Uutiset Romanit Euroopassa

Romaneja ajetaan leiriloukkuun Roomassa

Raportin mukaan vähintään 4 000 Roomassa asuvaa romania on joutunut kaupungin viranomaisten syrjinnän kohteeksi.

Rooman romaniväestöä syrjitään järjestelmällisesti kaupungin viranomaisten taholta, sanoo Amnesty International uudessa raportissaan.

Raportin mukaan vähintään 4 000 Roomassa asuvaa romania on joutunut viranomaisten syrjinnän kohteeksi muun muassa kaupungin vuokra-asuntoa hakiessaan.

Asuntoja voivat hakea vain henkilöt, jotka on laillisesti häädetty yksityisiltä markkinoilta vuokratuista asunnoista. Järjestely sulkee siten automaattisesti ulkopuolelle romanit, jotka on pakkohäädetty epävirallisista leireistään ympäri Roomaa, raportissa kerrotaan.

Samalla viranomaiset ovat suhtautuneet kielteisesti hakemuksiin, joita on saapunut kaupungin määräämistä laillisista romanileireistä, jonka vuoksi kaupungin omistamista 50 000 asunnosta on saanut kodin vain kourallinen romaniperheitä.

Amnestyn mukaan järjestelmä pakottaa etnisin perustein romaneja asumaan ala-arvoisissa olosuhteissa kaupungin määräämissä leirikylissä, jotka on eristetty muusta yhteiskunnasta ja palveluista. Järjestö syyttää Italian hallitusta kansainvälisen ja EU-lainsäädännön mukaisten velvoitteidensa rikkomisesta, sillä muita kuin romaneita ei ole ohjattu asumaan leireihin.

"Tämä kaikki tapahtuu Italian hallituksen hiljaisella hyväksynnällä, joka ei onnistu varmistamaan tasa-arvoista pääsyä asianmukaisiin asuntoihin ympäri maata", järjestön Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen toteaa.

Italian 150 000 romanista arviolta 40 000 asuu leireissä. Aiemmin syksyllä julkaistun selvityksen mukaan romanien terveystilanne oli Italiassa heikoin kaikista tutkituista 11 EU-maasta.

Euroopan neuvosto huolissaan rakenteellisesta syrjinnästä

Myös Euroopan neuvoston alainen rasismin ja suvaitsemattomuudenvastainen komissio ECRI kiinnittää uusimmassa raportissaan huomiota romanien kokemaan sosiaaliseen ja institutionaaliseen syrjintään. ECRIn mukaan romaneihin kohdistuu suvaitsemattomuutta ja syrjintää kaikilla elämän alueilla ja lisäksi joissakin valtiossa on esteitä romanilasten koulunkäynnille.

Komissio on lisäksi huolissaan ulkomaalaisvastaisten poliittisten toimijoiden sekä internetissä tapahtuvan rasismin noususta ympäri Eurooppaa.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkakaupungitköyhyyssiirtolaisuus Italia Amnesty International

Lue myös

Romanien asema YK:n syynissä

YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman.

Serbian romanit kurjissa oloissa EU-tuesta huolimatta

EU myönsi Belgradille rahaa häädettyjen romanien asuttamiseen, mutta kolme vuotta myöhemmin moni elää yhä metallikonteissa, moittii Amnesty International.

Romanien terveys selvästi muita eurooppalaisia heikompi

Euroopan suurimman vähemmistön kokemalla syrjinnällä on selvä vaikutus terveyteen, sanotaan EU-komission tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä