Sadat protestoivat Nobel-seremoniaa Oslossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sadat protestoivat Nobel-seremoniaa Oslossa

EU on rauhan vastakohta eikä ansaitse Nobel-palkintoa, sanovat aktivistit.

Sadat ihmiset osoittivat mieltään sunnuntaina Oslossa Nobel-rauhanpalkintoseremonian alla. Muun muassa Norjan Ei EU:lle -järjestön sekä norjalaisten rauhanaktivistien mukaan EU ei ansaitse rauhanpalkintoa.

Rauhanjärjestöistä koostuvan Norjan rauhanneuvoston johtaja Hedda Langemyr muistutti New York Timesissa, että EU:n osuus maailman aseviennistä on kolmasosa ja ettei unioni ole edes yrittänyt estää sitä, pikemminkin rohkaissut.

Järjestön kannanoton mukaan EU on paremminkin rauhan vastakohta, joka kärsii demokratiavajeesta ja sosiaalisesta eriarvoisuudesta ja rikkoo ihmisoikeuksia. Sen mukaan Nobel-komitean päätös on poliittinen, Norjan parlamentin pitäisi harkita uuden komitean nimittämistä ja komitean johtajan Thorbjørn Jaglandin pitäisi erota.

Mielenosoitukseen osallistuneen Kreikan opposition jäsenen Dimitris Koledasin mukaan budjettileikkauksia vaativa unioni on julistanut sodan hänen kotimaataan vastaan.

"Miten voi antaa palkinnon jollekulle, joka on vienyt maani ja koko eteläisen Euroopan keskiajalle?" Koledas kysyi New York Timesin mukaan.

EU-johtajat vastaanottivat rauhanpalkinnon Oslossa eilen. Lähes miljoonan euron arvoinen palkinto käytetään sodasta kärsivien lasten auttamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia