Uutiset Romanit Euroopassa

Romanileirien häädöt jatkuvat Ranskassa

Poliisi hääti 150 romania Pariisin lähellä sijainneesta leiristä, jolla osa oli asunut jopa kolme vuotta, kertoo Amnesty International.

Romanien häädöt saivat jatkoa Ranskassa viime viikolla, kun poliisi purki 150 henkeä asuttaneen leirin Bobignyssa Pariisin lähellä. Häädettyjen joukossa oli noin 60 lasta, raportoi Amnesty International.

Nyt tapahtunut oli jatkoa aikaisemmille Pariisin ympäristön häädöille. Bobignyn häätö toimeenpantiin siitä huolimatta, että viranomaisia on ohjeistettu ensisijaisesti etsimään hätämajoitus leireissä eläville romaneille, huomauttaa Amnesty.

Järjestön Ranskan romanihäätöjä käsittelevän raportin mukaan viime vuoden ja tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana häätöjä on tehty 158 ja häädettyjen määrä on lähes 17 000.

Amnestyn tutkijat olivat todistamassa poliisien saapumista aikaisin aamulla ja sitä seurannutta väkivaltaista asumusten purkua. Osa perheistä oli asunut leirillä jopa kolme vuotta ja yhdelle Bobignyssä asuneelle kahdeksanhenkiselle perheelle häätö oli jo viides perheen kokema.

Alueella, jolle romanit olivat Bobignyssä leiriytyneet, on Amnestyn mukaan kolme omistajaa. Häätömääräys koski kahden omistajan maille leiriytyneitä, mutta tästä huolimatta kaikki alueelle leiriytyneet häädettiin.

Amnestyn mukaan häädöstä ei annettu minkäänlaista ennakkoilmoitusta.

"Ranskan tulisi lopettaa häädöt ja kunnioittaa ihmisoikeuksia", totesi häätöä todistamassa ollut Amnesty Internationalin Ranskan tutkija Marion Cadier.

Romanit Euroopassa vähemmistöpolitiikkaasuminen Ranska Amnesty International

Lue myös

Romanien asema YK:n syynissä

YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman.

Serbian romanit kurjissa oloissa EU-tuesta huolimatta

EU myönsi Belgradille rahaa häädettyjen romanien asuttamiseen, mutta kolme vuotta myöhemmin moni elää yhä metallikonteissa, moittii Amnesty International.

Romanien terveys selvästi muita eurooppalaisia heikompi

Euroopan suurimman vähemmistön kokemalla syrjinnällä on selvä vaikutus terveyteen, sanotaan EU-komission tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat