Ruoskinta säädyttömän pukeutumisen vuoksi uhkaa naisia Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruoskinta säädyttömän pukeutumisen vuoksi uhkaa naisia Sudanissa

Yhdeksän naista saattaa saada tuomiokseen 40 ruoskaniskua.

12 naisen pidätys säädyttömän pukeutumisen vuoksi Sudanissa on herättänyt paheksuntaa Euroopan parlamenttia myöten. Osaa kesäkuussa pidätetyistä kristityistä opiskelijanaisista uhkaa 40 ruoskaniskun tuomio.

Naiset pidätettiin ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kesäkuun lopulla pääkaupunki Khartumissa jumalanpalveluksen jälkeen. Osalla oli yllään housut, osalla hame. Pidätyksen teki moraalipoliisi, joka valvoo Sudanin sharialakiin perustuvia tiukkoja yleisen järjestyksen lakeja. Lain mukaan naisten on pukeuduttava "säädyllisesti", muuten rangaistuksena on ruoskaniskuja, sakkoja tai molempia.

Osa naisista vapautettiin pidätyksen jälkeen. Tällä viikolla tuomari ilmoitti vapauttavansa myös 19-vuotiaan Fardos al Tumin, vaikka tätä ei todettukaan syyttömäksi, kertoo brittilehti Guardian. Loppuja yhdeksää naista kuitenkin uhkaa edelleen tuomio heinäkuussa pidettävissä oikeudenkäynneissä.

Järjestöjen mukaan kyseessä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten muslimivaltaisessa Sudanissa syrjitään ei-muslimeja. Viime vuonna ilmestyneen raportin mukaan lait ovat myös tapa rangaista nimenomaan naisia.

Tapaus ei ole Sudanissa ainutlaatuinen. Vuonna 2009 kansainvälinen kiukku heräsi toimittaja Lubna Husseinin housujen käytön vuoksi annetusta ruoskatuomiosta, jota tämä onnistui pakenemaan. Naisaktivisti Amal Habbanin mukaan vuosittain jopa 40 000–50 000 naista pidätetään Sudanissa yleisen järjestyksen lakien vuoksi.

Useimmat tapaukset jäävät unholaan, mutta nyt käsittelyssä oleva tapaus on saanut huomiota sosiaalisessa mediassa. Amnesty on käynnistänyt vetoomuksen naisten puolesta, ja myös EU-parlamentti on tuominnut pidätyksen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia