Ruuan hinta laskenut viidettä vuotta peräkkäin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruuan hinta laskenut viidettä vuotta peräkkäin

Puoli vuosikymmentä sitten elettiin ruuan hintakriisiä, mutta viime vuonna ruuan maailmanmarkkinahinta laski jälleen.

(Kuva: Shawn Nystrand / CC BY-SA 2.0)

Tärkeimpien ruoka-aineiden maailmanmarkkinahinta laski viime vuonna puolisentoista prosenttia edellisvuodesta. Kyseessä oli jo viides vuosi peräkkäin, kun ruuan hinta laski.

Ruuan hinta nousi rajusti vuosina 2007–2011, ja jopa 105 miljoonan ihmisen on arveltu sen vuoksi pudonneen tilapäisesti köyhyyteen. Nyt ruuan hinta kuitenkin laskee melko tasaisesti ja se on lähes 30 prosenttia alempana kuin vuonna 2011, selviää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tuoreesta ruuan hintaindeksistä.

Järjestö seuraa kuukausittain viiden tärkeimmän ruoka-aineryhmän, lihan, maidon, viljan, kasviöljyn ja sokerin hintaa. Tilaston mukaan viime vuonna viljan, lihan että maidon hinta laski jälleen edellisvuodesta. Viljan hinta putosi hyvien satojen ansiosta lähes kymmenen prosenttia, ja se auttoi FAO:n mukaan tasoittamaan sokerin ja palmuöljyn hinnannousupaineita. Vuoden 2011 jälkeen viljan hinta on pudonnut 39 prosenttia.

Kasviöljyn hinta sen sijaan nousi 11 prosenttia ja sokerin 34 prosenttia viime vuonna. Taustalla oli muun muassa El Niño -sääilmiö.

"Taloudellinen epävarmuus, kuten valuuttakurssien vaihtelu, vaikuttaa todennäköisesti ruokamarkkinoihin yhä enemmän tänä vuonna", ennustaa FAO:n vanhempi ekonomisti Abdolreza Abbassian.

Lisää uusi kommentti