Uutiset Romanit Euroopassa

Romaneja ajetaan leiriloukkuun Roomassa

Raportin mukaan vähintään 4 000 Roomassa asuvaa romania on joutunut kaupungin viranomaisten syrjinnän kohteeksi.

Rooman romaniväestöä syrjitään järjestelmällisesti kaupungin viranomaisten taholta, sanoo Amnesty International uudessa raportissaan.

Raportin mukaan vähintään 4 000 Roomassa asuvaa romania on joutunut viranomaisten syrjinnän kohteeksi muun muassa kaupungin vuokra-asuntoa hakiessaan.

Asuntoja voivat hakea vain henkilöt, jotka on laillisesti häädetty yksityisiltä markkinoilta vuokratuista asunnoista. Järjestely sulkee siten automaattisesti ulkopuolelle romanit, jotka on pakkohäädetty epävirallisista leireistään ympäri Roomaa, raportissa kerrotaan.

Samalla viranomaiset ovat suhtautuneet kielteisesti hakemuksiin, joita on saapunut kaupungin määräämistä laillisista romanileireistä, jonka vuoksi kaupungin omistamista 50 000 asunnosta on saanut kodin vain kourallinen romaniperheitä.

Amnestyn mukaan järjestelmä pakottaa etnisin perustein romaneja asumaan ala-arvoisissa olosuhteissa kaupungin määräämissä leirikylissä, jotka on eristetty muusta yhteiskunnasta ja palveluista. Järjestö syyttää Italian hallitusta kansainvälisen ja EU-lainsäädännön mukaisten velvoitteidensa rikkomisesta, sillä muita kuin romaneita ei ole ohjattu asumaan leireihin.

"Tämä kaikki tapahtuu Italian hallituksen hiljaisella hyväksynnällä, joka ei onnistu varmistamaan tasa-arvoista pääsyä asianmukaisiin asuntoihin ympäri maata", järjestön Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen toteaa.

Italian 150 000 romanista arviolta 40 000 asuu leireissä. Aiemmin syksyllä julkaistun selvityksen mukaan romanien terveystilanne oli Italiassa heikoin kaikista tutkituista 11 EU-maasta.

Euroopan neuvosto huolissaan rakenteellisesta syrjinnästä

Myös Euroopan neuvoston alainen rasismin ja suvaitsemattomuudenvastainen komissio ECRI kiinnittää uusimmassa raportissaan huomiota romanien kokemaan sosiaaliseen ja institutionaaliseen syrjintään. ECRIn mukaan romaneihin kohdistuu suvaitsemattomuutta ja syrjintää kaikilla elämän alueilla ja lisäksi joissakin valtiossa on esteitä romanilasten koulunkäynnille.

Komissio on lisäksi huolissaan ulkomaalaisvastaisten poliittisten toimijoiden sekä internetissä tapahtuvan rasismin noususta ympäri Eurooppaa.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkakaupungitköyhyyssiirtolaisuus Italia Amnesty International

Lue myös

Romanien asema YK:n syynissä

YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman.

Serbian romanit kurjissa oloissa EU-tuesta huolimatta

EU myönsi Belgradille rahaa häädettyjen romanien asuttamiseen, mutta kolme vuotta myöhemmin moni elää yhä metallikonteissa, moittii Amnesty International.

Romanien terveys selvästi muita eurooppalaisia heikompi

Euroopan suurimman vähemmistön kokemalla syrjinnällä on selvä vaikutus terveyteen, sanotaan EU-komission tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta