Ruokapula uhkaa Keski-Afrikan tasavaltaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruokapula uhkaa Keski-Afrikan tasavaltaa

Maataloustuotanto on laskenut lähes 60 prosenttia sitten konfliktin alkamisen, varoittaa YK.

Sisällissodassa kaksi vuotta ollut Keski-Afrikan tasavalta kaipaa kipeästi siemeniä ja työkaluja ennen huhtikuussa alkavaa istutuskautta. Muuten maata uhkaa ruokapulan paheneminen, varoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Keski-Afrikan tasavalta on ollut käytännössä sisällissodassa maaliskuusta 2013, jolloin muslimikapinalliset syrjäyttivät maan presidentin. Kristittyjen ja muslimien aseistetut ryhmät ovat syyllistyneet maassa laajoihin julmuuksiin. Viimeksi väkivalta kiihtyi helmikuussa, kun YK kertoi kymmenien tuhansien ihmisten paenneen vuoden alusta alkaen.

FAO:n mukaan maan maataloustuotanto on laskenut 60 prosenttia ja niin sanottu laiha kausi alkaa tänä vuonna neljä kuukautta tavallista aiemmin. Vaarana on, että kun ruokapula pahenee, väestö liikkuu yhä enemmän ja jännitteet pahenevat, järjestö varoittaa tiedotteessaan.

Tähän mennessä yli 400 000 ihmistä on paennut maan sisällä ja noin 450 000 ulkomaille. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan maan 4,6 miljoonasta asukkaasta noin 2,7 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua.

YK on pyytänyt Keski-Afrikan tasavallan apuun yhteensä 613:ta miljoonaa dollaria eli noin 560:tä miljoonaa euroa. Vasta 11 prosenttia on saatu kasaan. FAO:n mukaan ruokapulan taltuttamiseen tarvitaan vielä 6,2 miljoonaa dollaria eli noin 5,7 miljoonaa euroa lisää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia