Runoilijalle kuolemantuomio uskosta luopumisesta Saudi-Arabiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Runoilijalle kuolemantuomio uskosta luopumisesta Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia on teloittanut tänä vuonna yli 150 ihmistä, ja määrä uhkaa yhä kasvaa.

Saudiarabialainen oikeusistuin on tuominnut kuolemaan palestiinalaistaustaisen runoilijan Ashraf Fayadhin uskosta luopumisen vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan Fayadhin alkuperäinen, vuonna 2014 annettu tuomio oli neljä vuotta vankeutta ja 800 ruoskaniskua, mutta syyttäjän vedottua tuomiota vastaan se muutettiin kuolemantuomioksi viime viikolla.

Fayadh on runoilija, joka on brittilehti The Guardianin mukaan järjestänyt myös taidenäyttelyitä Venetsian biennaalissa sekä Saudi-Arabian Jeddah'ssa.

Väitetyn rikoksen kerrotaan tapahtuneen elokuussa 2013 taiteilijoiden ryhmäkeskustelussa, jossa hänen on kerrottu puhuneen sopimattomia Jumalasta ja profeetta Muhammedista sekä esitelleen ateismiin kannustavaa kirjaansa. Fayadh on kiistänyt kaikki syytteet ja kertonut, että taustalla on henkilökohtainen kiista hänet ilmiantaneen miehen kanssa.

Guardianin mukaan tuomio liittyykin todennäköisesti siihen, että Fayadh on julkaissut videon, jossa uskonnollinen poliisi ruoskii miestä julkisesti.

"Huolimatta siitä, mitä Fayadh sanoi tai ei sanonut, Saudi-Arabian pitäisi lopettaa ihmisten pidättäminen näiden henkilökohtaisten uskomusten vuoksi. Se, että Ashraf Fayadh saatetaan mestata, vain lisää päätöksen törkeyttä", sanoo HRW:n Lähi-idän johtaja Sarah Leah Whitson järjestön tiedotteessa.

Fayadhilla on 30 päivää aikaa valittaa tuomiostaan, ja vetoomustuomioistuimen sekä korkeimman oikeuden pitää vielä vahvistaa tuomio.

Saudi-Arabian oikeusjärjestelmä perustuu uskonnolliseen sharialakiin, jota soveltavat äärikonservatiiviset papit. Viime aikoina maan ihmisoikeusloukkaukset ovat pahentuneet. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi aiemmin marraskuussa, että Saudi-Arabia on teloittanut tänä vuonna ainakin 151 ihmistä, enemmän kuin lähes 20 vuoteen. Kuolemantuomioita annetaan murhien lisäksi esimerkiksi huumerikoksista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia