Uutiset Tasa-arvo

Ruoskinta säädyttömän pukeutumisen vuoksi uhkaa naisia Sudanissa

Yhdeksän naista saattaa saada tuomiokseen 40 ruoskaniskua.
Housuihin pukeutuminen voi johtaa ruoskatuomioon Sudanissa. (Kuva: Tristan Schmurr / cc 2.0)

12 naisen pidätys säädyttömän pukeutumisen vuoksi Sudanissa on herättänyt paheksuntaa Euroopan parlamenttia myöten. Osaa kesäkuussa pidätetyistä kristityistä opiskelijanaisista uhkaa 40 ruoskaniskun tuomio.

Naiset pidätettiin ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kesäkuun lopulla pääkaupunki Khartumissa jumalanpalveluksen jälkeen. Osalla oli yllään housut, osalla hame. Pidätyksen teki moraalipoliisi, joka valvoo Sudanin sharialakiin perustuvia tiukkoja yleisen järjestyksen lakeja. Lain mukaan naisten on pukeuduttava "säädyllisesti", muuten rangaistuksena on ruoskaniskuja, sakkoja tai molempia.

Osa naisista vapautettiin pidätyksen jälkeen. Tällä viikolla tuomari ilmoitti vapauttavansa myös 19-vuotiaan Fardos al Tumin, vaikka tätä ei todettukaan syyttömäksi, kertoo brittilehti Guardian. Loppuja yhdeksää naista kuitenkin uhkaa edelleen tuomio heinäkuussa pidettävissä oikeudenkäynneissä.

Järjestöjen mukaan kyseessä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten muslimivaltaisessa Sudanissa syrjitään ei-muslimeja. Viime vuonna ilmestyneen raportin mukaan lait ovat myös tapa rangaista nimenomaan naisia.

Tapaus ei ole Sudanissa ainutlaatuinen. Vuonna 2009 kansainvälinen kiukku heräsi toimittaja Lubna Husseinin housujen käytön vuoksi annetusta ruoskatuomiosta, jota tämä onnistui pakenemaan. Naisaktivisti Amal Habbanin mukaan vuosittain jopa 40 000–50 000 naista pidätetään Sudanissa yleisen järjestyksen lakien vuoksi.

Useimmat tapaukset jäävät unholaan, mutta nyt käsittelyssä oleva tapaus on saanut huomiota sosiaalisessa mediassa. Amnesty on käynnistänyt vetoomuksen naisten puolesta, ja myös EU-parlamentti on tuominnut pidätyksen.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos Sudan Amnesty International

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.