Uutiset Tasa-arvo

Ruoskinta säädyttömän pukeutumisen vuoksi uhkaa naisia Sudanissa

Yhdeksän naista saattaa saada tuomiokseen 40 ruoskaniskua.
Housuihin pukeutuminen voi johtaa ruoskatuomioon Sudanissa. (Kuva: Tristan Schmurr / cc 2.0)

12 naisen pidätys säädyttömän pukeutumisen vuoksi Sudanissa on herättänyt paheksuntaa Euroopan parlamenttia myöten. Osaa kesäkuussa pidätetyistä kristityistä opiskelijanaisista uhkaa 40 ruoskaniskun tuomio.

Naiset pidätettiin ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kesäkuun lopulla pääkaupunki Khartumissa jumalanpalveluksen jälkeen. Osalla oli yllään housut, osalla hame. Pidätyksen teki moraalipoliisi, joka valvoo Sudanin sharialakiin perustuvia tiukkoja yleisen järjestyksen lakeja. Lain mukaan naisten on pukeuduttava "säädyllisesti", muuten rangaistuksena on ruoskaniskuja, sakkoja tai molempia.

Osa naisista vapautettiin pidätyksen jälkeen. Tällä viikolla tuomari ilmoitti vapauttavansa myös 19-vuotiaan Fardos al Tumin, vaikka tätä ei todettukaan syyttömäksi, kertoo brittilehti Guardian. Loppuja yhdeksää naista kuitenkin uhkaa edelleen tuomio heinäkuussa pidettävissä oikeudenkäynneissä.

Järjestöjen mukaan kyseessä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten muslimivaltaisessa Sudanissa syrjitään ei-muslimeja. Viime vuonna ilmestyneen raportin mukaan lait ovat myös tapa rangaista nimenomaan naisia.

Tapaus ei ole Sudanissa ainutlaatuinen. Vuonna 2009 kansainvälinen kiukku heräsi toimittaja Lubna Husseinin housujen käytön vuoksi annetusta ruoskatuomiosta, jota tämä onnistui pakenemaan. Naisaktivisti Amal Habbanin mukaan vuosittain jopa 40 000–50 000 naista pidätetään Sudanissa yleisen järjestyksen lakien vuoksi.

Useimmat tapaukset jäävät unholaan, mutta nyt käsittelyssä oleva tapaus on saanut huomiota sosiaalisessa mediassa. Amnesty on käynnistänyt vetoomuksen naisten puolesta, ja myös EU-parlamentti on tuominnut pidätyksen.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos Sudan Amnesty International

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.