Ruuan ja polttoaineen hinta nousee jyrkästi Afganistanissa – ”Miljoonat lapset voivat joutua yhä lähemmäs nälänhädän reunaa”, varoittaa Pelastakaa Lapset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruuan ja polttoaineen hinta nousee jyrkästi Afganistanissa – ”Miljoonat lapset voivat joutua yhä lähemmäs nälänhädän reunaa”, varoittaa Pelastakaa Lapset

Perustarvikkeiden hinta on noussut Afganistanissa nopeasti viimeisen kuukauden aikana. Esimerkiksi jauhon hinta Kunduzissa on nyt yli 40 prosenttia korkeampi kuin heinäkuussa.

Afganistanin lippu

Ruuan hinta nousee Afganistanissa jyrkästi konfliktin kärjistymisen seurauksena. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Ruuan ja polttoaineen hinta on noussut Afganistanissa koronapandemian alusta alkaen, mutta viimeisen kuukauden aikana hinnat ovat nousseet niin paljon, ettei monella perheellä pian ole varaa edes perusasioihin, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön Kabulissa, Faryabissa ja Kunduzissa oleva henkilökunta on raportoinut muun muassa vehnän, ruokaöljyn, papujen ja kaasun hinnan nousseen nopeasti.

Kunduzissa 50 kiloa jauhoja maksaa 40,6 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa, ja kaasun hinta on noussut 63,4 prosenttia. Kabulissa hinnat ovat nousseet vähemmän, mutta siellä esimerkiksi kaasun hinta on noussut 18,1 prosenttia. Faryabissa papukilon hinta on noussut 15,7 prosenttia.

”Hintojen nousu vie ruuan pois monien perheiden ulottuvilta, etenkin niiden, jotka ovat joutuneet pakenemaan ja joilla on tuskin mitään. Konflikti, kuivuus ja korona ovat jo aiheuttaneet miljoonille lapsille nälkää ja kärsimystä Afganistanissa – nyt he voivat joutua yhä lähemmäs nälänhädän reunaa”, sanoo Pelastakaa Lasten Afganistanin kampanjajohtaja Athena Rayburn tiedotteessa.

Hinnat ovat nousseet läpi koronapandemian, ja nousu on jyrkentynyt sen jälkeen, kun konflikti alkoi kärjistyä toukokuussa. Hintojen odotetaan yhä nousevan, kun rajojen sulkeminen ja tuonnin häiriintyminen vaikuttavat perustarvikkeiden saatavuuteen. Myös osa pankeista ja markkinapaikoista on kiinni.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei se ole saanut maahan lääkkeitä ja muita tarvikkeita, koska Kabulin lentokenttä on suljettu kaupallisilta lennoilta ja koska evakuointilennot eivät kuljeta niitä. Maailman ruokaohjelma puolestaan on arvioinut, että ruoka voi loppua jo syyskuussa.

Yhteensä noin 18 miljoonaa afganistanilaista tarvitsi humanitaarista apua jo ennen kuin Taliban pari viikkoa sitten otti vallan koko maassa.

Lisää uusi kommentti