Uutiset Afganistanin konflikti

Ruuan ja polttoaineen hinta nousee jyrkästi Afganistanissa – ”Miljoonat lapset voivat joutua yhä lähemmäs nälänhädän reunaa”, varoittaa Pelastakaa Lapset

Perustarvikkeiden hinta on noussut Afganistanissa nopeasti viimeisen kuukauden aikana. Esimerkiksi jauhon hinta Kunduzissa on nyt yli 40 prosenttia korkeampi kuin heinäkuussa.
Afganistanin lippu
Ruuan hinta nousee Afganistanissa jyrkästi konfliktin kärjistymisen seurauksena. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Ruuan ja polttoaineen hinta on noussut Afganistanissa koronapandemian alusta alkaen, mutta viimeisen kuukauden aikana hinnat ovat nousseet niin paljon, ettei monella perheellä pian ole varaa edes perusasioihin, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön Kabulissa, Faryabissa ja Kunduzissa oleva henkilökunta on raportoinut muun muassa vehnän, ruokaöljyn, papujen ja kaasun hinnan nousseen nopeasti.

Kunduzissa 50 kiloa jauhoja maksaa 40,6 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa, ja kaasun hinta on noussut 63,4 prosenttia. Kabulissa hinnat ovat nousseet vähemmän, mutta siellä esimerkiksi kaasun hinta on noussut 18,1 prosenttia. Faryabissa papukilon hinta on noussut 15,7 prosenttia.

”Hintojen nousu vie ruuan pois monien perheiden ulottuvilta, etenkin niiden, jotka ovat joutuneet pakenemaan ja joilla on tuskin mitään. Konflikti, kuivuus ja korona ovat jo aiheuttaneet miljoonille lapsille nälkää ja kärsimystä Afganistanissa – nyt he voivat joutua yhä lähemmäs nälänhädän reunaa”, sanoo Pelastakaa Lasten Afganistanin kampanjajohtaja Athena Rayburn tiedotteessa.

Hinnat ovat nousseet läpi koronapandemian, ja nousu on jyrkentynyt sen jälkeen, kun konflikti alkoi kärjistyä toukokuussa. Hintojen odotetaan yhä nousevan, kun rajojen sulkeminen ja tuonnin häiriintyminen vaikuttavat perustarvikkeiden saatavuuteen. Myös osa pankeista ja markkinapaikoista on kiinni.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei se ole saanut maahan lääkkeitä ja muita tarvikkeita, koska Kabulin lentokenttä on suljettu kaupallisilta lennoilta ja koska evakuointilennot eivät kuljeta niitä. Maailman ruokaohjelma puolestaan on arvioinut, että ruoka voi loppua jo syyskuussa.

Yhteensä noin 18 miljoonaa afganistanilaista tarvitsi humanitaarista apua jo ennen kuin Taliban pari viikkoa sitten otti vallan koko maassa.

Afganistanin konflikti katastrofiapuruokakonflikti Afganistan Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.