Uutiset

Sallittua salakuljetusta Marokossa

Naiset raahaavat valtavia tavarakääröjä espanjalaisalueiden rajojen yli.
(Kuva: GonzalesNovo / cc 2.0)

(IPS) -- Marokkolaisnainen asettuu ennen päivän koittoa jonoon Espanjalle kuuluvan Melillan kaupungin rajalla. Tuntien kuluttua hän lastaa selkäänsä 80 kilon pakaasin ja lähtee raahaamaan sitä Marokon puolelle.

Hän ja tuhannet muut naiset ylittävät päivittäin rajan Pohjois-Afrikassa sijaitsevien Melillan tai Ceutan espanjalaiskaupunkien ja Marokon välillä. Mukana kulkee vuosittain yli miljardin euron lasti.

Melillan yrittäjät elävät tällä salakaupalla, joka pitää myös monet köyhät marokkolaisperheet hengissä, kertoo José Palazón. Hän on asunut Melillassa 14 vuotta ja perustanut lasten oikeuksia puolustavan järjestön.

"Kantajat ovat yksinhuoltajaäitejä, leskiä, invalidien vaimoja ja muita syrjittyjä naisia", Melillan keskusammattiliiton johtaja Abdelkader El-Founti vahvistaa.

Taakka selkään ja matkaan Espanjan puolella ilmiötä kutsutaan epätyypilliseksi kaupankäynniksi ja Marokossa sallituksi salakuljetukseksi.

Automiehet odottavat Marokon puolella naisten kuormia ja maksavat painon mukaan, yleensä 3-5 euroa. "Päivässä voi ansaita korkeintaan kymmenen euroa". El-Founti sanoo.

Nöyryyttävää kohtelua

"Kohtelu on nöyryyttävää molemmin puolin rajaa. Sen näkee viidessä minuutissa", sanoo Amin Souissi Andalusian ihmisoikeusjärjestöstä.

Kantajana toiminut marokkolaisnuorukainen teki polttoitsemurhan viime syksynä, kun viranomaiset olivat takavarikoineet hänen tavaransa.

Souissin mukaan kantajien ihmisoikeuksia rajoittavat rajalla rehottava korruptio ja mielivalta. Kantajilta vaaditaan lahjuksia ja rajoja avataan ja suljetaan miten sattuu.

Laaja valikoima

Kantajien selässä kulkee tavaraa tekstiileistä käytettyihin autonrenkaisiin, ruokatavaroihin ja vauvanvaippoihin. Valtaosa kantajista on naisia, mutta työttömyys ajaa myös nuoria miehiä alalle.

Rajakaupan arvo on 1,4 miljardia euroa vuodessa, mikä vastaa kolmasosaa Afrikan espanjalaiskaupunkien taloudesta.

Casablancan kauppakamarin arvion mukaan kaupasta saa suoraan elantonsa 45 000 henkeä ja välillisesti kymmenkertainen määrä. Pelkästään lahjonnassa liikkuu 90 miljoonaa euroa vuodessa.

Halpaa työvoimaa

Melillan rajan ylittää päivittäin noin 40 000 henkeä. Kantajilta vaaditaan passi, mutta Espanjan puolella töissä käyvillä on erityislupa. Osa marokkolaisnaisista työskentelee päivisin kotiapulaisina Melillassa tai Ceutassa ja kuljettaa iltaisin pienempiä tavaraeriä kotiin.

Kotitöiden lisäksi marokkolaisia työllistävät rakennukset sekä hotelli- ja ravintola-ala. ”Töitä tehdään 10-12 tuntia päivässä, ja palkka on alle 200 euroa kuussa ilman mitään oikeuksia”, El-Founti sanoo.

Monet kotiapulaisiksi pestatut naiset ovat lukutaidottomia eivätkä tunne oikeuksiaan.

Ceuta ja Melilla ovat Euroopan unionin tulliliiton ulkopuolella, mikä mahdollistaa tavaroiden tuonnin edullisesti ja kauppaamisen edelleen Marokkoon.

ihmisoikeudetköyhyystalous MarokkoEspanja Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.