Uutiset Ilmastopolitiikka

Ruotsi loistaa ilmastoindeksissä – mikään maa ei pääse kärkisijoille

Turpeenpolton tukeminen pudottaa Suomen sijoitusta tuoreessa ilmastonmuutosindeksissä.
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata. (Kuva: smilla4 / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Mikään maa ei tällä hetkellä toimi täysin Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteiden mukaisesti. Siksi mikään maa ei ole kolmella ensimmäisellä sijalla saksalaisen ympäristöjärjestö Germanwatchin tuoreessa ilmastonmuutosindeksissä.

Indeksissä tarkastelleen EU:n sekä 56 valtion ilmastonmuutostoimia, mittareina päästöt, uusiutuva energia, energiankäyttö ja ilmastopolitiikka. Mukana olevat maat vastaavat noin 90 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä.

Tällä viikolla ilmestyneen mittauksen mukaan hiilidioksidipäästöjen kasvu on pienentynyt, uusiutuvaa energiaa otetaan yhä enemmän käyttöön ja monet maat suoriutuvat hyvin myös energiatehokkuudessa. Edistys on kuitenkin liian hidasta Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamisen kannalta.

”Pariisin sopimuksen tavoitteisiin on sitouduttu vahvasti kansainvälisessä ilmastodiplomatiassa. Nyt maiden pitää ryhtyä toimenpiteisiin sitoumustensa tuomiseksi sektoritasolle”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Jan Burck tiedotteessa.

Parhaiten pärjää Ruotsi, joka on sijalla neljä. Se johtuu verrattain positiivisesta kehityksestä uusiutuvassa energiassa sekä päästöissä henkeä kohti. Sen jälkeen tulevat Liettua, Marokko, ja Norja.

Suomi on sijalla 9. Se on toiseksi paras maa päästökategoriassa mutta toisaalta energiankäyttö on liian korkealla. Lisäksi huolta herättää se, että hallitus tukee fossiilisia polttoaineita, kuten turvetta, raportissa todetaan.

Raportissa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana myös EU kokonaisuutena. Se selvisi sijalle 21.

Viimeisillä sijoilla ovat Saudi-Arabia, Iran ja Etelä-Korea, jotka eivät ole edistyneet juuri lainkaan päästöjen vähentämisessä ja energiankäytössä. Pariisin sopimuksesta eronnut Yhdysvallat on sijalla 56 ja Australia sijalla 57.

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutosuusiutuva energia

Lue myös

Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.