Saamelaisten perinteisen tiedon suojelussa terästäydyttävä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saamelaisten perinteisen tiedon suojelussa terästäydyttävä

Ympäristöministeriön työryhmä vaatii turvaamaan saamelaisten luonnon monimuotoisuuteen liittyvän perinteisen tiedon.

Ympäristöministeriölle luovutetun laajapohjaisen asiantuntijatyöryhmän raportti ehdottaa 28 toimenpidettä ja suositusta, jotta saamelaisten luonnon monimuotoisuuteen liittyvä perinteinen tieto voitaisiin nykyistä paremmin suojata.

Toimenpiteinä esitetään muun muassa luonnon monimuotoisuuteen liittyvän perinteisen tiedon huomioimista lainsäädännön ja hallinnon kehittämishankkeissa sekä koulutuksessa.

Työryhmän mukaan saamelaisten perinteinen tieto on luonteeltaan käytännönläheistä. "Perinteiset elinkeinot eli poronhoito, metsästys, kalastus, keräily ja käsityö siirtävät perinteistä tietoa sukupolvelta toiselle. Saamelaisten luonnon monimuotoisuuteen liittyvä perinteinen tieto on vaarassa heikentyä yhteiskunnallisten muutosten seurauksena", työryhmä toteaa.

Työryhmän puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven mukaan raportti on merkittävä saavutus ja se luo hyvän pohjan sekä kansalliselle että kansainväliselle luonnon monimuotoisuuspolitiikalle.

”Keskeiset ministeriöt ja viranomaiset sitoutuivat edistämään saamelaisten luonnon monimuotoisuuteen liittyvää perinteistä tietoa. On tärkeää, että työ ei pysähdy tähän ja työryhmän esittämiä toimenpiteitä aletaan toteuttaa”, Näkkäläjärvi sanoo.

Työryhmä esittää biodiversiteettisopimuksen Akwé: Kon -ohjeiden soveltamista saamelaisten kotiseutualueen maankäytön suunnitteluun ja ohjaukseen kansallisen lainsäädännön puitteissa.

Vapaaehtoiset Akwé: Kon -ohjeet on valmisteltu yhdessä alkuperäiskansojen edustajien kanssa ja hyväksytty biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksessa vuonna 2004.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia