Sade rikkoo 20 vuoden kuivuuden Swazimaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sade rikkoo 20 vuoden kuivuuden Swazimaassa

Riemulla ei ole rajoja, kun kaivatut sateet vihdoin saapuvat kuivuuden koettelemalle alueelle.

(Kuva: Andy Roberts / cc 2.0)

Monin paikoin eteläistä Afrikkaa tuskaillaan jo tulvien kourissa ja pelätään tilanteen vielä pahenevan. Itäisen Swazimaan Siphofanenin seudulla patoaltaan täyttyminen tuottaa kuitenkin pelkkää iloa.

Seudun asukkaat ovat eläneet 20 vuotta ruoka-avun varassa, koska kuivuus on tuhonnut viljasadot.

Maanviljelijä Elias Mamba teki kylvötyöt neljä kuukautta sitten ja uskoo vihdoin saavansa kunnon sadon viiden hehtaarin tilaltaan.

Mganyanenin viljelijäyhdistystä johtava Mamba innostuu jo haaveilemaan, että Swazimaa pystyy lahjoittamaan ruokaa muuallekin.

"Tulviin on varauduttu"

Riemua lisää se, että seudulle 2008 valmistunut Lubovanen patoallas on ensi kertaa täynnä, ja veden tulo jatkuu edelleen.

Patoa hoitaa valtiollinen maatalouden ja vesihuollon kehittämisyritys (Swade). Vedenpinnan jatkaessa nousuaan yrityksen edustajat ovat rauhoitelleet lähiseudun asukkaita.

"Heidän kotinsa sijaitsevat oletetun tulvarajan yläpuolella. Tällaiseen tilanteeseen on varauduttu", yhtiön viestintäjohtaja Gugulethu Hlophe kertoo.

"Padossa on kaksi ylivuotoaukkoa, joista liika vesi pääsee takaisin jokeen", Usuthujoen alajuoksun pientilojen keinokasteluprojektin johtaja Arthur Belsey selittää.

Usuthu tuo kolme neljännestä patoaltaan vedestä, ja loppu tulee Umlathuzanejoesta. Viljelijät ehtivät jo pelätä, että molemmat virrat ehtyisivät kuivuuden jatkuessa.

Keinokastelua ja uusia avauksia

Huoli Usuthun alavirran ehtymisestä kasvoi, kun Swade ryhtyi täyttämään patoa.

Swade rakensi Lubovanen altaan ensisijassa seudun kaupallisten viljelmien avuksi. Se kastelee nyt 1 390 hehtaaria sokeriruokopeltoja, mutta vettä saataneen myös kyläläisten käyttöön.

Swaden mottona on "ajamme köyhyyden kylistä veden avulla". Se kannustaa asukkaita parantamaan vesi- ja saniteettihuoltoa sekä ruokaturvaansa.

Veden varaan kaavaillaan myös muita elinkeinoja. Kalojen ilmaantuminen Lubovanen altaalle on innostanut Swaden tutkimaan mahdollisuuksia kehittää matkailua kalastuksen ympärille.

"Pato toimii ponnistuslautana muiden tulonhankintakeinojen aloittamiselle, mutta kyläläisiä kuunnellen", Belsey sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia