Uutiset Tasa-arvo

Ruoskinta säädyttömän pukeutumisen vuoksi uhkaa naisia Sudanissa

Yhdeksän naista saattaa saada tuomiokseen 40 ruoskaniskua.
Housuihin pukeutuminen voi johtaa ruoskatuomioon Sudanissa. (Kuva: Tristan Schmurr / cc 2.0)

12 naisen pidätys säädyttömän pukeutumisen vuoksi Sudanissa on herättänyt paheksuntaa Euroopan parlamenttia myöten. Osaa kesäkuussa pidätetyistä kristityistä opiskelijanaisista uhkaa 40 ruoskaniskun tuomio.

Naiset pidätettiin ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kesäkuun lopulla pääkaupunki Khartumissa jumalanpalveluksen jälkeen. Osalla oli yllään housut, osalla hame. Pidätyksen teki moraalipoliisi, joka valvoo Sudanin sharialakiin perustuvia tiukkoja yleisen järjestyksen lakeja. Lain mukaan naisten on pukeuduttava "säädyllisesti", muuten rangaistuksena on ruoskaniskuja, sakkoja tai molempia.

Osa naisista vapautettiin pidätyksen jälkeen. Tällä viikolla tuomari ilmoitti vapauttavansa myös 19-vuotiaan Fardos al Tumin, vaikka tätä ei todettukaan syyttömäksi, kertoo brittilehti Guardian. Loppuja yhdeksää naista kuitenkin uhkaa edelleen tuomio heinäkuussa pidettävissä oikeudenkäynneissä.

Järjestöjen mukaan kyseessä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten muslimivaltaisessa Sudanissa syrjitään ei-muslimeja. Viime vuonna ilmestyneen raportin mukaan lait ovat myös tapa rangaista nimenomaan naisia.

Tapaus ei ole Sudanissa ainutlaatuinen. Vuonna 2009 kansainvälinen kiukku heräsi toimittaja Lubna Husseinin housujen käytön vuoksi annetusta ruoskatuomiosta, jota tämä onnistui pakenemaan. Naisaktivisti Amal Habbanin mukaan vuosittain jopa 40 000–50 000 naista pidätetään Sudanissa yleisen järjestyksen lakien vuoksi.

Useimmat tapaukset jäävät unholaan, mutta nyt käsittelyssä oleva tapaus on saanut huomiota sosiaalisessa mediassa. Amnesty on käynnistänyt vetoomuksen naisten puolesta, ja myös EU-parlamentti on tuominnut pidätyksen.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos Sudan Amnesty International

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.