Rokotuksilla toivoa Tansanian lapsille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rokotuksilla toivoa Tansanian lapsille

Kansallinen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna kansainvälisen tuen ansiosta.

Puolitoistavuotias Anuary Saidi selvisi nipin napin rotaviruksen aiheuttamasta ripulista, kun äiti toi hänet sairaalaan. Vuonna 2013 yhä useamman tansanialaislapsen elinmahdollisuudet paranevat, kun perusrokotuksiin lisätään rotavirus ja pneumokokki.

"Viruksen aiheuttama ripuli ja hengitystieinfektiot ovat hyvin tavallisia täkäläisillä lapsilla. Ne myös surmaavat eniten alle viisivuotiaita", Amana-sairaalaa johtava lääkäri Meshack Schimwela kertoo. Sairaala toimii Tansanian pääkaupungissa Dar es Salaamissa.

Anuaryn sairaus koettelee myös äitiä. Mariam Saidi, 21, on yksinhuoltaja ja työskentelee kampaajana Bugurunin slummissa. Jokainen tunti kuumeisen pojan sängyn vierellä merkitsee menetettyä palkkaa.

"Herra tietää, miten selviämme", äiti huokaa.

Lisää rokotuksia

Anuary olisi välttänyt vatsaflunssana tunnetun ripulin, jos hänet olisi rokotettu rotavirusta vastaan, mikä ei ole kuulunut perusrokotuksiin Tansaniassa. Tilanne kohenee vuoden 2013 alusta, jolloin rokotusohjelma laajenee kansainvälisen Gavi-allianssin tuella.

"Kehitysmaiden lapset kuolevat alle viisivuotiaina 18 prosenttia todennäköisemmin kuin teollisuusmaiden", Gavin apulaisjohtaja Helen Evans muistuttaa. Allianssi kokoaa yhteen valtioita, järjestöjä ja yrityksiä edistämään lasten immunisointia köyhissä maissa.

"Rotarvirus- ja pneumokokkirokotus olisi säästänyt monia lapsia sairaalamatkalta", Amana-sairaalan lastenosaston johtaja Mtagi Kibatala vahvistaa.

Hän varoittaa, että kaikkien lasten rokottaminen ei käy käden käänteessä melkein kolme kertaa Suomen kokoisessa Tansaniassa. "Erityisen työläästi tavoitettavia ovat paimentolaisperheet ja pikkusaarten asukkaat."

Kibatala arvioi, että menee vähintään vuosi ennen kuin rokotus alkaa näkyä lasten terveys- ja kuolleisuustilastoissa.

Pulaa henkilökunnasta

Sairaalan johtaja Schimwela muistuttaa, että rokotusta vaikeuttaa myös henkilökuntapula. Tansanian julkisen terveydenhuollon viroista on 40 prosenttia täyttämättä.

Hänen mukaansa rokotuksilla on selvä vaikutus lasten terveyteen. Polio-, jäykkäkouristus-, tuberkuloosi- ja lavantautirokotusten aloittaminen on vähentänyt merkittävästi lapsikuolleisuutta Tansaniassa.

YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan vuonna 1990 Tansaniassa menehtyi 155 alle viisivuotiasta tuhatta elävänä syntynyttä kohti. Vuonna 2010 luku oli puolittunut 76:een.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia