Sadat tuhannet avun ulottumattomissa Syyriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sadat tuhannet avun ulottumattomissa Syyriassa

Avustuskuormat pääsivät nälkiintyneiden ihmisten asuttamaan Madayan kaupunkiin, mutta kyseessä on vasta jäävuoren huippu.

Avustuskuormat pääsivät Syyrian saarrettuun Madayan kaupunkiin maanantaina, mutta maassa on yhä satoja tuhansia muita, jotka elävät avun ulottumattomissa, muistuttavat YK ja avustusjärjestöt.

YK:n Syyrian hätäapukoordinaattori Yacub El Hillon mukaan noin 4,5 miljoonaa syyrialaista elää saarretuilla ja vaikeapääsyisillä alueilla, ja 400 000 elää 15 saarretussa paikassa ilman apua. Vain kymmenen prosenttia avusta on saatu perille näihin paikkoihin, hän kertoi maanantaina.

Madayan tilanne nousi esiin, kun kävi ilmi, että yli 20 ihmistä on kuollut kaupungissa nälkään joulukuussa. Kaupunkiin ei ollut hallituksen puolella olevien joukkojen saarron takia saatu apua kolmeen kuukauteen. Nyt läpi pääsi 44 avustusrekkaa.

Myös kahteen muuhun saarrettuun kaupunkiin toimitetaan apua. Mukana olleet avustustyöntekijät kuvailivat tilannetta "kauheaksi" ja "kammottavaksi".

"Useimmilla ei ole ollut leipää, riisiä tai vihanneksia vähään aikaan. He etsivät epätoivoisesti jotakin syötävää, kun purimme autoja. Lapset ja kaikki muut autojen ympärillä pyysivät mitä tahansa ja näimme, miten epätoivoinen tilanne on. He ovat etsineet ruohoa ja yrttejä, käyttäneet hiukan mausteita ja tehneet siitä keittoa", YK:n pakolaiskomissaarin edustaja Sajjad Malik kertoi.

YK:n mukaan riisikilo on kaupungissa maksanut 300 dollaria. Jonkun kerrottiin myyneen moottoripyöränsä viidestä kilosta riisiä.

Avustusjärjestöt löysivät Madayasta myös 400 nälkäkuoleman partaalla olevaa ihmistä. Heidät halutaan evakuoida kaupungista pois. Yksi, 5-vuotias tyttö kiidätettiin Damaskokseen jo tiistaina.

Myös YK:n sotarikostutkijat ovat uutistoimisto Reutersin mukaan keskustelleet Madayan asukkaiden kanssa selvittääkseen, onko alueella tapahtunut sotarikos siviileitä nälkiinnyttämällä.

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat muistuttaneet, että pelkkä yksittäisten avustuskuormien toimittaminen Syyriaan ei auta riittävästi. Konfliktin kaikkien osapuolten on lopetettava kaupunkien piiritys ja taattava humanitaarisen avun perillepääsy, muuten ihmisten kärsimys vain jatkuu, ne vaativat yhteisessä vetoomuksessaan, jossa Suomessa toimista järjestöistä ovat mukana Pelastakaa Lapset ja World Vision.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia