Uutiset Tasa-arvo

Sambiassa naispoliitikolla ei ole varaa epäonnistua

Sambian naispoliitikoilla on samantyyppisiä haasteita kuin suomalaisillakin – naisen ei kannata tehdä virheitä, sanovat Suomessa vierailevat Sambian naisten lobbausjärjestön johtajat.
Juliet Chibutan (vas.) ja Beauty Kateben mukaan Sambiassa tasa-arvo-ongelmat ovat samantyyppisiä kuin Suomessakin. (Kuva: Teija Laakso)

Naisten osallistuminen politiikkaan etenee hitaasti mutta vakaasti Sambiassa, jossa naispuolisten kansanedustajien osuus nousi viime elokuun vaaleissa korkeammalle kuin koskaan, 17:ään prosenttiin. Tulos on vaatimaton verrattuna Suomen kaltaisiin maihin, mutta maan naisten poliittisen lobbausjärjestön toiminnanjohtaja Juliet Chibuta on tulokseen tyytyväinen.

"Se on hyvä tulos, sillä viime kerralla, vuonna 2011, naisten osuus putosi. Tulosten nousu osoittaa, että strategiamme ovat alkaneet toimia", hän sanoo.

Chibuta johtaa Zambia National Women's Lobbya (ZNWL), järjestöä, joka pyrkii lisäämään naisten osallistumista politiikkaan ja muuhun päätöksentekoon. Se kouluttaa naisia ja paikallisyhteisöjä ja lobbaa puolueita, jotta nämä ottaisivat naisia riveihinsä. Mukana toiminnassa on myös miehiä.

Chibuta vierailee tällä viikolla kollegansa, ZNWL:n puheenjohtajan Beauty Kateben, kanssa Suomessa muun muassa tapaamassa suomalaisia naispoliitikkoja. Järjestö on tehnyt vuosia yhteistyötä suomalaisten puolueiden demokratiatukijärjestön Demo Finlandin kanssa esimerkiksi naisten puoluerajat ylittävän yhteistyön edistämiseksi. Järjestöjen koulutuksiin osallistuu vuosittain satoja naispoliitikkoja.

"Sambiassa puolueiden välillä on paljon jännitteitä eivätkä ne yleensä istu samassa pöydässä. Projektin alkamisen jälkeen naiset ovat kuitenkin alkaneet kokoontua yhteen, vaihtaa ideoita ja tietoja ja tukea toisiaan", Chibuta kertoo.

Raha estää osallistumasta

Tasa-arvo on Sambiassa viime vuosina edennyt. Maahan on saatu äitiysloma ja naisille oikeus saada lainaa ilman miesten lupaa. Maailman talousfoorumin tutkimuksen mukaan palkkatasa-arvossa maa on maailman kolmanneksi paras, vaikka se ei muuten tasa-arvotilastoissa loistakaan.

Silti haasteet ovat yhä valtavia. Sambiassa valitsee perinteinen ajattelutapa, jossa naisten paikka on kotona ja miehet nähdään parempina johtajina, Chibuta sanoo.

Naisten heikkoon poliittiseen osallistumiseen on myös käytännön syitä.

"Sambiassa ehdokkaalla on oltava paljon rahaa, jotta hän voi tehdä kampanjan. Useimmat naiset eivät ole taloudellisesti voimaantuneita vaan he ovat riippuvaisia miehistä", Katebe kertoo.

Viime vaaleissa lakia myös muutettiin niin, että ehdokkailta vaadittiin vähintään 12 vuoden koulutusta. Se esti monien naisten ehdokkaaksi asettumisen.

Suomessa samat haasteet

Valituksi tuleminen ei tarkoita, että naispoliitikon haasteet ovat ohi. Yksittäisten naisten on vaikea saada ääntään kuuluviin parlamentissa, ja miespoliitikot kommentoivat heitä kielteisesti heidän puhuessaan, Chibuta kertoo. Katebe kritisoi myös mediaa.

"Media käsittelee miehiä enemmän kuin naisia. Ja kun naista haastatellaan, jotkut kysymykset ovat syrjiviä. Heiltä kysytään esimerkiksi, ovatko he naimisissa."

Naispoliitikkoja myös tarkastellaan suurennuslasin kanssa. Viime kuukausina erityisesti Sambian maatalousministeri Dora Siliya ja työministeri Joyce Nonde-Simukoko ovat saaneet kritiikkiä, edellinen lomamatkastaan maatalouskriisin keskellä ja jälkimmäinen rasismiin liittyvien syytösten takia.

"Minulta on kysytty, mitä mieltä olen siitä, että naisjohtajat eivät tee työtään kunnolla. Meillä on kuitenkin paljon miehiä, jotka ovat joka päivä seksiskandaaleissa, eikä siitä kysytä mitään. Jos olet nainen, sinun odotetaan olevan erityisen tehokas, etkä saa tehdä yhtään virhettä", Chibuta kritisoi.

Myös Suomessa on käyty keskustelua siitä, joutuuko naispoliitikko eroamaan tehtävistään helpommin kuin mies. Chibutan ja Kateben mukaan tasa-arvohaasteet ovatkin molemmissa maissa samantyyppisiä, joskin hieman eritasoisia.

"Meillä oli aluksi sellainen vaikutelma, että kun Suomi on itsenäistynyt sata vuotta sitten, monet asiat olisi tähän mennessä jo saatu ratkaistua. Mutta sitten ymmärsimme, että naisten syrjintä on globaali ongelma. En ole vielä nähnyt maata, jossa naisilla olisi samat oikeudet kuin miehillä eikä mitään haasteita", Katebe toteaa.

Tasa-arvo genderkehitysyhteistyöpolitiikka Sambia Demo ry

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat "pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.

Tuoreimmat

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa