Ruokapula uhkaa konfliktien runtelemaa Etelä-Sudania | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruokapula uhkaa konfliktien runtelemaa Etelä-Sudania

Maailman nuorin valtio kärsii huonoista sadoista ja jatkuvasta konfliktista.

Ruokapula uhkaa Etelä-Sudania jossa heimojen väliset konfliktit ovat ajaneet tuhansia ihmisiä kodeistaan, kertoo YK.

Maailman ruokaohjelma WFP:n ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tuoreen raportin mukaan elintarvikepula on pahentunut viime vuoden aikana ja nälkää kärsivien määrä kasvanut 4,7 miljoonaan.

Ruoanpuutteesta kärsivien määrä voi kaksinkertaistua mikäli konfliktit, jotka ajavat ihmisiä kodeistaan ja nostavat ruoan hintoja, jatkuvat, ennustaa raportti.

Elintarvikepulan taustalla on alkuvuoden vähäisestä sademäärästä johtunut huono sato ja jatkuva konflikti on pahentanut ongelmaa keskeyttämällä normaalin maanviljelyn.

"Olemme nopeasti lähestymässä kriisiä, jota maailmalla ei ole varaa olla huomioimatta" sanoo Chris Nikoi, WFP:n Etelä Sudanin maajohtaja.

Heinäkuussa 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan kamppailee lopettaakseen heimojen väliset veriset yhteenotot . Yksi pahimmin kärsineistä on Jonglein osavaltio, jossa 170 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kahden heimon välisiä yhteenottoja.

Kokonaisia kyliä on poltettu ja tuhansia ihmisiä on tapettu kahden heimon välisissä kahakoissa, jotka kärjistyivät vuodenvaihteessa.

Kehitysyhteistyöjärjestö Planin mukaan tilanne alueella on synkkä, eikä ihmisillä ole ruokaa, puhdasta vettä tai suojaa tai leposijaa haavoittuneille.

Ruokapulan taustalla ovat YK:n mukaan myös Etelä-Sudan ja Sudanin kireät välit ja jatkuvat kiistat öljystä jotka ovat haitanneet elintarviketoimituksia maiden välillä.

Lisää uusi kommentti