Uutiset Venäjän kehitys

Ruuvia Venäjän kansalaisjärjestöjen ympärillä kiristetään lisää

Nyt käsiteltävänä oleva lakimuutos käytännössä estäisi kaiken kielteisen raportoinnin Venäjän hallituksesta ja armeijasta, sanoo Human Rights Watch.

Venäjän parlamentissa esillä olevat lakiuudistukset uhkaavat pienentää kriittiselle keskustelulle sallittua tilaa entisestään sekä ajaa maan kansalaisyhteiskunnan liikkumavaran yhä tiukemmalle, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Viime viikolla parlamentin alahuoneelle esitelty lakiehdotus kieltäisi maan hallitusta ja armeijaa koskevan virheellisen tiedon julkaisemisen joukkotiedotusvälineissä, verkossa, kirjoissa, elokuvissa ja videopeleissä.

HRW:n mukaan lakimuutos käytännössä estäisi kaiken kielteisen raportoinnin, mikä tekee siitä vakavan uhan sananvapaudelle maassa.

"Jos lakiehdotus hyväksytään, niin ketä tahansa armeijan väärinkäytöksiä paljastanutta tai hallituksen politiikkaa kritisoinutta aktivistia tai toimittajaa voitaisiin rangaista. Viranomaiset voisivat yksinkertaisesti vain väittää tietojen olevan virheellisiä", HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Hugh Williamson toteaa.

Samaan aikaan parlamentin ylähuoneena toimivan liittoneuvoston kaavailema lakimuutos antaisi oikeusministeriölle oikeudet rekisteröidä kansalaisjärjestöjä "ulkomaisiksi agenteiksi" jopa ilman näiden suostumusta, HRW raportoi. Tähän saakka järjestöjen on pitänyt itse hoitaa rekisteröityminen sakon uhalla, ja kiistoja ulkomaista rahoitusta saavien järjestöjen toiminnan poliittisuudesta on käsitelty useaan otteeseen tuomioistuimissa.

"Jo kahden vuoden ajan laki 'ulkomaisista agenteista' on ollut Venäjän riippumattomiin ryhmiin ja aktivisteihin kohdistuvien tukahduttamistoimien ytimessä. Lakiehdotus veisi toteutuessaan tämän tukahduttamisen aivan uudelle tasolle", Williamson sanoo.

sananvapauskansalaisyhteiskuntalaki Venäjä Human Rights Watch

Lue myös

Juristi Irina Birjukova kirjahyllyn edustalla

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia

Suomessa vierailleen Irina Birjukovan mukaan rankaisemattomuus on johtanut siihen, ettei poliisien tarvitse enää pelätä seurauksia. Toisaalta samaan aikaan yhä useampi myös uskaltaa nousta väärinkäytöksiä vastaan.
Kreml

Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta

Venäjän viranomaiset ovat asettaneet kotiarestiin Anastasija Shevtshenkon, joka on toiminut kielletyssä järjestössä. Amnesty kutsuu oikeuslaitoksen toimia julmiksi, sillä Shevtshenko päästettiin tapaamaan kuoleva tyttärensä vasta viime hetkellä.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.