Ruotsin kehitysyhteistyö seitsemän keskituloisen maan kanssa päättyy | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruotsin kehitysyhteistyö seitsemän keskituloisen maan kanssa päättyy

Lopettamista edelsi viiden vuoden siirtymävaihe, jonka aikana Ruotsin kehitysyhteistyövirasto laittoi alulle yli 550 yhteistyökumppanivetoista hanketta.

Ruotsin valtion kahdenvälinen kehitysyhteistyön seitsemän keskituloisen maan kanssa päättyi vuoden vaihteessa, kun maan kehitysyhteistyövirasto SIDA:n vetämä viisi vuotta kestänyt yhteistyökumppanivetoinen siirtymävaihe tuli päätökseen. Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Kepa.

Yhteistyö lopetettiin Botswanan, Etelä-Afrikan, Indonesian, Intian, Kiinan, Namibian ja Vietnamin kanssa. Lopetusta edeltäneiden vuosien aikana SIDA koordinoi alulle yli 550 yhteistyökumppanivetoista hanketta.

Muun muassa korkeakoulujen, julkishallinnon toimijoiden, järjestöjen ja yritysten toteuttamissa hankkeissa etusijalla olivat demokratiaan sekä ilmastoon ja ympäristöön liittyvät projektit, mutta teemat vaihtelivat maakohtaisesti laajalti. Esimerkiksi Kiinassa hankkeilla tavoiteltiin elohopean sääntelyä, Vietnamissa seksuaalivähemmistöjen aseman parantamista ja Namibiassa julkisen palvelun yleisradiotoiminnan kehittämistä.

Siirtymäkauden arvioinnin mukaan yhteistyökumppanivetoinen toiminta onnistui hyvin kaikissa seitsemässä maassa, ja todennäköisesti joka viides hanke tulee jatkumaan ilman SIDA:n koordinoimaa valtion rahoitusta ja lisäksi lähes joka toisen hankkeista ympärille halutaan käynnistää jonkinlaista yhteistyötä jatkossa. Jatkon kannalta suurimpana ongelmana nähtiin kuitenkin rahoitus.

Valtaosa hankkeista myös onnistui lyhytaikaisissa tavoitteissaan, mutta koska hankkeiden jatkuvuus on epävarmaa, niin niiden pitkäaikaisia vaikutuksia köyhyyden vähentämisen kannalta on vaikea arvioida, evaluaatiossa todetaan.

Ruotsi päätti vuonna 2007 maan kehityspolitiikan keskittämisestä pienempään joukkoon maita. Uuden kehityspolitiikan painopisteiksi määriteltiin köyhyyden vähentäminen Afrikassa ja Kaakkois-Euroopassa sekä keskittyminen rauhantyöhön, demokratiaan ja ihmisoikeuksiin. Myös Suomen ulkoministeriö on ilmoittanut siirtyvänsä pitkäaikaisesta kehitysyhteistyöstä Vietnamin kanssa asteittain muihin yhteistyön muotoihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia