Romanien syrjinnän käsittelyssä ei puutteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Romanien syrjinnän käsittelyssä ei puutteita

Valtakunnansyyyttäjän mukaan romanien syrjinnän käsittelyssä ei ole ilmennyt puutteita. Ihmisoikeusliitto tutki vuonna 2002 romanien ja mustaihoisten pääsyä ravintoloihin ja teki osasta tapauksista rikosilmoitukset. Liiton mukaan syyttäjien toiminnassa oli puutteita, ja se pyysi valtakunnansyyttäjää tutkimaan asiaa.

Ihmisoikeusliitto selvitti vuonna 2002, miten romanit ja mustaihoiset pääsevät sisään helsinkiläisiin ravintoloihin. Ilmenneistä syrjintätapauksista tehtiin rikosilmoitukset, jotka myös johtivat oikeudenkäynteihin.

Ihmisoikeusliiton mielestä syyttäjät eivät kuitenkaan toimineet annettujen ohjeiden edellyttämällä tavalla ainakaan romaneita koskevissa syrjintätapauksissa, sillä syyteharkinta-ajan annettiin umpeutua joidenkin tapausten kohdalla. Lisäksi syyttäjä oli päättänyt jättää syyttämättä joissain sellaisissa tapauksissa, jotka olivat hyvin samankaltaisia tuomioihin johtaneiden tapausten kanssa.

Ihmisoikeusliiton mukaan syytekynnys näytti olevan erityisen korkealla ravintolapäälliköiden ja omistajien kohdalla. Liitto kiinnitti kesäkuussa 2005 valtakunnansyyttäjän huomion romanien syrjintää koskevien oikeustapausten käsittelyyn syyttäjälaitoksessa.

Valtakunnansyyttäjän marraskuussa antamassa vastauksessa todetaan, ettei Ihmisoikeusliiton kirjelmä anna aihetta toimenpiteisiin eikä anna aihetta epäillä, että syyttäjäviranomainen olisi aiheettomasti viivytellyt kyseisten tapausten syyteharkinnassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia