Uutiset Romanit Euroopassa

Romanileirien häädöt jatkuvat Ranskassa

Poliisi hääti 150 romania Pariisin lähellä sijainneesta leiristä, jolla osa oli asunut jopa kolme vuotta, kertoo Amnesty International.

Romanien häädöt saivat jatkoa Ranskassa viime viikolla, kun poliisi purki 150 henkeä asuttaneen leirin Bobignyssa Pariisin lähellä. Häädettyjen joukossa oli noin 60 lasta, raportoi Amnesty International.

Nyt tapahtunut oli jatkoa aikaisemmille Pariisin ympäristön häädöille. Bobignyn häätö toimeenpantiin siitä huolimatta, että viranomaisia on ohjeistettu ensisijaisesti etsimään hätämajoitus leireissä eläville romaneille, huomauttaa Amnesty.

Järjestön Ranskan romanihäätöjä käsittelevän raportin mukaan viime vuoden ja tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana häätöjä on tehty 158 ja häädettyjen määrä on lähes 17 000.

Amnestyn tutkijat olivat todistamassa poliisien saapumista aikaisin aamulla ja sitä seurannutta väkivaltaista asumusten purkua. Osa perheistä oli asunut leirillä jopa kolme vuotta ja yhdelle Bobignyssä asuneelle kahdeksanhenkiselle perheelle häätö oli jo viides perheen kokema.

Alueella, jolle romanit olivat Bobignyssä leiriytyneet, on Amnestyn mukaan kolme omistajaa. Häätömääräys koski kahden omistajan maille leiriytyneitä, mutta tästä huolimatta kaikki alueelle leiriytyneet häädettiin.

Amnestyn mukaan häädöstä ei annettu minkäänlaista ennakkoilmoitusta.

"Ranskan tulisi lopettaa häädöt ja kunnioittaa ihmisoikeuksia", totesi häätöä todistamassa ollut Amnesty Internationalin Ranskan tutkija Marion Cadier.

Romanit Euroopassa vähemmistöpolitiikkaasuminen Ranska Amnesty International

Lue myös

Romanien asema YK:n syynissä

YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman.

Serbian romanit kurjissa oloissa EU-tuesta huolimatta

EU myönsi Belgradille rahaa häädettyjen romanien asuttamiseen, mutta kolme vuotta myöhemmin moni elää yhä metallikonteissa, moittii Amnesty International.

Romanien terveys selvästi muita eurooppalaisia heikompi

Euroopan suurimman vähemmistön kokemalla syrjinnällä on selvä vaikutus terveyteen, sanotaan EU-komission tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.