa kehitysmaissa ja Suomen lähialueilla. Säätiö hankkii tukea myös tavoitteidensa mukaisille kansainvälisille viestintähankkeille ja viestintäalalla toimivien ammatilliselle koulutukselle ja järjestäytymiselle.

Säätiön tuen tarkoitus on

 • edistää demokratiaa, sananvapautta ja median moniarvoisuutta
  ehittää yhteisömediaa
 • tukea paikallisen tiedon luomista ja välittämistä
 • lisätä ihmisten henkilökohtaisia kykyjä ja ammattitaitoa
 • luoda edellytyksiä tietoyhteiskunnan kehitykselle


 • Rahoitus

  VIKES hakee tukea vuoden 2007 kehitysyhteistyöhankkeille ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksiköltä ja muista rahoituslähteistä. Säätiö pyrkii vuoden 2006 aikana neuvottelemaan ulkoasiainministeriön kanssa useampivuotisen rahoitussopimuksen säätiön toiminnan tukijalaksi.

  Säätiö ottaa vastaan tukea ja pieniäkin toimeksiantoja perustajayhteisöiltä ja muilta mahdollisilta rahoittajilta. Myös muita kotimaisia ja kansainvälisiä rahoituskanavia etsitään hankekohtaisesti säätiön omien ja yhteistyökumppaneiden yhteyksien avulla. Säätiö käynnistää myös oman tukikeräyksen hankkeiden tueksi.

  Hallinto

  Säätiön toimintaa valvoo ja tukee perustajatahojen edustajista koostuva valtuuskunta. Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus. Säätiön varsinainen hallintokoneisto pyritään pitämään mahdollisimman kevyenä. Rahoitussopimuksella pyritään turvaamaan vähintään yhden kokopäiväisen toimihenkilön palkkaus. Juoksevia asioita hoitaa toiminnanjohtaja oman toimen ohella.

  Perustajat

  VIKES on merkitty säätiörekisteriin maaliskuussa 2005. Perustajayhteisöt ovat:

 • Adulta Oy / Radio- ja TV-opisto ARTO
 • Aikakauslehtien päätoimittajat r.y.
 • Etelä-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys r.y.
 • Helsingin Sanomalehtimiesyhdistys - Helsingfors Journalistförening ry.
 • Hämeen-Uudenmaan journalistit ry.
 • Itä-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys r.y.
 • Keski-Pohjanmaan Journalistit ry, Mellersta Österbottens Journalister rf
 • Keski-Suomen Journalistit ry.
 • Maailman Sivu ry.
 • MTV:n Ohjelmatyöntekijät ry.
 • Nelosen ohjelmatyöntekijät NOT ry.
 • Pirkanmaan journalistit ry.
 • Pohjois-Karjalan Sanomalehtimiesyhdistys r.y.
 • Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys r.y.
 • Radio- ja televisiotoimittajien liitto - Radio- och televisionredaktörernas förbund r.y.
 • Satakunnan Journalistit ry.
 • Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto ry.
 • Suomen Inter Press Service ry.
 • Suomen Journalistiliitto - Finlands Journalistförbund ry.
 • Suomen Oneworld -portaaliyhdistys ry.
 • Tiedotusopillinen yhdistys Toy r.y.
 • Turun sanomalehtimiesyhdistys - Åbo Journalistförening ry.
 • Vostok ry.
 • Viestinnän opiskelijoiden yhdistys Media ry.
 • YMT - Yhdistyneet mediatyöntekijät ry.
 • Ylen ohjelmatyöntekijät - Rundradions programarbetare ry.
 • Julkaisija: VIKES

  Tilaa uutiskirje

  Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

  Pääuutiset

  Tutkija Anna Härri

  Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

  Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
  KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

  Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

  Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
  Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

  Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

  Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
  Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

  Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

  Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

  Luetuimmat

  Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
  Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
  Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
  Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
  YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
  Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
  Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
  Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
  Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
  YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan