Uutiset Eläinten oikeudet

Salametsästäjät tappaneet 100 000 norsua parissa vuodessa

Aasialainen kysyntä on lietsoo salametsästystä, sanotaan uudessa tutkimuksessa.
(Kuva: Greg McMullin / cc 2.0)

Arviolta 100 000 afrikannorsua on kuollut salametsästäjien luoteihin vuodesta 2010, sanotaan uudessa tutkimuksessa.

Hälyttävästi lisääntyneelle norsujen salametsästykselle on syynä jättimäisesti kasvanut norsunluun kysyntä Aasian ja etenkin Kiinan markkinoilla, tutkijat sanovat.

Afrikassa elää tällä hetkellä arvioiden mukaan noin puoli miljoonaa norsua. Norsukantojen tarkka laskenta on kuitenkin vaikeaa, ja nyt vertaisarvioidussa PNAS-tiedelehdessä julkaistu tutkimus on ysi harvoista järjestelmällisistä tilastollisista selvityksistä eläinlajin tilasta ympäri Afrikkaa.

Tiedemiesten arvioiden mukaan viime vuosina kaksi kolmesta afrikannorsusta on kuollut salametsästäjän luotiin. Vielä viime vuosikymmenellä salametsästäjät tappoivat vain yhden neljästä aikuisesta elefantista.

Tilanne on pahin Keski-Afrikassa, Tansaniassa ja Keniassa. Esimerkiksi tansanialaisesessa Selousin luonnonpuistossa norsujen määrä on romahtanut 40 000 eläimestä 13 000:een vain kolmessa vuodessa.

Vaikka tutkimustulokset ovatkin viitteellisiä, tiedemiesten mukaan on selvää, että norsukantojen metsästys ei ole kestävällä pohjalla. Nykytrendin katkaisemiseksi tarvitaankin vahvempaa kansainvälistä väliintuloa, tutkijat suosittelevat.

talousympäristöbiodiversiteettieläimet

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.