Uutiset Ilmastopolitiikka

Ruotsi loistaa ilmastoindeksissä – mikään maa ei pääse kärkisijoille

Turpeenpolton tukeminen pudottaa Suomen sijoitusta tuoreessa ilmastonmuutosindeksissä.
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata. (Kuva: smilla4 / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Mikään maa ei tällä hetkellä toimi täysin Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteiden mukaisesti. Siksi mikään maa ei ole kolmella ensimmäisellä sijalla saksalaisen ympäristöjärjestö Germanwatchin tuoreessa ilmastonmuutosindeksissä.

Indeksissä tarkastelleen EU:n sekä 56 valtion ilmastonmuutostoimia, mittareina päästöt, uusiutuva energia, energiankäyttö ja ilmastopolitiikka. Mukana olevat maat vastaavat noin 90 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä.

Tällä viikolla ilmestyneen mittauksen mukaan hiilidioksidipäästöjen kasvu on pienentynyt, uusiutuvaa energiaa otetaan yhä enemmän käyttöön ja monet maat suoriutuvat hyvin myös energiatehokkuudessa. Edistys on kuitenkin liian hidasta Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamisen kannalta.

”Pariisin sopimuksen tavoitteisiin on sitouduttu vahvasti kansainvälisessä ilmastodiplomatiassa. Nyt maiden pitää ryhtyä toimenpiteisiin sitoumustensa tuomiseksi sektoritasolle”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Jan Burck tiedotteessa.

Parhaiten pärjää Ruotsi, joka on sijalla neljä. Se johtuu verrattain positiivisesta kehityksestä uusiutuvassa energiassa sekä päästöissä henkeä kohti. Sen jälkeen tulevat Liettua, Marokko, ja Norja.

Suomi on sijalla 9. Se on toiseksi paras maa päästökategoriassa mutta toisaalta energiankäyttö on liian korkealla. Lisäksi huolta herättää se, että hallitus tukee fossiilisia polttoaineita, kuten turvetta, raportissa todetaan.

Raportissa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana myös EU kokonaisuutena. Se selvisi sijalle 21.

Viimeisillä sijoilla ovat Saudi-Arabia, Iran ja Etelä-Korea, jotka eivät ole edistyneet juuri lainkaan päästöjen vähentämisessä ja energiankäytössä. Pariisin sopimuksesta eronnut Yhdysvallat on sijalla 56 ja Australia sijalla 57.

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutosuusiutuva energia

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.