Romanien syrjintä yhä räikeämpää kautta Euroopan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Romanien syrjintä yhä räikeämpää kautta Euroopan

Lupaukset romanien oikeuksien parantamisesta ovat jääneet puheiden tasolle, sanovat järjestöt.

Hallitusten toistuvista lupauksista huolimatta Euroopan romanivähemmistö elää edelleen syrjinnän, pakkohäätöjen ja pahentuvan väkivallan kohteena, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja European Roma Rights Centre (ERRC).

Amnesty mukaan Euroopan romaneja kohtaan suunnattu väkivalta tuomitaan virallisesti, mutta toimenpiteet väkivallan estämiseksi ovat edelleen hyvin puutteellisia. Huolestuttavana järjestö näkee monissa maissa lisääntyneen vihapuheen ja syrjinnän poliittisten puolueiden ja puoluejohtajien suunnasta.

"Pahimmissa tapauksissa vastuuta on jopa vieritetty romanien itsensä niskoille ja sanottu heidän olevan epätoivottuja ja epäsosiaalisia. Euroopan unioni taas ei ole saanut jäsenvaltioitaan puuttumaan romaneihin ympäri EU:ta kohdistuvaan laajaan ja systemaattiseen syrjintään", Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro sanoo.

Järjestön alkuviikosta julkaiseman Tšekin, Ranskan ja Kreikan romanien oikeuksia arvioivan raportin mukaan poliisit ovat paitsi useassa tapauksessa epäonnistuneet iskujen estämisessä tai selvittämisessä, myös itse syyllistyneet rasistiseen väkivaltaan. Monissa maissa poliisivoimiin juurtunutta rasismia ei haluta edes myöntää ongelmaksi, Laajapuro sanoo.

Pakkohäädöt arkipäivää

European Roma Rights Centre kritisoi, että EU:n aloitteet romanien integraation lisäämiseksi eivät ole vähentäneet syrjiviä poliittisia ohjelmia tai viranomaiskäytäntöjä.

Järjestö mainitsee eräänä räikeimmistä esimerkeistä romanilasten erottamisen heikkolaatuiseen erityisopetukseen Tšekissä, jossa asiaan ei ole puututtu edes Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksellä.

Myös romanien pakkohäädöt ovat jatkuneet Ranskassa ja Italiassa, ERRC sanoo. Viime vuonna aikana jopa 21 500 romania menetti kotinsa Ranskassa, ja järjestö raportoi häätöjen ja asumusten hävittämisten jatkuneen alkuvuodesta samaan tahtiin talvesta huolimatta.

Häädöillä on erityisen suuri merkitys lapsille, jotka kotinsa menettämisen vuoksi sairastelevat useammin heikkolaatuisissa väliaikaismajoituksissa ja joutuvat keskeyttämään koulunkäyntinsä. Samalla perheet kohtaavat painetta muuttaa maan sisällä tai ulos maasta, ERRC sanoo.

Lisää uusi kommentti