Ruuan hinta nousi Sudanissa 143 prosenttia vuoden aikana – ”Hintojen nousu näkyy useimpien maailman ihmisten elämässä, mutta osalle heistä nousulla voi olla kuolettavat seuraukset” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruuan hinta nousi Sudanissa 143 prosenttia vuoden aikana – ”Hintojen nousu näkyy useimpien maailman ihmisten elämässä, mutta osalle heistä nousulla voi olla kuolettavat seuraukset”

World Visionin raportin mukaan esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa ihmisen on tehtävä keskimäärin 17,2 työpäivää, jotta hän pystyisi ostamaan 10 peruselintarvikkeen ruokakorin.

Korillinen vihanneksia.

Peruselintarvikkeiden hinta on noussut rajusti ympäri maailman. Kuva: congerdesign / Pixabay.

Sunnuntaina vietettävää Maailman ruokapäivää juhlitaan tänä vuonna synkissä tunnelmissa. Nälkäisten määrä on ennätyslukemissa muun muassa konfliktien, ilmastonmuutoksen, koronapandemian jälkimaininkien ja Ukrainan sodan aiheuttaman hintojen nousun takia.

Avustusjärjestö World Visionin tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan kymmenen tuotetta sisältävän perusruokakorin hinta on noussut viimeisen vuoden aikana keskimäärin 14 prosenttia sen tutkimissa 37 maassa.

Vaikka globaali ruuan hinta on pahimmasta huipusta jo laskenut, monissa maissa hinnat ovat yhä keskimääräistä korkeammalla. 

Esimerkiksi Sudanissa ruuan hinta on noussut peräti 143 prosenttia, Etiopiassa 42 prosenttia ja Angolassa 33 prosenttia. Salomonsaarilla riisin ja maitotuotteiden hinnat ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2021, raportissa kerrotaan.

Suomessa ruokakorin hinta nousi pahimpiin maihin verrattuna maltillisesti, neljä prosenttia.

”Hintojen nousu näkyy useimpien maailman ihmisten elämässä, mutta osalle heistä nousulla voi olla kuolettavat seuraukset. -- Ellemme toimi nopeasti, yhä useammalla perheellä on vaikeuksia saada riittävästi ruokaa, toteaa World Visionin globaalin hätäapuoperaation johtaja Mary Njeri tiedotteessa. 

Raportin mukaan esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa ihmisen on tehtävä keskimäärin 17,2 työpäivää, jotta hän pystyisi ostamaan 10 peruselintarvikkeen ruokakorin. Hollannissa työntekijä ansaitsee ostoksiin vaadittavan summan 1,3 tunnissa.

”Somaliassa työntekijältä kestäisi kaksi viikkoa ansaita tarpeeksi rahaa ruokakorin ostamiseen. Tämä on täysin mahdotonta keskivertoperheelle ja osoittaa, kuinka tärkeää on tarttua kriisien taustalla oleviin syihin. Tarvitaan poliittista tahtoa konfliktien lopettamiseen ja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun”, Njeri toteaa.

Maailmassa arvioitiin olevan viime vuonna noin 828 miljoonaa aliravittua ihmistä. Huolta herättää etenkin akuutista nälästä kärsivien määrän nopea kasvu. Heidän määränsä on kasvanut 282 miljoonasta noin 345 miljoonaan vuoden alkuun verrattuna, kertoi Maailman ruokaohjelma (WFP) tällä viikolla.

Järjestö kertoi taistelevansa suoranaista nälänhätää vastaan tällä hetkellä Afganistanissa, Etiopiassa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Jemenissä. Sen mukaan nälkäisten määrän huippua ei välttämättä ole vielä nähty. Samaan aikaan se kärsii resurssipulasta.

”Viimeisten kolmen vuoden ajan nälkätilastot ovat toistuvasti nousseet uusiin huippuihin. Haluan olla selkeä: asiat voivat mennä ja myös menevät pahemmiksi, ellei kriisin juurisyihin pyritä puuttumaan laajalla skaalalla ja koordinoidusti”, sanoi järjestön pääjohtaja David Beasley tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia