Uutiset Terveys

Ruanda otti käyttöön verta kuljettavat lennokit

Ruandassa on aloitettu ensimmäisenä maailmassa säännölliset kaupalliset lennokkikuljetukset, jotka voivat parhaassa tapauksessa pelastaa ihmishenkiä.
(Kuva: ec-jpr / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Ruandassa on alettu kuljettaa miehittämättömillä lennokeilla verta maan verensiirtoklinikoille. Palvelun uskotaan parhaassa tapauksessa pelastavan ihmishenkiä.

Lennokkien mahdollisuuksia kuljettaa niin avustustarvikkeita kuin kaupallisiakin tuotteita on selvitetty ja kokeiltu aiemminkin, mutta Ruandan mallia pidetään ensimmäisenä säännöllisenä kaupallisena lennokkikuljetuspalveluna maailmassa.

Lennokkipalvelua pyörittää yhdysvaltalainen yhtiö Zipline, jolle Ruandan hallitus maksaa jokaisesta kuljetuksesta. Lennokkien on määrä tehdä päivittäin jopa 150 verikuljetusta 21:lle maan länsiosissa sijaitsevalle verensiirtoklinikalle. Klinikat tilaavat verta tekstiviestillä, ja kuljetus voi tapahtua noin puolessa tunnissa.

Ajansäästö on merkittävä, sillä usein matkat kestävät tuntikausia liikenteen ja huonojen teiden takia.

"Lennokit voivat tehdä vallankumouksen siinä, miten tavoitamme syrjäiset yhteisöt terveystarvikkeilla. Tunnit, jotka säästetään toimittamalla verituotteita tai rokote rabiekselle altistuneelle, voivat tarkoittaa eroa elämän ja kuoleman välillä", sanoo Seth Berkley, kansainvälisen rokoteallianssin Gavin johtaja. Gavi on yksi Ziplinen kumppaneista.

13-kiloiset lennokit voivat lentää noin 150 kilometrin edestakaisen matkan, ja ne pudottavat lastinsa biohajoavan laskuvarjon avulla. Ne voivat kuljettaa noin puolitoista kiloa verta kerrallaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan verta annetaan etenkin äideille, jotka kärsivät synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta, sekä lapsille, joilla on malariasta johtuva anemia.

Reutersin haastatteleman Ziplinen johtajan Keller Rinaudon mukaan palvelua on tarkoitus myös laajentaa esimerkiksi rokotteisiin ja vastamyrkkyihin.

Lennokeissa on myös haasteensa. Esimerkiksi avustustyöntekijät ovat huomauttaneet, että konfliktialueilla lennokkeja saatetaan luulla sotilaslennokeiksi, BBC kertoo.

Terveys kehitysliikenneterveyssairaus/lääkintä Ruanda

Lue myös

Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Lehmiä

Eläinten lääkintä vaaraksi ihmisille – Antibioottiresistenssi lisää köyhyyttä ja kuolleisuutta

YK:n asiantuntijaryhmän tuore raportti arvioi, että vuonna 2050 antibioottiresistenssin vuoksi voi kuolla jo kymmenen miljoonaa ihmistä. Yhtenä syynä on antibioottien liika- ja väärinkäyttö karjataloudessa.
Pojalle annetaan suun kautta otettava rokote

”Rokotus on tepsivin terveyspalvelu maailmassa”

Tuhkarokkoon kuolleidne määrä on vähentynyt vuoden 1963 jälkeen 95 prosenttia. Suotuisa kehitys ei edelleenkään ole itsestäänselvyys, muistuttaa WHO:n rokotusohjelmaa vetävä ruotsalainen tohtori Ann Lindstrand.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset