Uutiset Terveys

Ruanda otti käyttöön verta kuljettavat lennokit

Ruandassa on aloitettu ensimmäisenä maailmassa säännölliset kaupalliset lennokkikuljetukset, jotka voivat parhaassa tapauksessa pelastaa ihmishenkiä.
(Kuva: ec-jpr / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Ruandassa on alettu kuljettaa miehittämättömillä lennokeilla verta maan verensiirtoklinikoille. Palvelun uskotaan parhaassa tapauksessa pelastavan ihmishenkiä.

Lennokkien mahdollisuuksia kuljettaa niin avustustarvikkeita kuin kaupallisiakin tuotteita on selvitetty ja kokeiltu aiemminkin, mutta Ruandan mallia pidetään ensimmäisenä säännöllisenä kaupallisena lennokkikuljetuspalveluna maailmassa.

Lennokkipalvelua pyörittää yhdysvaltalainen yhtiö Zipline, jolle Ruandan hallitus maksaa jokaisesta kuljetuksesta. Lennokkien on määrä tehdä päivittäin jopa 150 verikuljetusta 21:lle maan länsiosissa sijaitsevalle verensiirtoklinikalle. Klinikat tilaavat verta tekstiviestillä, ja kuljetus voi tapahtua noin puolessa tunnissa.

Ajansäästö on merkittävä, sillä usein matkat kestävät tuntikausia liikenteen ja huonojen teiden takia.

"Lennokit voivat tehdä vallankumouksen siinä, miten tavoitamme syrjäiset yhteisöt terveystarvikkeilla. Tunnit, jotka säästetään toimittamalla verituotteita tai rokote rabiekselle altistuneelle, voivat tarkoittaa eroa elämän ja kuoleman välillä", sanoo Seth Berkley, kansainvälisen rokoteallianssin Gavin johtaja. Gavi on yksi Ziplinen kumppaneista.

13-kiloiset lennokit voivat lentää noin 150 kilometrin edestakaisen matkan, ja ne pudottavat lastinsa biohajoavan laskuvarjon avulla. Ne voivat kuljettaa noin puolitoista kiloa verta kerrallaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan verta annetaan etenkin äideille, jotka kärsivät synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta, sekä lapsille, joilla on malariasta johtuva anemia.

Reutersin haastatteleman Ziplinen johtajan Keller Rinaudon mukaan palvelua on tarkoitus myös laajentaa esimerkiksi rokotteisiin ja vastamyrkkyihin.

Lennokeissa on myös haasteensa. Esimerkiksi avustustyöntekijät ovat huomauttaneet, että konfliktialueilla lennokkeja saatetaan luulla sotilaslennokeiksi, BBC kertoo.

Terveys kehitysliikenneterveyssairaus/lääkintä Ruanda

Lue myös

Nainen antaa rokotetta toisen naisen sylissä olevalle vauvalle.

Suomelta 2,5 miljoonan euron rahoitus rokotetyöhön kehitysmaissa – Koronavirus on keskeyttänyt rokoteohjelmia monissa maissa

Suomi tukee ensimmäistä kertaa kansainvälistä rokoteallianssia Gavia, jonka tarkoituksena on lisätä rokottamista tavallisia tartuntatauteja vastaan sekä parantaa koronavirusrokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa.
Nainen nukkuu malariaverkon alla.

Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

Koronavirus yhdistettynä huonoon terveydenhuoltoon voi johtaa siihen, että esimerkiksi malariatapaukset lisääntyvät. Hinnan maksavat kaikki. ”Nyt, kun rajat ovat kiinni, meistä kaikista huolehtii rakentamamme surkea terveydenhoitojärjestelmä”, sanoo mikrobiologian professori Yap Boum.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat