Romaneja ajetaan leiriloukkuun Roomassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Romaneja ajetaan leiriloukkuun Roomassa

Raportin mukaan vähintään 4 000 Roomassa asuvaa romania on joutunut kaupungin viranomaisten syrjinnän kohteeksi.

Rooman romaniväestöä syrjitään järjestelmällisesti kaupungin viranomaisten taholta, sanoo Amnesty International uudessa raportissaan.

Raportin mukaan vähintään 4 000 Roomassa asuvaa romania on joutunut viranomaisten syrjinnän kohteeksi muun muassa kaupungin vuokra-asuntoa hakiessaan.

Asuntoja voivat hakea vain henkilöt, jotka on laillisesti häädetty yksityisiltä markkinoilta vuokratuista asunnoista. Järjestely sulkee siten automaattisesti ulkopuolelle romanit, jotka on pakkohäädetty epävirallisista leireistään ympäri Roomaa, raportissa kerrotaan.

Samalla viranomaiset ovat suhtautuneet kielteisesti hakemuksiin, joita on saapunut kaupungin määräämistä laillisista romanileireistä, jonka vuoksi kaupungin omistamista 50 000 asunnosta on saanut kodin vain kourallinen romaniperheitä.

Amnestyn mukaan järjestelmä pakottaa etnisin perustein romaneja asumaan ala-arvoisissa olosuhteissa kaupungin määräämissä leirikylissä, jotka on eristetty muusta yhteiskunnasta ja palveluista. Järjestö syyttää Italian hallitusta kansainvälisen ja EU-lainsäädännön mukaisten velvoitteidensa rikkomisesta, sillä muita kuin romaneita ei ole ohjattu asumaan leireihin.

"Tämä kaikki tapahtuu Italian hallituksen hiljaisella hyväksynnällä, joka ei onnistu varmistamaan tasa-arvoista pääsyä asianmukaisiin asuntoihin ympäri maata", järjestön Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen toteaa.

Italian 150 000 romanista arviolta 40 000 asuu leireissä. Aiemmin syksyllä julkaistun selvityksen mukaan romanien terveystilanne oli Italiassa heikoin kaikista tutkituista 11 EU-maasta.

Euroopan neuvosto huolissaan rakenteellisesta syrjinnästä

Myös Euroopan neuvoston alainen rasismin ja suvaitsemattomuudenvastainen komissio ECRI kiinnittää uusimmassa raportissaan huomiota romanien kokemaan sosiaaliseen ja institutionaaliseen syrjintään. ECRIn mukaan romaneihin kohdistuu suvaitsemattomuutta ja syrjintää kaikilla elämän alueilla ja lisäksi joissakin valtiossa on esteitä romanilasten koulunkäynnille.

Komissio on lisäksi huolissaan ulkomaalaisvastaisten poliittisten toimijoiden sekä internetissä tapahtuvan rasismin noususta ympäri Eurooppaa.

Lisää uusi kommentti