Sambiassa herkutellaan toukilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sambiassa herkutellaan toukilla

Puissa asuu halpaa, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, mutta herkun kova kysyntä on johtamassa kestämättömään hyödyntämiseen, kirjoittaa Amy Fallon.

(IPS) -- Kipollinen paahdettuja perhosentoukkia maksaa 65 eurosenttiä katukaupassa Sambian pääkaupungissa Lusakassa. Toukat ovat maukkaita, ravitsevia ja terveellisiä, vakuuttaa niitä myyvä Dorothy Chisa.

"Toukat maistuvat kalalta, ja niistä saa vitamiineja. Ne voi jauhaa ja valmistaa lapsille puuroa". Selittää Chisa, 49, jolla on itsellään seitsemän lasta. Toukat tekevät niin hyvin kauppansa, että myyjän päiväansio voi nousta 80 euroon.

Toukat tulevat Sambian pohjoisosista. Otukset on helppo poimia mopaanipuista, joiden lehtiä ne käyttävät ravinnokseen. Toukan suoli tyhjennetään ja se paahdetaan miedolla lämmöllä tai kuivatetaan auringossa.

Sambialaiset sekoittavat toukkia perinteiseen maissipuuroonsa tai pataruokiin. Välipalaksi ne kelpaavat tomaatin ja sipulin kera.

Kysyntä kasvaa

Lusakassa toukkia saa ainakin yhdestä ravintolasta, ja yksi matkailijoita palveleva safariyritys Viktorian putouksilla on ottanut ne ruokalistalleen.

Toukkien suosion kasvu kiihdyttää niiden kauppaa ja nostaa hintaa. Lehtitietojen mukaan eräästä Sambian Pohjoismaakunnan koulusta puuttui tiettyyn aikaan yli 70 prosenttia oppilaista, koska nämä olivat pyydystämässä toukkia.

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO arvioi keväällä, että noin kaksi miljardia ihmistä saa osan ravinnostaan hyönteisistä. Maailmasta löytyy yli 1 900 syötävää hyönteislajia. Afrikassa syödään erilaisten toukkien lisäksi muun muassa termiittejä ja heinäsirkkoja.

Tukkurina torilla

Suurten säkkien ympäröimä Chris Siame käy toukkien tukkukauppaa Soweton torilla Lusakassa. "Ostajamme myyvät toukat eteenpäin eri maakunnissa. Heitä tulee myös ulkomailta, kuten Malawista, Zimbabwesta tai Etelä-Afrikasta."

Siame, 32, kiertää joka syksy kolme viikkoa Sambian pohjoisosissa ostamassa toukkia. Matkaa kertyy 900 kilometriä.

"Teemme vaihtokauppaa. Annamme toukkien vastineeksi vaatteita, mutta jos ne eivät kelpaa, maksamme rahalla", hän kertoo.

Suositellaan odottaville

Sambian lääkäriliiton pääsihteeri tohtori Francis Mupeta sanoo, että toukkien syöntiä suositellaan erityisesti raskaana oleville, sillä ne lisäävät ruokahalua, vähentävät pahoinvointia ja ovat ravitsevia.

"Vaimoni odottaa lasta ja himoitsee toukkia. Ostimme niitä kolmen kuukauden tarpeiksi", lääkäri lisää.

FAOn mukaan sata grammaa kuivattuja toukkia sisältää noin 53 grammaa proteiinia, 15 grammaa rasvaa ja 17 grammaa hiilihydraatteja.

Toukkakaupan vilkastuminen Sambiassa on jo johtanut niiden kestämättömään hyödyntämiseen. Asiantuntijat kehottavat valvomaan poimintaa ja istuttamaan lisää mopaanipuita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia