Uutiset Romanit Euroopassa

Romaninaisten tilanne heikko ympäri Eurooppaa

EU:n perusoikeusviraston raportin mukaan puutteita niin koulutuksen, työllistymisen, asumisen kuin terveydenkin saralla.

Romaninaiset voivat usealla elämänalueella paljon huonommin kuin romanimiehet ja samoilla alueilla asuva muu väestö, käy ilmi EU:n perusoikeusvirasto FRA:n uudesta raportista.

Romaninaisten tilanne vaihtelee maakohtaisesti, mutta keskimäärin EU:ssa siinä on puutteita niin koulutuksen, työllistymisen, asumisen kuin terveydenkin saralla.

FRA:n tutkimuksen mukaan esimerkiksi työikäisistä romaninaisista oli palkkatyössä vain joka neljäs, kun miehistä töissä kävi 40 prosenttia. Työllistymistä koskeva ero sukupuolten välillä kosketti erityisesti Etelä-Eurooppaa.

Lukutaitoisten romaninaisten osuus oli keskimäärin selvästi miehiä pienempi, mutta nuoremmissa ikäryhmissä ero tasoittui. Eniten lukutaidottomia romaneja oli Kreikassa. Tutkituissa EU-maissa keskimäärin yli puolet romaneista oli pudonnut koulutuksen ulkopuolelle ennen 16 ikävuotta.

Tutkituista romanikotitalouksista 87 prosenttia eli kansallisten köyhyysrajojen alapuolella ja lähes puolet kärsi aineellisesta puutteesta, FRA sanoo. Terveystilanne oli huonoin Italiassa, jossa puolet kyselyyn osallistuneista romaneista asui telttaleireissä.

Selvitys perustuu vuonna 2011 yhdessätoista EU-maassa tehtyyn kyselyyn, johon vastasi lähes kaksitoista tuhatta romania ja yli viisi tuhatta samoilla alueilla asuvaa muuhun väestöön kuuluvaa henkilöä. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

Romanit Euroopassa gendersyrjäytyminensiirtolaisuusEU

Lue myös

Romanien asema YK:n syynissä

YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman.

Serbian romanit kurjissa oloissa EU-tuesta huolimatta

EU myönsi Belgradille rahaa häädettyjen romanien asuttamiseen, mutta kolme vuotta myöhemmin moni elää yhä metallikonteissa, moittii Amnesty International.

Romanien terveys selvästi muita eurooppalaisia heikompi

Euroopan suurimman vähemmistön kokemalla syrjinnällä on selvä vaikutus terveyteen, sanotaan EU-komission tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.