Ruanda otti käyttöön verta kuljettavat lennokit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruanda otti käyttöön verta kuljettavat lennokit

Ruandassa on aloitettu ensimmäisenä maailmassa säännölliset kaupalliset lennokkikuljetukset, jotka voivat parhaassa tapauksessa pelastaa ihmishenkiä.

(Kuva: ec-jpr / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Ruandassa on alettu kuljettaa miehittämättömillä lennokeilla verta maan verensiirtoklinikoille. Palvelun uskotaan parhaassa tapauksessa pelastavan ihmishenkiä.

Lennokkien mahdollisuuksia kuljettaa niin avustustarvikkeita kuin kaupallisiakin tuotteita on selvitetty ja kokeiltu aiemminkin, mutta Ruandan mallia pidetään ensimmäisenä säännöllisenä kaupallisena lennokkikuljetuspalveluna maailmassa.

Lennokkipalvelua pyörittää yhdysvaltalainen yhtiö Zipline, jolle Ruandan hallitus maksaa jokaisesta kuljetuksesta. Lennokkien on määrä tehdä päivittäin jopa 150 verikuljetusta 21:lle maan länsiosissa sijaitsevalle verensiirtoklinikalle. Klinikat tilaavat verta tekstiviestillä, ja kuljetus voi tapahtua noin puolessa tunnissa.

Ajansäästö on merkittävä, sillä usein matkat kestävät tuntikausia liikenteen ja huonojen teiden takia.

"Lennokit voivat tehdä vallankumouksen siinä, miten tavoitamme syrjäiset yhteisöt terveystarvikkeilla. Tunnit, jotka säästetään toimittamalla verituotteita tai rokote rabiekselle altistuneelle, voivat tarkoittaa eroa elämän ja kuoleman välillä", sanoo Seth Berkley, kansainvälisen rokoteallianssin Gavin johtaja. Gavi on yksi Ziplinen kumppaneista.

13-kiloiset lennokit voivat lentää noin 150 kilometrin edestakaisen matkan, ja ne pudottavat lastinsa biohajoavan laskuvarjon avulla. Ne voivat kuljettaa noin puolitoista kiloa verta kerrallaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan verta annetaan etenkin äideille, jotka kärsivät synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta, sekä lapsille, joilla on malariasta johtuva anemia.

Reutersin haastatteleman Ziplinen johtajan Keller Rinaudon mukaan palvelua on tarkoitus myös laajentaa esimerkiksi rokotteisiin ja vastamyrkkyihin.

Lennokeissa on myös haasteensa. Esimerkiksi avustustyöntekijät ovat huomauttaneet, että konfliktialueilla lennokkeja saatetaan luulla sotilaslennokeiksi, BBC kertoo.

Lisää uusi kommentti