Sähköautoissa lapsityövoimariski | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sähköautoissa lapsityövoimariski

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan sähköautojen akuissa on kobolttia, joka usein louhitaan Kongon kaivoksilta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi sähköautovalmistajia, jotka eivät paljasta julkisesti, mitä ne tekevät lapsityövoiman ehkäisemiseksi tuotantoketjuissaan. Järjestön mukaan on olemassa riski, että sähköautojen akuissa käytettävä koboltti on tuotettu lapsityövoimalla eivätkä sähköautot ole niin eettisiä kuin millaisina niitä markkinoidaan.

Yli puolet maailman koboltista tulee Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa Amnestyn aiempien tutkimusten mukaan jopa vain 7-vuotiaat lapset tekevät työtä kaivoksissa ja ovat jatkuvien onnettomuuksien ja sairauksien riskissä.

"Sähköautot eivät ehkä ole niin puhtaita kuin kuvittelisi. Asiakkaiden pitää tietää, että heidän vihreät autonsa saattavat liityä Kongon lapsityöläisten ahdinkoon. Ostaisivatko Pariisin autonäyttelyn asiakkaat auton, jos he tietäisivät, että se on maksanut jollekulle tämän lapsuuden?" sanoo Amnestyn bisnes ja ihmisoikeustutkija Mark Dummett järjestön tiedotteessa.

Pariisin autonäyttely alkaa sunnuntaina, ja siellä on määrä esitellä uusia sähköautomalleja.

Amnesty kritisoi muun muassa sähköautovalmistajia General Motorsia, Renault-Nissania ja Teslaa, joiden akut tulee eteläkorealaiselta LG Chemiltä. GM ja Tesla kieltäytyivät vastaamasta järjestön kysymyksiin ihmisoikeustoimistaan, Renault lupasi vastata mutta ei palannut asiaan.

Sen sijaan BMW ja Fiat-Chrysler vastasivat Amnestyn kyselyyn, mutta niidenkään toimet eivät ole riittäviä, järjestö sanoo.

Amnestyn mukaan vapaaehtoiset toimet eivät muutenkaan riitä, vaan hallitusten pitäisi vaatia yhtiöitä kertomaan näiden mineraalien ja mineraalitoimittajien lähteitä.

"Ilman lainsäädäntöä, joka tekee ihmisoikeuksiin liittyvästä huolellisuusperiaatteesta pakollisen, yhtiöt jatkavat asian välttelä ja hyötyvät lapsityövoimasta ja muista väärinkäytöksistä", Dummett sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia