Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Runoilijalle kuolemantuomio uskosta luopumisesta Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia on teloittanut tänä vuonna yli 150 ihmistä, ja määrä uhkaa yhä kasvaa.
(Kuva: sören2013 / Flickr.com / cc 2.0)

Saudiarabialainen oikeusistuin on tuominnut kuolemaan palestiinalaistaustaisen runoilijan Ashraf Fayadhin uskosta luopumisen vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan Fayadhin alkuperäinen, vuonna 2014 annettu tuomio oli neljä vuotta vankeutta ja 800 ruoskaniskua, mutta syyttäjän vedottua tuomiota vastaan se muutettiin kuolemantuomioksi viime viikolla.

Fayadh on runoilija, joka on brittilehti The Guardianin mukaan järjestänyt myös taidenäyttelyitä Venetsian biennaalissa sekä Saudi-Arabian Jeddah'ssa.

Väitetyn rikoksen kerrotaan tapahtuneen elokuussa 2013 taiteilijoiden ryhmäkeskustelussa, jossa hänen on kerrottu puhuneen sopimattomia Jumalasta ja profeetta Muhammedista sekä esitelleen ateismiin kannustavaa kirjaansa. Fayadh on kiistänyt kaikki syytteet ja kertonut, että taustalla on henkilökohtainen kiista hänet ilmiantaneen miehen kanssa.

Guardianin mukaan tuomio liittyykin todennäköisesti siihen, että Fayadh on julkaissut videon, jossa uskonnollinen poliisi ruoskii miestä julkisesti.

"Huolimatta siitä, mitä Fayadh sanoi tai ei sanonut, Saudi-Arabian pitäisi lopettaa ihmisten pidättäminen näiden henkilökohtaisten uskomusten vuoksi. Se, että Ashraf Fayadh saatetaan mestata, vain lisää päätöksen törkeyttä", sanoo HRW:n Lähi-idän johtaja Sarah Leah Whitson järjestön tiedotteessa.

Fayadhilla on 30 päivää aikaa valittaa tuomiostaan, ja vetoomustuomioistuimen sekä korkeimman oikeuden pitää vielä vahvistaa tuomio.

Saudi-Arabian oikeusjärjestelmä perustuu uskonnolliseen sharialakiin, jota soveltavat äärikonservatiiviset papit. Viime aikoina maan ihmisoikeusloukkaukset ovat pahentuneet. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi aiemmin marraskuussa, että Saudi-Arabia on teloittanut tänä vuonna ainakin 151 ihmistä, enemmän kuin lähes 20 vuoteen. Kuolemantuomioita annetaan murhien lisäksi esimerkiksi huumerikoksista.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetkulttuurilakioikeus ja rikos Saudi-Arabia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Pilvenpiirtäjiä taivaanrannassa

Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”

Kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus vaikuttaa G20-kokouksen agendaan, mutta muun muassa Amnesty aikoo jäädä pois, sillä puheenjohtajamaana on Saudi-Arabia, jolla ei edes ole riippumatonta kansalaisyhteiskuntaa.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy

Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat